natalii007
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 8
|
 |
« : Marca 09, 2011, 10:53:37 » |
|
Witam, Chciałabym zapytać, jakie jest dzienne zapotrzebowanie ptaka na pożywienie. Szukałam w internecie i wszędzie jest napisane, że ziarno, mieszanka jajeczna, zielenina, warzywa i owoce. Ale mnie interesuje, ile tego podawać (w przybliżeniu). Np. załóżmy, że podaję 1 łyżeczkę ziarna firmy Vitakraft, jabłko, marchew, bazylię i jajko. W jakich proporcjach to podawać (dokładnie)? Np 1/5 jabłka i łyżeczka startej marchwi. W internecie można znaleŹć informacje dla osób, które już coś wiedzą, a ja naprawdę nie wiem, w jakiej ilości dawać to ptakom, aby ich nie przekramić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
Topola
Wiadomoci: 109
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marca 10, 2011, 06:34:28 » |
|
ja mam pokarm nasypany w pojemniczkach przez cały dzień,a warzywa i owoce daję po trochę ale nie dawaj za często warzyw i owoców!a i ja daję ćwiartkę jabłka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 10, 2011, 08:53:07 » |
|
Zielonki należą do ulubionych pszysmaków Podawaj bardzo niewiele. Salate tylko z ogródka lub z ekosklepu. Ta z marketu ma w sobie sztuczne nawozy. Najlepsze są listki ze środka Mniszek mlode listki zbieraj z dala od ulic Plucz w zimnej wodzie i(bardzo ważne) poczekaj aż wyschna, podawaj tylko suche. Kawalki wielkości palca wystarczą Obserwuj czy nie ma po zielonkach biegunki Jak ma biegunke to nie dawać. Ziarna lyżke, ziarka konopi najwyżej 6 na dzień. Jabłko jak naparstek. Tarta marchew też naparstek. Możesz dać miodu tyle co paznokieć ale tylko z ekosklepu To dobre na zdrowie Nie przeganiaj ptaka bo dostanie dodatkowo jeszcze nerwicy. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marca 10, 2011, 08:58:06 » |
|
Acha ptak musi mieć w klatce dostęp do piasku lub gritu Kupisz w zoologicznym To niezbędne do prawidłowego trawienia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dawid
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 10, 2011, 02:17:49 » |
|
Najlepiej jak by miały pokarm bez przerwy ale trzeba pilnować żeby sie nie zapasły
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pietkiesia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 11
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marca 12, 2011, 08:04:40 » |
|
Dolaczam sie do dyskusji. Spotkalam sie z opinia, ze kanarek ktory ma duzo ruchu nie zapasie sie, ciekawe czy to prawda? Bo moj glosterek lata caly dzien dowoli i na pewno spala duzo energi. Dostaje po trochu warzyw, ziarenka lyzeczke dziennie, ale nigdy nie wyje wszytskiego, zawsze zostawia te male czarne kulki (rzepik? ). Rano wysypuje resztki i daje nowa karme. Chyba glodny nie jest skoro grymasi na rzepik?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 96
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 13, 2011, 05:42:28 » |
|
Moje kanarki też nie lubią rzepiku, albo nie chcą jeść Ale jak już podaje skiełkowany rzepik to już zjedzą wszystko. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
Topola
Wiadomoci: 109
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marca 13, 2011, 07:20:08 » |
|
moje kanarki właśnie najbardziej rzepik lubią
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pietkiesia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 11
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 13, 2011, 08:26:49 » |
|
Ja tez kielkuje resztki rzepiku, kielki kanarek zajada bardzo chetnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
Wiadomoci: 103
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 14, 2011, 08:26:14 » |
|
żaden żywy organizm nie ma obowiązku zachowywać się tak jak to napisano w poradnikach itp.  Zapotrzebowanie na pokarm zawsze nieco różni się u poszczególnych osobników oraz zmienia się w czasie, a zmiany te zależą od wielu czynników. Teraz konkretnie: Zaopatrz się w dobrą karmę ( np mieszankę 55 ); dawaj ściśle odmierzone porcje ( np 5 g, czyli 1 łyżeczka na jednego ptaszka na jeden dzień);z pozostawionych resztek wydmuchaj plewy i dokładnie sprawdzaj ile i co pozostało. W zależności od tego zmniejszaj lub zwiększaj dzienną dawkę. Lepiej mniej niż więcej. Ptak powinien zjadać prawie wszystko. Po pewnym czasie nabierzesz doświadczenia i porcjowanie pokarmu nie będzie sprawiać Ci problemu. UWAGA: w okresach szczególnych np lęgi, pierzenie, " zimne zimowanie " nie ogranicza się wielkości porcji i zwiększa udział dodatków. Natomiast owoce, warzywa, zieleninę ( po okresie przyzwyczajenia ) można podawać bez ograniczeń i ja tak robię. Powodzenia!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fiolka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 17
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 23, 2011, 08:49:04 » |
|
( po okresie przyzwyczajenia ) a coś więcej na ten temat ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 24, 2011, 09:19:45 » |
|
Ja osobiście hoduję Glostery więc wypowiem się na temat dawkowania karmy u tej rasy . Glostery są małymi ptaszkami i wiele hodowców narzeka na zapasanie się gdy podaje się dobrą karmę np . Deli Nature 55 . Teraz u Mnie jest okres rozbudzania więc podaję 3/4 łyżeczki + kiełki rzepaku/ jajko ( biovit ) , nie narzekam na zapasanie. Samice dostają płaską łyżeczkę ponieważ do lęgów dobrze jest gdy jest troszkę podpasiona ( przy lęgach traci 30 % swojego ciała ) . Gdy był okres pierzenia podawałem płaską łyżeczkę wszystkim kanarkom i też nie narzekałem na zapasanie.
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 09, 2012, 10:24:00 » |
|
Ja również posiadam jak Damian908 te mały i słodkie ptaki gloster. Co do miarkowania karmy- ja stosuje również jak Damian908 karme produkcji belgijskiej Deli nature 55. Jest to karma przeznaczona jedynie dla kanarków kształtnych glównie glosterów. Dlaczego ? Jak Damian908 wcześniej napisał ,glostery są bardzo podatne na zapasanie, czym póŹniej spowodowane jest bardzo ciężką i długotwałą kuracją dietową dlatego skład tej mieszanki pomaga nam uniemożliwić doprowadzenie do takiego stanu ptaka po przez 70% skład kanarku w tej mieszance. Co do dawkowania to jedna płaska łyżeczka do herbaty wystarczy. Wiadomo, przy okresach pierzenia wzbogacamy róznego rodzaju witamin w postaci owoców w czasie lęgów jajka oraz kiełków które są odpowiedzialne za stan przygotowawczy samców i samic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 09, 2012, 10:43:32 » |
|
Jest to karma przeznaczona jedynie dla kanarków kształtnych glównie glosterów. Kanarkom kolorowym nie wolno podawać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
Wiadomoci: 186
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 09, 2012, 11:44:16 » |
|
Witam Mieszanka Deli Nature 53 belgijskiej firmy Beyers. Extra - polecana dla kanarków kolorowych Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|