Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:34:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Problemy z piórami  (Przeczytany 9468 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
harapug
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 20

« : Maja 01, 2011, 12:26:47 »

Witam.
Od jakiegoś czasu moje jedyne upierzone straszydło ma problemy, żółty zaczął pierzyć się w zeszłym roku, nie pamiętam już dokładnie kiedy, ale było to wiosną, z czasem wymienił wszystkie piórka i zaczął śpiewać (a raczej pruć dzioba od bladego świtu do póŹnych godzin nocnych), jednak po miesiącu zaczął znów się pierzyć, przestał śpiewać, znów wymienił wszystkie pióra ale już nie zaczął śpiewać jak dawniej (teraz poświergoli kilka razy w tygodniu), pióra wciąż wymienia na nowe i nie widać końca.
Nie wiem co się z nim dzieje, żółty jest młody (z 2007 roku), staram się by w diecie miał sporo owoców i warzyw, głównie z mojej działki (czyli bez dodatkowej chemii), apetyt mu dopisuje i jest ciekawski na nowe smaki więc nie ma problemu z urozmaiceniem.

Sprawdzałam go dokładnie rozdmuchując pióra, nie jest spasiony, nie widzę żadnych pasożytów na skórze.
Co mnie jeszcze zastanawia, od pewnego czasu żółty większość dnia spędza na skubaniu pojemniczka do wody, skubie dziobem ściankę po zewnętrznej stronie, jest tym tak zajęty, że nie zauważa co się w koło niego dzieje. Wodę ma, często zmienianą, ma sepię którą czasem używa, nie wiem o co mu chodzi.

Ostatnio zaczął skubać sobie piórka, nie wyrywa ich z ciała, ale obskubuje najdłuższe pióra na grzbiecie, na zdjęciach można to zauważyć:
http://i51.tinypic.com/2z7k1s7.jpg
http://i51.tinypic.com/25fjck7.jpg
http://i53.tinypic.com/2he8osj.jpg
http://i52.tinypic.com/2cfuv74.jpg
http://i53.tinypic.com/2chkl0g.jpg

On na fotkach wygląda jak z gardła wyjęty, i tak jest na prawdę, nie wiem co się z nim dzieje, czy czegoś mu brakuje, jakiś witamin, niestety okoliczni weci leczą co najwyżej psy a i tak z marnym skutkiem, nie mam więc po co brać żółtego na kontrolę, to tylko niepotrzebny stres dla ptaszka.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Maja 01, 2011, 03:01:17 »

Odnośnie Twojego problemu nie za bardzo mogę Ci pomóc, ale piszesz, że Twój żółty jest młody(2007), niestety Twój żółty to już prawie "kanarczany dziadek".

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #2 : Maja 01, 2011, 04:54:49 »

Witam.Czy wyskubując sobie piórka zjada je? jesli tak to najprawdopodobniej  cierpi na niedobór składników mineralno-witaminowych.  szczególnie witamin z grupy B, prócz tego biotyny, PP, itd..
 Wykonywanie monotonnych czynnosci ( w twoim przypadku skubanie piórek i poidełka ) moze przemawiać też za tym, ze ptaszek cierpi na  jakieś zaburzenia behawioralne ( za mała klatka, samotność, za dużo osobników w klatce ,nuda, za mało lub za dużo światła, stres, .... )

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #3 : Maja 01, 2011, 04:58:15 »

moze cierpiec na tzw. pterofagię  (wygogluj sobie i poczytaj o tym )

harapug
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Maja 01, 2011, 08:00:32 »

niestety Twój żółty to już prawie "kanarczany dziadek".
Myślisz?
To nie jest mój pierwszy kanarek, ale jego poprzednicy nie umierali poniżej 10 lat, najstarszy Kubuś miał 12 albo 13 lat i zachował wigor młodzika aż do końca. Czy te 4 lata to faktycznie tak dużo by zachowywał się w taki sposób?

Czy wyskubując sobie piórka zjada je?
Nie, piór specjalnie sobie nie wyrywa (tak je ciągnie jak wstążeczki w bukiecie kwiatów, żeby były kręcone), bawi się piórami leżącymi na dnie klatki, ale nie zjada.

Z behawiorem już myślałam, żółty ma dużą klatkę (nigdy nie trzymałam kanarków w tych "typowych" klitkach), jest tam sam, klatka stoi przy oknie, często mały siedzi i ogląda co się tam dzieje, do zabawy dostaje skiełkowane ziarno, różne zielonki (brokuł, sałata itd.)
Mam wrażenie, że problem zaczął się po wypadku z obrączką, którą na cito musiał mieć zdjętą (noga spuchła), przepiłowałam ją w domu bo żaden z wetów nie wiedział jak to zrobić, mały najadł się sporo strachu, to był dla niego olbrzymi stres i dużo bólu, teraz łapki na w porządku, nie boi się mnie bardziej niż przed zdejmowaniem obrączki, ale coś zostało.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Maja 01, 2011, 11:50:17 »

Rozumiem, że żółty to Twój pupil i jako taki nie jest jeszcze takim bardzo dziadkiem Mrugnicie.Chodziło mi bardziej o ptaki do hodowli.Faktycznie kanarki mogą osiągac taki wiek jak Twój Kubuś.Dbaj o żółtego(a nie wątpię, że tak jest)to możliwe, że wszystko mu wróci do normy.

zaba89
Go
« Odpowiedz #6 : Maja 02, 2011, 11:28:53 »

Ja mam samca kasztana 07 rok niby ma swoje lata ale jest samiec w 100% sprawny:) w tym roku jeszcze mi kryl 2 samice, bez problemow pokryl odrazu wszystkie jaja pelne po tym samczyku, co do spiewu to " ryczy" najglosniej i najlepiej ze wszystkich samcow, za pare dni podaruje tego samczyka dla kolegi hodowcy golebi bo chcial jakiegos fajnego samczyka aby w domu umilal domownika atmosfere:)

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #7 : Maja 03, 2011, 05:59:57 »

Witam
Budulcem piór jest keratyna twarda.Wprowadz do diety pokarmowej produkty które posiadają dużą zawartość
siarki np.brokuł,gotowane żółtko kurze.Twój kanarek teraz powinien mieć stały dostęp do kąpieli w wodzie z
naparem rumianku,złagodzi podrażnienie skóry.Do picia przez dwa  podaj roztwór- na szklankę wody 1 kropla jodyny.
Poprawy w upierzeniu i zachowaniu nie będzie z dnia na dzień ale napewno będzie.
Dużo zdrówka dla Twojego żółtego.
Pozdrawiam

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #8 : Maja 03, 2011, 06:09:49 »

Witam
Nie dopisałem  przez dwa dni podaj...
Pozdrawiam

harapug
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Maja 04, 2011, 09:44:51 »

Bardzo dziękuję za pomoc, jutro wprowadzę to w życie.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!