Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:29:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Jakie wróblowate wybrać wg moich kryteriów - proszę o radę  (Przeczytany 8413 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« : Marca 20, 2011, 09:51:58 »

Chciałbym zasięgnąć Waszej osobistej i subiektywnej rady.
Otoż jak pisałem w poprzenich wątkach mam nową sporą klatkę a co za tym idzie szanse na nowe ptaki na pewno 2 może parę lub 3 gabaryt chyba na to pozwala Umiech
Zastanawiam się od kilku dni jakie ptaki zakupić.
Zaznaczę że jestem bardziej miłośnikiem niż hodowcą, może za rok lub dwa jak bedę w wyższych klasach zdecyduję się na lęgi Umiech
A teraz chcę zacząć następną przygodę wg następujących kryteriów. czyli dla mnie najważniesze są:
1/ Ruchliwość, żywotność no i kontakt ze mną, marzy mi się by siadał na ręku, a latając po pokoju przylatywał do mnie i traktował mnie jak swego.
2/ Uroda! Na pewno koroniak!!! Co widać po Rambo i Laluni Umiech podobają mi się kędzierzawa np: Trębacz paryski.
Czy są trudne w hodowli dla 'żółtodziobów'?
3/ Śpiew, też lubię ale jak nie wszystko można mieć to z niego zrezygnuję Umiech

Proszę o rady, wnioski, spostrzeżenia
WIELKIE dzięki

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Topola
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #1 : Marca 20, 2011, 10:09:08 »

ja mam samiczkę norwika i samczyka amerykańskiego śpiewaka samczyk nie ucieka jak podchodzę pod niego samiczka też nie a wię radze Ci kupić ot te ptaki

-Norwika
-śpiewaka amerykańskiego bardzo ładnie śpiewa

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #2 : Marca 20, 2011, 10:15:44 »

witam Siwobrody najbliższe oglądanie ptaków jak masz ochotę będziesz mógł oglądać w łódzkiej Palmiarni  w dniach 13-14 maja tam będą wystawiane ptaki członków łSHKiPO.

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #3 : Marca 20, 2011, 11:54:36 »

Witam jesli chcesz oswoic ptaka tak jak pisales nalezy kupic od hodowcy 30-sto dniowego podrostka takiej rasy jak Ci sie podoba i oswoisz go tak ze nawet razem z taleza bedziecie jesc,pod warunkiem ze nie bedzie mial stycznosci z innymi ptakami.A jesli podoba Ci sie spiew kanarka proponuje kanarka harcenskiego,ma lagodny cichy spiew ,nie jest tak ostry i glosny jak u innych ras kanarkow pozdrawiam.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #4 : Marca 20, 2011, 11:55:08 »

Dwóch samców w jednej klatce nie da się trzymać . Więc jeśli chcesz oswajać itd a masz dość sporą klatkę polecił bym papugę rozelle białolicom bardzo kolorowy ptaszek i da się oswoić Mrugnicie Można u niektórych hodowców kupić ręcznie karmione ( kanarka nie kupisz takiego ) ręcznie karmione jeżeli są osobno trzymane to szukają przyjaciela u człowieka. Oczywiście papuga nie spełni tych 2 oczekiwań twoich : śpiew , korona Umiech

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://swiat-papug.pl/tmcs/bialolica.JPG&imgrefurl=http://swiat-papug.pl/OPISY%2520PAPUG/rozelle-bialoloca.html&usg=__YG2_Abfj19O3Gjy5ju8oA_sg0U8=&h=480&w=568&sz=123&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=_SJFbCXb8qhuPM:&tbnh=141&tbnw=166&ei=eNyFTZjuHpGwhAeT1s3QBA&prev=/images%3Fq%3Drozella%2Bbia%25C5%2582olica%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1152%26bih%3D674%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=364&oei=R9yFTdb4LJDRsgbF5vGeAw&page=1&ndsp=25&ved=1t:429,r:1,s:0&tx=94&ty=79

Sygnum - D027
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #5 : Marca 22, 2011, 07:50:35 »

Bardzo, bardzo dziękuję Kolegom którzy byli uprzejmi odpowiedzieć!
Mam 2 pytania:
1/Jeśli chodzi o 30 dniowego podrostka to chyba jesteśmy w trakcie sezonu lęgowego więc muszę się szybko zakręcić Umiech
Jakie podstawowe informacje muszę mieć by takiego szkraba wychować? Czy to trudne dla takiego żółtodzioba który rok temu kupił sobie rocznego koroniaka a miesiąc temu roczną koroniaczkę Umiech
2/Czy trzymanie kanarka bez styczności z innymi to znaczy że ma być 1 w mieszkaniu czy 1 w klatce?

A do Kolegi Damiana908 to dzięki za dobre chęcia i podpowiedŹ ale w grę wchodzą tylko 'wróblowate' Umiech
Pozdrawiam   

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #6 : Marca 23, 2011, 05:51:48 »

1 Jak bedziesz kupowal od hodowcy on ci wszystko wyjasni i najlepiej odkup "wez" od niego karmy ,ktora dostawal kanarek locznie z pokarmem jajecznym.
2 Najlepiej jak by byl sam w domu,ewentualnie zeby sie kanarki nie widzialy no i nie slyszaly, w miare mozliwosci pozdrawiam

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #7 : Marca 23, 2011, 09:42:59 »

Siwobrody,
większość odpowiadających skupiła się raczej na kanarkach. Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma lepszego gatunku do oswojenia, jak nasz pospolity czyżyk. Po dwóch tygodniach, a nawet wcześniej,  będzie przylatywać na zawołanie na rękę. Będzie wyjadać razem z Tobą z Twojego talerza, gdy puścisz go wolno w pokoju.  Problem – wiele zachodu, by uzyskać możliwości legalnej hodowli, nawet jednego ptaszka. Mniejszy problem z mutacjami, a można je dostać.
Kiedyś, gdy byłem w wieku młodzieżowym, moje czyżyki latały wolno po sadzie. Gdy wracałem ze szkoły  na gwizd przyfruwały i wchodziły do klatek. Czasem, by to sobaczyć, przychodziło do mnie pół klasy.
I jeszcze jedna ważna sprawa  - „psychika” ptaka. Nie każdego czy to kanarka, czy ptaka innego gatunku da się łatwo i szybko oswoić. Bywają tak uporczywe, że nie sposób z nimi nawiązać kontaktu. Mimo upływu czasu są nadal dzikie i nieprzystępne. Podobnie jak … ludzie. Mrugnicie
życzę powodzenia i satysfakcji z takiego „przyjaciela”.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Marca 23, 2011, 11:12:03 »

Idąc w tą stronę, to równie łatwy do oswojenia jest gil, lecz z hodowlą(legalną) jest ten sam problem co z czyżykiem i innymi europejskimi łuszczakami.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #9 : Marca 23, 2011, 12:32:05 »

Znajomy miał kiedyś czyża,z którym na ramieniu wynosił śmieci do śmietnika.
Czyże rzeczywiście się łatwo oswajają ,pomijam kwestie legalności posiadania takiego ptaka w domu.

matisstiger
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #10 : Marca 23, 2011, 08:34:45 »

A może zaproponuję amadyny wspaniałe mimo że to papugi to są wielkością zbliżone do kanarków są to bardzo piękne kolorowe ptaki. Musisz zakupić minimum parkę bo amadyny wspaniałe to stadne ptaki i w samotności Źle się czują a wręcz samotność może takiego ptaka doprowadzić do śmierci. Niestety nie wiem jak z oswajaniem amadyn :)Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #11 : Marca 23, 2011, 10:27:21 »

Amadyna wspaniała mimo swoich jaskrawych barw nie jest papugą.Ptaszki te to astryldy.

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #12 : Marca 23, 2011, 10:28:59 »

Pierwsze słyszę że amadyny wspaniałe to papugi, ale człowiek uczy się przez całe życie (ha ha ha)

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #13 : Marca 24, 2011, 06:55:56 »

Ciekawe, ciekawe zwłaszcza o tych czyżykach i gilach.
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia prosze piszcie! Umiech
Z góry dziękuję!

matisstiger
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #14 : Marca 24, 2011, 07:00:14 »

Chodzilo mi o to ze amadyny wspaniałe są zaliczane do rodziny papug Umiech Jzyk Pozdrawiam

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!