W piereszym odruchu to myśle ze nie istnieje jeden 'cudowny' przysmak który pasowałby wszystkim kanarkom

W drugim przemyśleniu to jestem pewien że nie posłużyłoby moim pupilom gdyby dostawały do deserówki tylko jeden składnik!
Na pewno czegoś by było brak a czegoś za dużo!
Swogo czasu i dalej moje ptaki przepadają za pestkami z paryki czerownej. Jak sobie do kanapki odkroję na kanapkę wierzchni miąsz a im powieszę taki 'ogryzek' pełen nasion to normalnie pióra lecą...

Ale poradzili mi Koledzy z naszego forum że sama paryka to za dużo gorczycy. Zresztą jeden z samczyków którego nabyłem pół roku temu do tej paryki podchodził dużo spokojniej niż reszta.
Brokuły są baaaardzo zdrowe ale niestety w postaci surowej zawieszone na druciku zostały totalnie olane przez moje stado.
A ponoć u reszty Koleżeństwa idą jak woda

Z innych przysmaków to suchary marki MAMUT bez cukrowe są dla mnie pokruszone dodatkiem do miksa, lub kawałek na druciki wieszam jak wybywamy z domu na 2-3 dni, po powrocie suchary z drucika znikają, wiec można powiedzieć że są po trosze przysmakiem po trosze przegryzka awaryjną

Do swoich miksów codziennych wkrajam i jabłko i zieleninę taka jak pietruszka czy cykoria, NIGDY sałata! Marchew gotowana, resztki z miąszu papryki i dodaję trochę maku który poprawia trawienie.
Jak sobie wbijesz konkretny przysmak w naszą wyszukiwarkę, ja ostatnio szukałem info o mięcie ale suszonej

to na pewno coś znajdziesz!
Reasumiując i odpowiadając na Twoje pytanie Kanarki tez stworzenia boże i jednakowo być nie może

Jak ludzie mają różne gusta i smaki taki i kanarków jednakowo potraktować się chyba nie da, oczywiście pamiętając o propcjonalności tego porównania

Z punktu widzenia hodowcy unifikacja jest wskazana zapewne ale mi miłośnikowi ptactwa frajdę sprawia mieszanie, komponowanie i ogladanie jak Glutek czy Rambo przebierają w deserówce no mniej więcej tak jak na fotce

Pozdrawiam serdecznie ze słonecznej przez chwilę zapewne Wawy!
Siwobrody