|
Floo
Go
|
 |
« : Maja 28, 2011, 04:36:03 » |
|
Witam.Od 6 lat interesuję się kanarkami ,od niedawna przyszedł pomysł z założeniem hodowli.Mam kilka pytań:
1.Co trzeba zrobic aby zostac legalnym hodowcą ? 2.Czy aby kanarek mógł byc rozmnażany musi brac udział w wystawach ?
Hodowla nie byłaby na szeroką skalę.Po prostu mam zamiłowanie do tych ptaków.Hodowla byłaby mała ,każdy ptak miałby znaczenie itp.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 28, 2011, 08:32:16 » |
|
Witaj Floo na wortalu.
Więc tak.
Hodując sobie kanarki tylko dla swojego zamiłowania, i tak będziesz legalnym hodowcą. Nie musisz mieć żadnego pozwolenia na hodowlę kanarków. Jeśli myślałbyś o wystawianiu swoich kanarków na wystawach to wtedy zapiszesz się do związku hodowców. Zostanie przydzielone Ci sygnum i zamówisz obrączki.
Co do rozmnażania , do tego jest potrzebny samiec i samica,plus klatka z akcesoriami , wystawy nie mają nic do tego.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Floo
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maja 28, 2011, 09:33:48 » |
|
Dziękuję bardzo za odpowiedz. Z wystawami to nawet dobrze ,bo nie zależy mi na nich. Cieszę się ,bo moja córka pokochała te ptaszki i już zaplanowała wszystko więc nie będzie problemu z hodowlą.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 28, 2011, 11:16:10 » |
|
CZAS CZAS DUZO CZASU potrzeba aby byc dobrym hodowca Trzeba duzo wiedziec aby cos osiagnac w tym hobby ale na poczatek to kazde ptaki i kazdy mlody cieszy oko  Wiec zachecam do kupna dobrych ptakow na jesien od dobrych hodowcow i rozpoczac amatorska hodowle i bedzie z czasem owocowala:) pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Floo
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 29, 2011, 10:14:03 » |
|
Właśnie my planujemy czysto hobbystyczną hodowlę. Głównie w naszej hodowli byłoby z 10 ptaków . Zależy nam na tym aby traktować je jak przyjaciół ,aby każdy był oswojony (znał człowieka itp.) . Poza tym ptaszki będą przeważnie w domu . Mam jeszcze trzy pytania z racji ,że wolę się przygotować  : 1.W jakiej wolierze zmieszczą się z 3,4 samiczki ? Chodzi mi o wolierę do domu .I jak je odpowiednio łączyć z sobą ,są jakieś określenia wiekowe jakie samiczki należy łączyć ? 2.Czy kanarki (samce) mogę trzymać w oddzielnych klatkach ale np.klatka samca będzie blisko klatki samiczek tak ,że będę się widzieli itp ? Dołączyłabym samca dopiero na okres lęgów do odpowiedniej samicy. 3.czy mogłabym stworzyć klatkę na lęgi w tym stylu ? : http://images40.fotosik.pl/503/fa5ad38f15a3dfe6med.jpg . Chciałabym aby klatki były jak największe.Nie ważne czy to lęgówki czy nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maja 29, 2011, 06:47:06 » |
|
1 - dla 3-4 Samiczek wystarczy taka jak na zdjęciu poniżej . Najlepiej zakup ptaki młode ( z 2011 r. ) i z jednej rasy tzn. żeby para była jednej rasy. Według mnie najlepiej kanarki hoduje się w parach czyli jak chcesz mieć 10 kanarków to kupić najlepiej 5 par. 2 - Samca nie może lecz trzeba trzymać w osobnych klatkach ( najlepiej nie za dużych bo mogą nie śpiewać ). Samce mogą widzieć samice. 3 - Klatka może być jak najbardziej w tym stylu . Klatka lęgowa ma mieć minimum 30/40/30 ( ja osobiście posiadam 30/50/30 a maksimum chyba nie ma.  W/S/G - objaśnienie wymiarów. W - wysokość S - szerokość G - głębokość
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
zielony793
Uczeń1
Nowy użytkownik
Kępno
Wiadomoci: 9
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 31, 2011, 12:00:16 » |
|
Gdzie mógłbym zakupić taką, bądŹ podobną klatkę ? Czy są oferowane na Allegro ? Proszę o odpowiedŹ i z góry dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Floo
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maja 31, 2011, 09:04:10 » |
|
Przeprasam ale mam troszkę ,,głupie'' pytanie . Czy rozmnażac można tylko kanarki z hodowli ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maja 31, 2011, 09:45:53 » |
|
Nie i to chyba można było się domyśleć?
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwca 01, 2011, 03:54:24 » |
|
kanarki mozesz mnozyc jak chcesz, te ze sklepu,te prosto od hodowcy, te z gieldy  no od kogo bedziesz mial to mozesz rozmnazac ale najlepiej nabywac ptaki od znanych hodowcow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwca 01, 2011, 04:47:12 » |
|
kanarki mozesz mnozyc jak chcesz,
moim zdaniem jezeli już "mnożyć" kanarki to tylko rasowe (jaknajbardziej zbliżone do wzorca w danej rasie), na hodowanie kanarkowych "kundelków" szkoda czasu.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwca 01, 2011, 08:04:56 » |
|
Marcin nie zgodzę się z tym co napisałeś. Niektórym podobają się właśnie '' kundelki '' i nie każdy jest w związku i dąży do wzorca danej rasy. Uważam , że każdy ma prawo do hodowli kanarków jakie mu się podobają ( podam przykład ładnych '' kundelków '' kasztan + czerwony ) Ja nie hoduję mieszańców i nie mam zamiaru ale nikomu nie mówię też żeby nie hodował jeśli mu się takie podobają. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
Wiadomoci: 137
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwca 01, 2011, 08:25:58 » |
|
Damian908 ma racje nie popadajmy w skrajności nie wszyscy muszą hodować ptaki wystawowe są tacy którzy chcą posiadać ptaki tylko dla zamiłowania i tylko aby cieszyły domowników więc nie muszą hodować rasowych, a poza tym nowe rasy powstawały też przez krzyżówki i gdyby hodowcy trzymali się ścisłych ram wzorców nie byłoby tyle mutacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365
'kundelki' też są ok!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwca 01, 2011, 09:03:13 » |
|
Kundelki też są ok! Na dowód tego zmieniłem fotkę na swoim profilu na 14 dniowego 'kundelka' Glutka... i to 'kundelka' do kwadratu bo jest to pisklak nieplanowany... po koroniaku i koroniaczce!!! Oczywiście rozumiem zdanie Hodowców o szlachetności, proszę o wyrozumiałość dla mnie miłośnika amatora z poziomu przedszkola  Pozdrowienia z uplnej i dusznej Wawy!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|