Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:47:13 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kupno kanarka i klatka  (Przeczytany 35905 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
stanley151
Go
« : Czerwca 15, 2011, 09:37:40 »

Noszę się z zamiarem kupienia kanarka.Kupiłem już klatke i niestety teraz wiem, że zrobiłem błąd.Klatka wygląda tak:

http://allegro.pl/duza-okragla-ozdobna-klatka-dla-ptakow-nowosc-i1646870011.html

jest złota i nie jest prostokatna :/ .Pociesza mnie fakt ze ta jedna żerdka jest wysoko i ptaszek bedzie miał fajne miejsce i moze wstawie mu basenik gdyby sie chcial schowac przedemna.Mam tez okno na północ, takze promienie słoneczne nie powinny sie tak bardzo odijac od tego "złota". Powiedzcie mi, że ta klatka to nic strasznego.

Teraz chcialbym przejsc do kanarka.Wszedłem na tą strone:

http://kanarek.net.pl/index.php?option=rasy

i posłuchalem spiewu kanarków wodnotokowych i się odrazu zakochałem.Inne rasy odpadaja.Niestety na allegro nie znajduje żadnego "gatunku" czy "rasy" wodnotokowej, czy macie moze jakies znajomosci?znacie moze jakiegos hodowce?wiecie moze gdzie sie udac?zalezaloby mi na tym.Bardzo bym prosił o pomoc.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #1 : Czerwca 15, 2011, 09:45:19 »

Witaj w gronie pozytywnie zakręconych Umiech
Skoro juz kupiłeś taką klatkę, ciutek nieszczęśliwą Smutny to przynajmniej z kupnem pupila się nie śpiesz!
Poczytaj formu, popytaj bo tu to jest kopalnia wiedzy!!!
A może w między czasie uda się sprzedać to złote, okrągłe cudo? Pewnie taniej ale może warto!

Dokonaj rozważnych decyzji!
Muszę lecieć, pewnie inni się lada moment odezwą a ja jutro coś jeszcze dopiszę ze swojej perspektywy początkującego miłosnika wróblowatych.

Tak więc czytaj, szperaj, pytaj i wogóle się nie krygój, nie ma pytań nie mądrych!
Powodzenia

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
stanley151
Go
« Odpowiedz #2 : Czerwca 15, 2011, 10:45:57 »

napisałem do sprzedawcy z prosba o zwrot pieniedzy, bo klatke kupilem dzisiaj moze sie uda i pomozecie mi cos wybrac Umiech

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa
Wiadomoci: 65

« Odpowiedz #3 : Czerwca 15, 2011, 11:17:56 »

Odnośnie klatki polecałbym tą (zawsze możesz ją podzielić w przyszłości), sam mam taką i ptakom powiedziałbym bardzo się podobała(teraz latają w wolierze)

http://allegro.pl/super-klatka-dla-ptakow-aga-ocynk-24h-i1653175351.html 
jeśli klatkę kupiłeś na allegro to masz 10 dni na zwrot (kodeksowo chyba powinno być 14) więc tylko co najwyżej tracisz pieniądze za wysyłkę do sprzedawcy

a  odnośnie ptaka to poczytaj to forum, zastanów się czy nie chciałbyś mieć w przyszłości więcej kanarków( u mnie najpierw był 1 teraz mam 7). Kiedyś jak zakupiłem mozaikę(niestety już św. pamięci) od hodowcy to powiadomił mnie że wyprzedaje cała hodowle bo przesiada się na wodnotoki a one niby nie mogą słyszeć innych ras więc zastanów się czy na pewno wodnotoki - podkreślam że to była opinia jednego hodowcy jeśli według moderatorów jest nieprawdziwa proszę o usunięcie tego zdania. Sam mam jednego wodnotoka(zakupiłem go przed mozaiką) który śpiewa pięknie co prawda miał być samiczką ale niestety tak to jest jak się kupuję ptaki na allegro, mój samczyk jest bardzo żywy, rozgadany, przyjazny i rozśpiewany nawet z innymi rasami.

Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu.Umiech
stanley151
Go
« Odpowiedz #4 : Czerwca 15, 2011, 11:53:30 »

to mam pytania:

z tej klatki mozna zrobic jedną?
i zastanawia mnie jedno: to u góry to jest basenik prawda?czy kanarek sie tam zmiesci, wejdzie i wykapie?bo cos mam podejrzenie co do tych basenikow.

Co do wodnotoków jestem całkowicie pewien, szukam po całym internecie hodowców i jedyny jakiego znalazłem to Marian Świtała z PFO Chichot

stanley151
Go
« Odpowiedz #5 : Czerwca 15, 2011, 11:57:27 »

narazie jestem pewien , że chce jednego i mam pytanie odrazu:

bo wiem ze nie mozna trzymac dwoch samcow razem, a mozna ich w jednym momencie puszczac po pokoju tzn obydwu naraz?

Samicy napewno raczej nigdy nie kupie, za duzo obowiazku by bylo na moj czas i zdrowie

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #6 : Czerwca 16, 2011, 09:09:23 »

tak z tej klatki możesz zrobić jedna wyjmując przegrodę, basenik jest po prawej i kanarek spokojnie się do niego zmieści u mnie raz dwa kanarki wbiły do jednego basenu. Nie doradzałbym trzymać dwóch samców razem(mogą się ciągle kłócić) co najwyżej z przegrodą ale nigdy nie masz pewności jak będą na siebie reagować - mogą się kłócić nawet przez przegrodę ale tez mogą śpiewać próbując zdominować śpiewem drugiego samca, doradzałbym kupno dwóch mniejszych klatek i rozstawić je parę metrów od siebie żeby samczyki słyszały siebie nawzajem. Co do puszczania po pokoju to nie ma problemu możesz je spokojnie wypuszczać razem.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #7 : Czerwca 16, 2011, 10:08:34 »

Nie polecam trzymania samców żeby się widziały . Samce raczej powinno się trzymać tak żeby się słyszały a nie widziały. Co do lotów po pokoju to jak najbardziej mogą przebywać razem , na takiej dużej przestrzeni raczej nie będą się gonić. Klatki polecał bym kupić 2 takie dla 2 kanarków : http://allegro.pl/papuga-kanarek-klatka-regal-nowa-cena-i1666645795.html kanarki w klatkach skrzynkowych dobrze i bezpiecznie się czują . Jeżeli Pan bardzo nie chce klatek skrzynkowych to może być takie dwie : http://allegro.pl/inter-klatka-kanarek-klatka-malowana-39x25x33-5cm-i1637722515.html taka jest wystarczająca dla samczyka , niektórzy prowadzą lęgi w takich . Chociaż moje zdanie i tak się nie zmienia i ja byłbym za kupieniem tych skrzynkowych. Co do wodnotoków to chodziło ci o hodowcę Dariusz Stępień ? Jest Prezesem związku Z.H.K Egzota mieszka w Sosnowcu i nie wiem na 100 % czy hoduje wodnotoki ale proszę nr do niego : (32) 749 92 48 . Można zadzwonić i zapytać. Pozdrawiam Mrugnicie

Sygnum - D027
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #8 : Czerwca 16, 2011, 10:17:00 »

Tutaj widzę też ,że ktoś sprzedaje ,, Wodnotoki '' ale czy to nie mieszane coś to nie wiem . Ja osobiście z  allegro ptaków bym nie kupił , ptaka jak się kupuje trzeba obejrzeć osobiście w rl i jak się nie zna ktoś to najlepiej z nadzorem jakiegoś innego hodowcy.

http://allegro.pl/kanarki-wodnotokowe-para-i1660685431.html

Sygnum - D027
stanley151
Go
« Odpowiedz #9 : Czerwca 16, 2011, 01:11:26 »

co do samców to narazie nie ma mowy o dwóch,a parke(bo tutaj na tej aukcji jest para do sprzedania tylko) tez napewno nie, jak powiedziałem zdrowie nie pozwala, zeby dogladac samiczke i samca.

Ta klatka:

http://allegro.pl/papuga-kanarek-klatka-regal-nowa-cena-i1666645795.html

Bardzo mi sie podoba i chyba ją kupie, jeszcze musza ja dokladnie obejrzec

Dziekuje bardzo za kontakt do Pana Dariusza.Napewno skorzystam, moze zna jakiegos hodowce wodnotokow Umiech . Mam nadzieje, ze mozna zadzwonic Umiech

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #10 : Czerwca 16, 2011, 01:21:37 »

Szanowny Stanley-u Umiech

Na naszym forum jest ogłoszenie że ktoś sprzeda kanarki wodnotokowe?
http://kanarki.eu/index.php/topic,2922.0.html
Ja tego Kolegi nie znam ale jak poszpersz w jego profilu to łatwo się zorientujesz czy to jest ktoś godny zaufania Umiech

No i na pewno lepiej kupić od 'Swego' niż na Alledrogo Umiech

Powodzenia i pisz jak Ci idzie!

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
stanley151
Go
« Odpowiedz #11 : Czerwca 16, 2011, 02:20:24 »

dzieki Siwobordy, skontaktowalem sie z tym Panem i wyglada na profesjonaliste, mysle ze wszystko pojdzie w dobrym kierunku Umiech

stanley151
Go
« Odpowiedz #12 : Czerwca 16, 2011, 09:57:03 »

kupiłem tą klatke którą polecił Damian, czyli :

http://allegro.pl/papuga-kanarek-klatka-regal-nowa-cena-i1666645795.html

według mnie ta klatka jest genialna.Tak pomyslalem o sobie o moim mieszkaniu w ktorym mieszkam czyli 4 sciany i pobycie na łące w otwartej przestrzeni.W domu moge sobie lezec na łózeczko i o nic sie nie martwic, a na otwartej przestrzeni musze zajrzec to tu to tam, nie wiem dlaczego tak jest, ale ja tak mam.I tak pomyslalem o kanarku, ze w "otwartej klatce" troche sie musi martwic, a w tej skrzynkowej poczuje sie bezpiecznie, a na otwartej przestrzzeni bedzie przebywal jak bede go wypuszczal na pokoj Umiech

Dodam, ze sprzedawca jest bardzo mily, kontakt doskonaly + dodal gratisy po rozmowie telefonicznej

stanley151
Go
« Odpowiedz #13 : Czerwca 16, 2011, 10:08:17 »

jeszcze mam pytanie odnosnie kupna kanarka.Hodowca zaproponował mi kanarki od 2006 do 2010.Chciałem kupic z 2010 ale Pan powiedzial ze z tego rocznika ma reproduktorów i chcialby ich zostawic.Poprosiłem wiec o kanarka z 2011.Z tym, ze bedzie spiewal dopiero we wrzesniu/pazdzierniku.Czy bezpiecznie jest kupic takiego kanarka?Jesli bedzie spiewal dopiero we wrzesniu(mysle ze po takiej informacji okreslicie kiedy ptak sie urodzil i pomozecie) czy hodowca moze juz okreslic ze ptak jest zdrowy i cos z niego bedzie?.

Czy moze bezpieczniej kupic z 2009?

Prosilbym o odpowiedz najlepiej dzisiaj bo jutro sie umowilem na telefon

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #14 : Czerwca 16, 2011, 11:01:15 »

jeżeli to dobry hodowca to nie musisz się martwić o ptaka nawet jak jest z 2011 r. a co do określenia wieku to trudno powiedzieć z jakiego jest on konkretnie miesiąca (może luty, marzec, kwiecień) jeżeli jest z pierwszych miesięcy tego roku to powinien już podśpiewywać (u paru hodowców od których mam ptaki młode samczyki podśpiewywały mając 2-3 miecha), spytaj się tego hodowcy z jakiego konkretnie ten samczyk jest miesiąca. 2009 to już trochę starszy rocznik ja tam na twoim miejscu brałbym r. 2011, a nawet jakby ptak nie śpiewał zawsze możesz go zachęcać do śpiewania puszczając mu wodnotoki z yt a jeżeli naprawdę zależy ci na śpiewie to bierz r. 2009.

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!