Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:18:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Informacje o kanarkach  (Przeczytany 5136 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Kanarkowiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 7

« : Marca 26, 2011, 03:32:34 »

Witam chciałbym mieć kanarka i dlatego zbieram potrzebne informacje a wiec:
1.Co to sepia (czy tam, sapia) gdzie mogę ją kupić i co z nią zrobić?
2.Chce mieć 2 kanarki ( samca i samiczkę) to mogę je trzymać razem czy musze oddzielnie ?
3.Kiedy jest okres lęgowy i pierzenie, ( w jakie miesiące? )
4.Mam kameleony jemeńskie i chciałem postawić klatkę z kanarkami naprzeciwko terrarium odległość między nimi by była około 4 metrów ( jak by mogły być razem w jednej klatce kanarki)?
5.Jakiej wielkości klatka dla 1 kanarka a jaka na 2 kanarki ?
6. Czy mogą się kąpać w nieprzegotowanej wodzie ?
7. Czy jak terrarium ma 3 żarówki to kanarki będą do nich leciały ?
8.Jak wysoka i jak niska temperaturę wytrzymują kanarki ?
9.Czy mogę wziąć kanarka na dwór (w klatce lub na smyczy )?
10.Co ile Szczepic kanarki i czym ?
11.Jaka wodę im dawać do picia przegotowana czy nieprzegotowana ?
12.Podobno kanarki połykają kamyki by im pomagały w trawieniu to czy musze wysypywać i piasek czy mogę sam im znaleŹć kamyczki i umyć jak nie to mogę kupić w zoologicznym czy lepiej nie?
13.Czy mogą jeść kajzerkę?
14.Moglibyscie podać  nazwy mieszanek potrzebnych dla kanarków, środki do czyszczenia klatek i dobra szczepionkę ?
W razie jeszcze kilku pytań napisze
Pozdrawiam Kanarkowiec

Kanarkowiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Marca 26, 2011, 03:38:37 »

Przypomniało mi się
Jak bym miał samca żółtego i samice pomarańczową to czy wyszły by kundelki czy jaki kolor?

arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Topola
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #2 : Marca 26, 2011, 08:14:00 »

sepia jest potrzebna samiczką do budowy jajka żeby miało dobrą skorupę (sepia to wapno) ja wodę do picia daję gotowaną a do kompania niegotowaną mam dwa rodzaje pokarmów 1 Animals-Pokarm podstawowy dla kanarka z dodatkiem probiotyku 2 Dako-Art-karma dla kanarka. Ja kupuję piasek Fauna i Flora.

Kanarkowiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marca 26, 2011, 08:23:34 »

Czyli sepia to poprostu wapno i je mogę  kupić  w sklepie zoologicznym a jak je podawac do wody pitnej czy do ziaren ?
I mam pytanie dotyczące lęgów jak samiczka wysiaduje np.4 jajka i jak jej podmieniam na sztuczne to, co robie z tymi prawdziwymi jajkami, bo jak je odłożę to mogą sie wyziębić, co wtedy robić mam je wysiadywać Duy umiech czy jak?

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #4 : Marca 27, 2011, 07:17:13 »

Sepia, to kawałek wapna, mozna ją zawiesić, położyć na ziemi itp
I mam pytanie dotyczące lęgów jak samiczka wysiaduje np.4 jajka i jak jej podmieniam na sztuczne to, co robie z tymi prawdziwymi jajkami, bo jak je odłożę to mogą sie wyziębić, co wtedy robić mam je wysiadywać Duy umiech czy jak?
Jak samiczka zniesie czwarte jajko, to wtedy zamieniasz na jajka prawdziwe. Jajka jak są nie wysiadywane i przechowywane w pudełeczku z watką to się nic nie powinno stać. Zarodek w jajku rozwija się dopiero po około 12 godzinach wysiadywania.

Kanarkowiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Marca 27, 2011, 08:04:00 »

to wtedy jak podloze prawdziwe to wpuszczam samca Co?

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #6 : Marca 27, 2011, 12:30:12 »

1. Sepia kupiona w sklepie ma uchwyt do zamocowania w klatce i lepiej ją tak powiesić żeby ptaki nie mogły na niej siadać bo brudzą odchodami. 2. Niektóre rasy kanarków można trzymać parami ale i tak czasami się biją a poza tym wtedy chyba bardzo nie ma wpływu na termin lęgów ale tu to mogę się mylić bo ja mam kanarki od 4 lat. Dobrze jest mieć jakąś inną klatkę na wszelki wypadek w zapasie. I jak są młode to potem też je lepiej oddzielić. 3. Okres lęgowy jest najczęściej na wiosnę ale jak ptaki są w domu to już czasem w grudniu. Pierzenie też zależy od warunków w jakich mamy ptaki. Maluchy zaczynają się pierzyć niedługo po tym jak się usamodzielnią a dorosłe wkrótce po lęgach. 4. Myślę że ani ptakom ani kameleonom to nie będzie przeszkadzało że będą naprzeciwko. Ja mam dużą wolierę na akwarium mamy i czasem lecą różne  plewy i pióra i trzeba sprzątać ostrożnie ale wszyscy żyją Spoko.5. Ja uważam że im większa tym lepiej a chyba najlepiej zrobić wolierkę. 6. Mogą się kąpać w surowej wodzie. 7. Kanarki to nie ćmy Duy umiech ale czasem mają różne pomysły to trzeba na nie uważać jak fruwają. 8. W domu będzie im dobrze. Latem można je wystawić np na balkon tylko trzeba osłonić część klatki od słońca, ale zimą to raczej nie.9. Balkon wystarczy kanarki łatwo się stresują a smyczy jeszcze nie ma dla kanarków. 10.Ja szczepię vetamectinem zabezpiecza przed pasożytami.4 razy w roku.11.Ja daję przegotowaną. 12.Piasek kupujemy w sklepach zoologicznych i podajemy w pojemniczku i można wysypać dno klatki to lepiej utrzymać czystość.13. Jak skubną odrobinę to nic im nie będzie tylko najlepiej czerstwą. 14.Mieszanki są różne lepiej karmić tym co wcześniej jadły u hodowcy lub gotową kupioną w sklepie. Samca musisz wpuścić wcześniej bo samiec zapładnia samiczkę zanim zniesie jajka inaczej będą puste. Uff już dawno tyle nie pisałem Mrugnicie. Poczytaj sobie wątki na forum dowiesz się więcej.

Kanarkowiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Marca 27, 2011, 02:49:31 »

Dzieki wielkie sebas masz u mnie pozywtyw (dzeki wszystkim ktorzy mi pomogli w tym watku)

Kanarkowiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Marca 28, 2011, 08:03:27 »

Mam problem bo niewiem czy kolor kanarka ma na cos wpływ czy który jest lepszy żółty czy biały ( jeśli to nie problem prosił bym o wymiary klatki nie skrzynkowej tak by 2 kanarki mogły sobie spokojnie polatać i by miały miejsce)
Pozdrawiam Kanarkowiec z góry dziękuje

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #9 : Marca 28, 2011, 09:23:03 »

żeby mogły poruszać skrzydełkami wystarczy klatka o wymiarach 60/50/30-40 dobrze rozmieścić żerdki i kanarek będzie mógł rozprostować skrzydła Mrugnicie

Sygnum - D027
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!