Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dobór par  (Przeczytany 6737 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Kwietnia 03, 2011, 04:31:17 »

Trwa właśnie sezon lęgowy. Ciekawy jestem w jaki sposób dobieraliście ptaki w pary lęgowe? Był to wybór przypadkowy czy też przemyślany. A jeśli przemyślany, to jakimi kryteriami kierowaliście się dobierając ptaki?

arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Topola
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 03, 2011, 05:00:06 »

ja mam tylko 1samczyka i1 samiczkę Umiech więc nie dobierałem

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 03, 2011, 06:11:32 »

Ja osobiście dobierałem pod względem upierzenia, dużo pytań do sprzedającego, o zdrowie, jaki rocznik itd.

RomeoFinch
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gorzyce Wielkie
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 03, 2011, 06:28:14 »

Ja nie hoduję kanarków, tylko zeberki, ale też się może wypowiem Mrugnicie w zeszłym roku starałem się sam dobierać ptaki w pary, pod względem mutacji, aby otrzymać jak najlepsze potomstwo. Niestety okazuje się, że ptaki dobrane na siłę nie mają takich sukcesów, jak ptaki, które dobierają się same. W tym roku pozwalam ptakom dobrać się dowolnie. Może nie zupełnie dowolnie, bo daję im ograniczony, wyselekcjonowany przeze mnie wybór partnerów, ale myślę, że to zda egzamin. Ptaki są mniej zestresowane, zauważam mniejszą agresję, nie wyrywają sobie piór, chętniej kopulują, budują gniazda itp.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 03, 2011, 09:10:51 »

Ja hoduje kanarki rasy Gloster i  starałem się dobierać ptaki intensywne z nie intensywnymi i tak żeby mieć takie barwy jakie chce czyli np zielone , szafiry pełne i białe szeki , żółte szeki . Patrzyłem też na aktywność ptaków czyli dobierałem ptaki bardziej ruchliwsze z takimi co są bardziej spokojne ( Widzę że dość dobrze takie pary dbają o młode ) Patrzyłem także na wiek ptaków a mianowicie łączyłem tak żeby w parze był ptak starszy , bo jak wiadomo ptaki starsze są bardziej doświadczone ( np z 2009 r. ) najczęściej ptakiem starszym był samiec , jak już nie miałem takich ptaków to łączyłem dopiero 2 młode . Oczywiście jeszcze u glosterów trzeba patrzeć żeby w parze był jeden ptak koroniasty a drugi konsort ( gładki ) , może być też para z 2 konsortów ( ja osobiście nie posiadam takich par ).

Sygnum - D027
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 03, 2011, 09:55:32 »

Ja osobiście dobierałem pod względem upierzenia.
Czym się kierowałeś w takim sposobie doboru?

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 04, 2011, 12:26:32 »

Witam
Dobór par ptaków do kojarzeń można porównać do zabawy w układankę z klocków.
Z własnych doświadczeń wiemy,że z tego samego kompletu klocków można ułożyć nie jakąś
jedną tylko figurę lecz bardzo wiele różnych kombinacji.
Podobne możliwości ma hodowca  podejmując decyzje o takim lub innym doborze par lęgowych.
Pozdrawiam

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 04, 2011, 10:39:54 »

Dobór par, to tylko dla niektórych praca jednosezonowa. Zwykle bez większego efektu. Chyba, że ktoś miał szczęście. Tak dokładnie – miał szczęście. Połączenie np. dwóch bardzo dobrych ptaków wcale nie musi dać efekt synergii, czyli dwa razy lepsze ptaki. Może się pojawić cała masa różnego rodzaju wynalazków. Posiąść umiejętności corocznego uzyskiwania kilkunastu b. dobrych ptaków to właśnie jest racjonalną hodowlą.  A nieco inaczej, to planowe działania na kilka, może nawet kilkanaście lat.
Będzie o tym mowa podczas II Sympozjum.

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 04, 2011, 02:20:42 »

Dla mnie najważniejsze jest aby poprzez odpowiednie kojarzenie korygować wady poprzedniego pokolenia np. w ubiegłychh latach wiekszość moich ptaków to ptaki duże,za duże jak na tę rasę .Tak więc żeby t cechę podreperować kojarzę z ptakiem małym. Po drugie staram się wyrównać fenotyp i genotyp tak aby stado było w miarę jednolite.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 04, 2011, 02:57:33 »

Dla mnie najważniejsze jest aby poprzez odpowiednie kojarzenie korygować wady poprzedniego pokolenia np. w ubiegłychh latach wiekszość moich ptaków to ptaki duże,za duże jak na tę rasę .Tak więc żeby t cechę podreperować kojarzę z ptakiem małym. Po drugie staram się wyrównać fenotyp i genotyp tak aby stado było w miarę jednolite.

Zgadzam się z twoją wypowiedzią . Trzeba dobierać tak ptaki żeby '' reperować '' wady ptaków , oczywiście do tego jest potrzebny dobry materiał genetyczny od dobrych hodowców Umiech

Sygnum - D027
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 04, 2011, 03:28:28 »

Ja osobiście dobierałem pod względem upierzenia.
Czym się kierowałeś w takim sposobie doboru?
Może Źle się wyraziłem Mrugnicie Chodziło mi bardziej o intensywne/nie intensywne. Narazie mam parki kanarków mieszanych , albo jak ktoś woli kolorowych , więc kolor też jest ważny. Umiech

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 07, 2011, 10:37:20 »

Witam
Dobrą zasadą przy doborze ptaków w hodowli poligamicznej jest, gdy jeden samiec
z pożądanymi cechami danej rasy dopuszczony zostanie do różnych samic tej
samej rasy tylko wtedy gdy jego wartość hodowlana nie będzie niższa niż wartość
kojarzonych z nim samic.