Prawdziwy ocet jabłkowy jest naturalną substancją , ale wyłącznie wytworzony w sposób naturalny. Wzmacnia układ odpornościowy , jest tez doskonałym Źródłem makro i mikro elementów. Pożądany produkt można otrzymać z jabłek rosnących w naturalnym środowisku wolnym od nawozów i insektycydów. Jabłko wyprodukowane sztucznie nie dojrzewa naturalnie i nie zawiera całego zestawu mikro i makro elementów , jednak wielu hodowców stosuje z okazałym skutkiem ocet jabłkowy, który można kupić już gotowy.
Kwas jabłkowy jest idealnym Źródłem kwasów organicznych. Kwasy organiczne pomagają w procesie trawienia , pomaga udrażniać przewód pokarmowy i zapobiega szkodliwemu działaniu niestrawnego pokarmu. A tak ogólnie to:
- Produkcja kwasów w jelitach
- Lepsze trawienie
- Obniża ciśnienie krwi
- Pomaga przeciwko skurczom
- Zapobiega nietypowemu rozwolnieniu
- Poprawia elastyczność piór
- Dezynfekuje wodę pitną
Jest ogólnie wiadome ze środowisko kwasowe zapobiega rozwojowi bakterii coli i salmonelli.Te patogeny doskonale czują się w środowisku zasadowym, gdzie mogą się rozmnażać. Ocet jabłkowy zmieszany z woda zapobiega rozprzestrzenianiu się salmonelli .Zapobiega to jednocześnie rozwojowi choroby ,nawet jeśli niektóre ptaki są już zarażone.
Mniej wiadomym jest ze ocet jabłkowy może być środkiem ratującym życie.
W większości przypadków można temu zapobiec zakwaszając wodę właśnie octem jabłkowym
Jak wszystko inne ocet jabłkowy można przedawkować. W zbyt wielkiej ilości może zabić pożyteczne bakterie bytujące w organizmie .Wysokie stężenie kwasu absorbuje wapń i usuwa go z organizmu, co powoduje problemy ze sprawnością ruchową i rozmnażaniem. .Dlatego należy wystrzegać się przedawkowania. Prawidłowa dawka 5% octu jabłkowego to 4-8 ml/litr wody, lub nawet mniejsza gdyż jak wiadomo lepszy niedobór niż nadmiar. 2-3 razy w tygodniu.
Dodatkowo octu można użyć jako środek dezynfekujący poidełka i karmniki. Można w ten sposób zapobiec wniknięciu salmonelli .
Jeśli ktoś chciałby sobie sam przygotować oto przepis:
Zdrowe jabłka,mielimy je w całości ze skórką i nasionami {w maszynce do mięsa}masę powstałą dajemy do szklanego lub emaliowanego naczynia[słój}zalewamy letnią przegotowaną wodę w stosunku 1litr wody na 80dkg.jabłek.Na każdy litr wody dodajemy 10dkg.miodu,1dkg.drożdży do pieczenia i 2 dkg.czarnego suszonego chleba.Naczynie zakryć odstawić do sfermentowania w temp .20-30 stopni C. W ciągu pierwszych 10dni mieszamy drewnianą łyżką po 10 dniach odcedzamy zawartość od soku filtrując dwu-lub trzykrotnie w worku z gazy.Otrzymany sok filtrujemy jeszcze raz dodając na litr 8dkg. miodu [rozpuszczamy go mieszając w naczyniu],potem naczynie z zawartością odstawić nakryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu.Gdy zawartość zrobi się jasna oznacza to że ocet jabłkowy jest gotowy.Trwa to od 40-60dni zależy od jabłek,wody i miodu.Ocet filtrujemy rozlewamy do butelek szczelnie je zamykając i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Sam go stosuję i efekty są naprawdę zadowalające!