Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:44:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Budowa gniazda przez samicę  (Przeczytany 4934 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
matisstiger
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 25

« : Marca 14, 2011, 06:54:38 »

Hej Witam wszystkich na tym pięknym i cennym forum. Mam problem dotyczący zachowania samicy kanarka. Dzisiaj zakupilem w sklepie zoologicznym szarpie, gdy wróciłem do domu to dałem je do klatki gdzie przebywa samica kanarka a ona od razu zaczęła te szarpie brać i zaczęła robić gniazdo. Mam pytania czy w takim wypadku mogę od razu do tej klatki wpuścić samca czy mam poczekać jeszcze jakiś tydzień i dopiero póżniej go wpuścić. Liczę na wasze cenne rady Pozdrawiam Mateusz

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« Odpowiedz #1 : Marca 14, 2011, 07:50:12 »

Myślę że za tydzień to może Ci już znieść puste jajka, ja na Twoim miejscu wrzuciłbym jutro od rana samczyka.

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #2 : Marca 14, 2011, 07:50:48 »

Witam daj samca i zobacz co sie bedzie dzialo, jak sie beda bily to ich rozdziel a za 2-3 dni dopusc ponownie pozdrawiam i udanych legow.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #3 : Marca 15, 2011, 08:18:31 »

Możesz wpuścić dzisiaj samczyka lub jak skończy gniazdo.
I tak jak napisał Bocian jak będą się biły rozdziel je i próbuj ponownie za 2-3 dni.

zaba89
Go
« Odpowiedz #4 : Marca 15, 2011, 09:41:10 »

Dokladnie tak jak moj przedmowca napisal

Wpusc samczyka do samiczki jesli beda przejawiac agresje do siebie to oddziel samczyka na jakis czas, ale mysle ze samiczka zaakceptuje partnera i nawet samczyk moze pomoc w budowie gniazda. Nie czekaj tydzien bo samiczka moze zniesc puste jajo. Obserwuj zachowanie ptakow. POZDRAWIAM

matisstiger
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #5 : Marca 15, 2011, 07:02:24 »

Hej Umiech dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim tematem i cenne rady. U moich kanarków sprawa wygląda tak wpuściłem samca do klatki i na razie samica go goni i zaobserwowałem że nie dopuszcza go do jedzenia , jak tak będzie do jutra to zabiorę jutro samca i spróbuję za 2-3 dni tak jak mi radzicie Umiech.Tylko nie wiem czy to da jakiś efekt gdyż już tego samego samca dopuszczam drugi raz do tej samicy i dalej się żrą i przeganiają nawzajem. Nie wiem czy nie zrobiłem podstawowego błedu gdyż samica od samego początku przebywała w klatce lęgowej i teraz  traktuje tą klatke jako swoje terytorium dlatego tez nie dopuszcza samczyka do jedzenia i go przegania.
Czy nie powinienem wziąc samczyka do osobnej klatki i samiczke tez do osobnej i wpuścić ich dopiero za jakieś pare dni do tej legowej czy poprostu spróbować z innym samczykiem ?? Dziekuje za dotychczasowe porady i liczę na dalsze dzieki jeszcze raz  Pozdrawiam   Umiech

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #6 : Marca 15, 2011, 07:34:31 »

U mnie też tak było, ale póŹniej jakoś samo ucichło.
Może po prostu nie pasuje jej ten samczyk, spróbuj postawić klatki, żeby się ptaki widziały. Jak zobaczysz, że nic się nie dzieje to może warto spróbować jeszcze raz.
A gdy nadal będzie go odrzucała to jeśli masz możliwość to daj jej innego samczyka.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Marca 15, 2011, 10:07:45 »

A może za bardzo przeżywasz te "małżeńskie kłótnie"? Ja co roku kojarzę kilkadziesiąt par kanarków.Pary zestawiam takie jak ja chcę, a nie takie jakie chciałyby kanarki.Też zdarzają się bójki, lecz mało mnie to obchodzi, parą mają byc takie ptaki jakie ja wybiorę.Jak do tej pory nie zauważyłem żeby, w którejś z tak zestawionych par ptaki zrobiły sobie krzywdę."Kruk krukowi oka nie wykole".

zaba89
Go
« Odpowiedz #8 : Marca 16, 2011, 09:14:35 »

Ja mialem taki problem z samica czerwona nie dopuszczala wogole samca, gonila go ile wlezie po legowce wyjmowalem samca bo bylo mi go szkoda, samica znosila puste jaja odczekalem i nastepnym legiem znow dopuscilem samca, dzialo sie to samo. Powiedzialem tak dalej byc nie moze. Wyjolem gniazdko z legowki i na noc wpuszczalem tego samego samca, rano byly zgrzyty lecz nie wyjmowalem samca po 4-5 dniach samiec wziol sprawy w soje rece i nie dal sie gonic samicy, wlozylem spowrotem gniazdko, samica razem z samcem scielala i polozyla 4 jajka, wszystkie byly pelne wylegly sie mlode i po sprawie.

Dokladnie tak jak jot-ka11 napisal moim zdaniem to my mamy parowac ptaki a nie one same stroja fochy.

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #9 : Marca 17, 2011, 07:12:32 »

Witam zobacz samicy na brzuch ,jesli jest kloaka nabrzmiala i brzuch tz. sliski i lysawy to znaczy ze jest gotowa jesli nie to daj jej jeszcze troche czasu. a co do samca daj go do niej na noc,jak jest gotowa do legow to ospana o swicie da sie pokryc kiedy uslyszy jego spiew pozdrawiam i powodzenia.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!