Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:09:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Początek hodowli kanarków ,kilka pytań.  (Przeczytany 15266 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #15 : Czerwca 02, 2011, 11:44:40 »

Oczywiście, że można mnożyć kanarki jak tylko się che. Nikt nikomu tego nie zabroni. Trzeba jedynie odpowiedzieć sobie na pytanie - co z takimi kanarkami będą potem robić? Czy będę miał na takie kanarki zbyt?
To praktycznie żadna sztuka rozmnożyć kanarki. Prawdziwą sztuką jest zapewnienie im odpowiednich do tego warunków. A i jakiś cel tego rozmnażania dobrze mieć. Moim zdaniem zupełnie nie warto iść na ilość. Trzeba zadbać o jakość przychówku. Trzeba wiedzieć czym i kiedy je karmić, w jakich warunkach trzymać w czasie pierzenia i póŹniej w czasie dorosłego życia.
Oczywiście pewnie nie warto trzymać się ścisłych ram wzorców. Ale uważam, że każde nieprzemyślane krzyżowanie ptaków może w hodowli wyrządzić czasami więcej złego niż dobrego.
Tak więc rozmnażajmy kanarki, eksperymentujmy ale trzeba wszystko robić z głową.   

zaba89
Go
« Odpowiedz #16 : Czerwca 02, 2011, 05:14:45 »

Cytat: zaba89  Wczoraj o 03:54:24
kanarki mozesz mnozyc jak chcesz,

moim zdaniem jezeli już "mnożyć" kanarki to tylko rasowe (jaknajbardziej zbliżone do wzorca w danej rasie), na hodowanie kanarkowych "kundelków" szkoda czasu.

Owszem! Tylko zle troszke zaczety temat o tym "mnozeniu" kanarkow bo pierw powinno byc napisane: Nie interesuje mnie powazna hodowla,nie bede hodowal ptakow dla wynikow,na wystawy, itp itd. Poprostu chce hodowac kanarki dla wlasnej uciechy i czy to beda mieszance czy ptaki czysto rasowe to One beda moim oczkiem w glowie.

I wtedy bylo by wszystko jasne czy autor hce hodowac dla przyjemnosci czy dla wynikow.
Ja jak zaczynalem przygode z kanarkami to mialem parenascie ptakow i na czyms musialem sie uczyc wiec nie bylo zbytnio mowy o ptakach czysto rasowaych, dopiero po paru miesiacach dotarlo do mnie co ja chce osiagnac? czy byc prawdziwym hodowca ktory chce sie pokazac ze swoimi ptakami czy hodowac tylko dla przyjemosci?!Fajnie bylo miec ptaki roznokolorowe i duzo ras ale co z tego? Takie myslenie mija sie z celem dla srednio zaawansowanego hodowcy jakim ja jestem. Kazdy sam musi sobie na to pytanie odpowiedziec i wybrac wlasciwa droge co chce osiagnac ptakami.
Obecnie mam kilanascie ptakow czysto rasowych jednej rasy Zolta mozaika od hodowcow Zawadzki,Wisniewski w tym roku chce sie nastawic na 2 rase Miniatura Hiszpanska Mariusza Ploski oraz jak sie uda od pana Jezierskiego.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #17 : Czerwca 02, 2011, 08:18:29 »

A cóż tu się musi udawac? Mówisz i masz Mrugnicie

zaba89
Go
« Odpowiedz #18 : Czerwca 02, 2011, 08:57:51 »

No ja wiem, ale chodzi mi o ptaki z najwyzszej polki ;] no ale to juz ten temat zostaje obgadac w realu bo tutaj szkoda spamowac.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #19 : Czerwca 07, 2011, 09:08:59 »

Witam.Od 6 lat interesuję się kanarkami ,od niedawna przyszedł pomysł z założeniem hodowli.Mam kilka pytań:

1.Co trzeba zrobic aby zostac legalnym hodowcą ?
2.Czy aby kanarek mógł byc rozmnażany musi brac udział w wystawach ?

Hodowla nie byłaby na szeroką skalę.Po prostu mam zamiłowanie do tych ptaków.Hodowla byłaby mała ,każdy ptak miałby znaczenie itp.

Mili,
ale autor tego wątku wyrażnie napisął jaki jest cel jego postępowania i jak będzie traktował swoich podopiecznych!
Dla mnie Floo to 100% Miłośnik!
Powodzenia!
PS. przepraszam nie zawsze mi wychodzi wszystko tak jakbym chciał Umiech ale się uczę!

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #20 : Stycznia 25, 2013, 06:12:35 »

Witam jestem nowicjuszem w tej dziedzinie hodowli zawsze miałem papugi ale przeprowadziłem sie i musiałem się pozbyc hodowli z braku miejsca.Ale czegoś mi brakowało w domu i postanowiłem sie zając kanarkami.Zrobiłem wolierke na polu 1,5m dł na 2.5m wysokośc w szczycie 1.5 na końcu 0,8m (dach jedno spadowy)a i to jest całe obudowane podbitką z jednym oknem i na wiosne zrobie jeszcze jakis niewielki wybieg na pole.A w piwnicy robie własnie fruwarki i klatki do lęgów.Kupiłem klatki pojedynki 3 szt jeszcze chce kupic 2,3.
 Chciałbym hodowac mozaiki 2 parki dwie parki glosterów i dwie parki harceńskich.Mam już parkę mozaików i dwie parki żółtych harceńskich Jak sprawdzic czy patki sa rasowe  czy czasami nie sa pomieszane rasowo i jaki przedział cenowy jest tych gatunków patków. Czasami jeżdżę do Pszczyny na giełdzie możecie mi polecic jakiegoś hodowce co tam jeŹdzi.
 Mam jeszcze jedno pytanko co do tych mozaików kupiłem je właśnie w Pszczynie i Pan mówił żebym odrazu dał samicy gniazdko bo idzie do paru i tak zrobiłem.Zrobiła mi już gniazdo i dałem jej dzic samca jak długo go mam przy niej trzymac czytałm gdzies ze do 3 jaka czy to prawda
A pytań mam że ho ho ale szukam własnie odpowiedzi na forum dużo sobie notuje ciekawości
Ja mieszkam W Kętach woj. Małopolskie niedaleko Oświęcimia i Bielska może dzies w okolicy sa jacyś hodowcy do polecenia
                                                                                                                                   Pozdrawiam Patryk

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze
Wiadomoci: 107

« Odpowiedz #21 : Stycznia 25, 2013, 06:21:51 »

Witam Patryk . Sposobem okreslenia czy ptaki sa rasowe jest zakup ich od hodowców którzy zajmują sie tą rasą, sprawdzenie czy woglad ptaa nie odstaje od standardu.Przedziały cen są różne zależy jakie ptaki chcesz kupić i od jakiego hodowcy.Odnośnie gieldy w pszczynie to nie polecam tam zakupu ptaków do hodowli. Niektórzy hodowcy sprzedają tak ptaki ale lepiej wybrać sie osobiście do domu wybrać sobie  te ptaki ktore nas interesują ogladnać ich rodziców.Tak samca najcześciej trzyma sie do zniesienia 3 jaja u samicy. W okolicach śląska jest wielu świetnych hodowców zależy jakich ptaków szukasz Umiech.
Pozdrawiam Mikołaj

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #22 : Stycznia 25, 2013, 07:11:28 »

Interesowały by mnie glostery i mozaiki macie jakies namiary może Oświęcim, Bielsko.A jeszcze jedno pytanko jajko w czasie lęgów daje sie samcom  codziennie i czy samca dopuszcza sie do samicy dopiero jak zrobi gniazdo czy można wcześniej

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze
Wiadomoci: 107

« Odpowiedz #23 : Stycznia 25, 2013, 09:37:32 »

Tak jajko codzienie lub co 2 dni.Samca możesz wpuścić wczesniej , ptaki możesz połączyc w pary ( jeśli masz taką samą ilosć samców co samic) i trzymać je razem przez cały okres legowy. Hmmm z glosterami to raczej nie bd problemów bo duże osób hoduje je , a w mozaikach to Ci nie pomogę bo sie nie interesuje nimi ;/.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #24 : Stycznia 25, 2013, 11:33:15 »

Witam
Patryk 30 w Oświęcimu i Bielsku są oddziały PZHKiPE gdzie są zrzeszeni hodowcy kanarków i ptaków egzotycznych
będąc na Twoim miejscu ras kanarków które Cię interesują szukałbym w ich kręgach tym bardzej że wspomniałeś że jesteś nowicjuszem.
Jednym z wystawców czerwonej mozaiki na OMP Czeladz 2012 był kol.Gandurski Kazimierz z Oświęcimia nr.tel z katalogu wystawy
503 071 123 i zapewne zna też hodowców glosterów w tych okolicach.
Pozdrawiam

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #25 : Stycznia 26, 2013, 09:19:47 »

kanarki mozesz mnozyc jak chcesz,

moim zdaniem jezeli już "mnożyć" kanarki to tylko rasowe (jaknajbardziej zbliżone do wzorca w danej rasie), na hodowanie kanarkowych "kundelków" szkoda czasu.

Jakby tak ktoś napisał na jakimś psim forum to by otrzymał odpowiedŹ: rozmnażać możesz ale do wystawy z takim psem nie podejdziesz! Może ptasie związki też powinny podejść do tego w taki sposób. że do wystawy będą dopuszczane tylko ptaki z rodowodem Jzyk (np. 5 pokoleń)

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #26 : Stycznia 27, 2013, 10:01:17 »

Kod:
że do wystawy będą dopuszczane tylko ptaki z rodowodem  (np. 5 pokoleń)

Taaak, z tym, że wielu hodowców ma problemy z podaniem jeśli nie rodziców to już dziadków na pewno.
Gdzie tam piąte pokolenia...

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #27 : Stycznia 27, 2013, 12:24:56 »

Kod:
że do wystawy będą dopuszczane tylko ptaki z rodowodem  (np. 5 pokoleń)

Taaak, z tym, że wielu hodowców ma problemy z podaniem jeśli nie rodziców to już dziadków na pewno.
Gdzie tam piąte pokolenia...

Ja się już nawet przestawiłam na "ptasi " punkt widzenia, ale prowadzenie rodowodów- nawet nieformalnych, moim zdaniem jest  warte zachodu. Czytuję gdzieniegdzie wypowiedzi , aby nie bać się chowu wsobnego, ale moim zdaniem to  nieznajomość genetyki i konsekwencji. Na chów wsobny , może sobie pozwolić doświadczony Hodowca, który wie co robi i dlaczego. To oczywiście moje zdanie, wiem że przy "drobnicy" mniej i dużo póŹniej widać konsekwencje, ale jak już kiedyś pisałam, nawet myszy już maja swoje rodowody Jzyk

Co do początków hodowli - Patryk30 - zaczęłabym od przeczytania podstawowych informacji na temat cyklu rocznego kanarków, ich żywienia, oświetlenia, oraz podstaw rozmnażania - jest kilka opracowań i  w necie i tu na forum - wtedy Ci się poukłada co kiedy masz robić i Ci się łatwiej przestawi, trochę się to różni od papug z tego co wiem, bo mam przyjaciółkę "papugową ",  Umiech
Co do rasy - najlepiej u konkretnego polecanego Hodowcy i z obrączkami związkowymi, nie polecam na giełdzie, nawet od Hodowcy polecanego,
Na giełdzie jest mnóstwo osób z ptakami w różnej kondycji, pasożyty łatwo się przerzucają między ptakami, ja sobie przywiozłam dwa chore ptaki , nie warto. Teoretycznie dobrze jest przed rozmnażaniem ptaki odrobaczyć - ale  jak masz już jajka to musztarda po obiedzie. 
Zastanawiam się nad harceńskimi w tym towarzystwie- generalnie kanarki uczą się od siebie śpiewu ,naśladują nawzajem- jakość śpiewu glosterów i mozajek zapewne się polepszy ale co do harcenów to będzie gorzej.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #28 : Lutego 14, 2013, 04:26:17 »

Witam ponownie i zaczeły sie schody Umiech
A mianowicie  u pary mozaikowej wszystko ok ma trzy młode (jedno jajo było nie zalężone) ale trzy następne pary to nie bardzo wiem co się dzieje.Dwie pary zrobiły już prawie dwa tygodnie temu gniazda i nic samica czasami posiedzą na chwile ale nie chcą nic znosic.A widzę że się ładnie parzą i samce karmią samice. Następny problem mam z trzecią parą a mianowicie podobnie jak tamte dwie,z tym że ta samica zawsze siada do gniazda na wieczór (od 4 dni) ale jaja żadnego nie ma.Może mi coś doradzicie co mam robic

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #29 : Lutego 20, 2013, 10:06:47 »

Patryk, moze w tym watku, w zapytaniu hodowcy kanarek2012, znajdziesz podobna do Twojej sytuacji?

http://kanarki.eu/index.php/topic,2754.0.html

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!