Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148
|
 |
« : Sierpnia 01, 2011, 04:19:16 » |
|
Witam serdecznie wszystkich na tym Wortalu. Zalogowałem się dawno, ale obserwowałem Wasze posty i ogólnie uważam, że to niezła strona. Gratuluję jej Twórcom. Zdopingowała mnie do ujawnienia się:-) też informacja o nowej sytuacji w PZHKiPE i życzę Zarządowi sukcesów na tym polu! Ptaki hodowałem wiele lat temu od czasu szkoły podstawowej, potem była przerwa i po około 20 latach wróciłem do tego hobby... Po tej przerwie postanowiłem zająć się na nowo kanarkami. W międzyczasie zajmowałem się hodowlą drobnej egzotyki i papug. Szło mi to zupełnie nieŹle. Dlaczego teraz kanarki? W obecnych warunkach mieszkaniowych ta grupa ptaków jest dla mnie optymalnym wyborem. Tak sądzę na dziś dzień. Poza tym sentyment... Kanarki były pierwszymi ptakami, które rozmnożyłem i walnie przyczyniły się do wyboru mojej drogi życiowej... Dodatkowo mam też amadyny wspaniałe - ptaki standardowe, trzy formy kolorystyczne głowy. Mieszkam w Warszawie blisko Lasu Kabackiego... Mam od zeszłego roku kanarki miniatury hiszpańskie, a od tegorocznego sezonu 1 kanarka harceńskiego i kilka lizardów. Rozmnożyłem kanarki po raz pierwszy w tym roku po ponad 40 latach przerwy. Mam przychówek miniatur i lizardów. świetne doświadczenie, chociaż momentami trudne. To na razie tyle i jeszcze raz pozdrawiam! Maciek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wa-wa
Wiadomoci: 65
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 01, 2011, 06:24:07 » |
|
także pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej hodowli:)
|
|
|
|
|
|
Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu. 
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 01, 2011, 08:53:37 » |
|
Macku skoro już się ujawniłeś to mam nadzieję, że będziesz się dzielił swoim doświadczeniem i wiedzą (a wiem, że taką posiadasz) z użytkownikami wortalu.Witam i pozdrawiam. Krzysiek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 01, 2011, 09:52:35 » |
|
Dzięki Wam za miłe słowa. W miarę moich możliwości postaram się przekazywać informacje ważne dla nas wszystkich. Nie mam dużej praktyki kanarczanej, ale staram się dowiadywać o różnych aspektach hodowli jak najwięcej. Pozdrawiam:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365
'kundelki' też są ok!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpnia 04, 2011, 10:32:18 » |
|
Witaj Maćku,cieszę się że się ujawniłeś tym bardziej że chyba już nie jestem sam z okolic Lasu Kabackiego  Mnie od lasu dzieli tylko TESCO  Powodzenia i wytrwałości w czytaniu naszego forum! A jakby co to... ...wal jak w dym  Jak to się mawiało na Pradze, czyli za Wisłą gdzie się wychowałem  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JANUSZK
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 35
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpnia 05, 2011, 12:17:55 » |
|
[Witaj Maćku, ciekawe ale mam te same odczucia i doswiadczenia. Długie lata zajmowałem sie małą egzotyka. Aadyny wspaniałe rózne mutacje [poza niebieska] szły mi wspaniale [bez mewek jap.] Obecnie wróciłem do kanarków miniatur hiszpańskich i jestem tym wyborem w pełni usatysfakcjonowany. Piekny niezbyt głosny spiew, smukła postawa i ogromna zywotnośc ruchliwość tych ptaków w pełni mnie zadsawala. Wprawdzie po jednej parze 1.0 zielony od Mistrza Polski Adama Świerczka i 0.1 zółta niestety przerosnieta od innego hodowcy mam 8 mlodych w tym niestety tylko 2 miarowe, ale w w roku przyszłym chcę dochować sie miniatur szafirowych, a do tego potrzebuje białej samicy. Do śpiewu trzymam jeszcze bastardy po szczygle i makolagwie. Stale mam wiosnę przy śpiewie szarego spiewaka [śpiew przypomina skowronka] Pozdrawiam Janusz k
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 09, 2011, 11:10:20 » |
|
Dzięki Siwobrody i Januszu za pozdrowienia i informacje. Czuję się miło będąc w towarzystwie braci kanarczanej. Wysłałem do Was maile na priva. Jeszcze są u mnie lęgi. Zobaczę, czy 2 samiczki miniatur będą siedzieć do końca na jajkach. Jedna z samiczek ma niezalężone jajko, wobec tego planuję ją jako mamkę dla ewentualnej części piskląt z drugiej pary. Pisklęta miałyby być około 19 sierpnia. PóŹno, ale lęgi zacząłem na wiosnę i mam nadzieję, że rodzice nie rozpoczną pierzenia się, ale w razie czego mam mieszankę firmy Quiko do karmienia piskląt kanarków, którą już wypróbowałem w międzyczasie. Takie pisklaki wymagające karmienia zabieram ze sobą i do pracy, i do znajomych itp…) Karmić trzeba co jakiś czas… ale to przyjemność. Oswajałem kiedyś w ten sposób ryżowce siwe. To są wtedy niesamowicie towarzyskie i przymilne ptaki. Trzymałem się zasady, żeby jednocześnie kilka młodych było w ten sposób oswajanych. A to po to, aby były i pupilkami, i żyły też swoim ptasim życiem wśród pobratymców. Pozdrawiam, Maciek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JANUSZK
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpnia 10, 2011, 10:34:54 » |
|
Witaj Maćku, dzięki za wiadomości, wszystko otrzymałem [opisy kanarkow] odpowiedziałem na podanego maila, nie wiem czemu nie otrzymałes? Ja leg zakończyłem w czerwcu. Teraz zaczynają pierzenie. W roku przyszłym chcę się dochować miniatur szafirowych.Białą samicę mam już obiecana. Z opisu widzę że Twoja hodowla jest zdecydowanie wieksza od mojej. Ja już nie chcę bardzo sie powiekszać, 10 wejść wystarczy mi i na stare lata nie chcę być za bardzo uzależniony od ptaków. Wystarczą mi bastardy po szczygle i makolagwie do śpieu i szary śpiewak. Mini hodowla miniatur całkowicie zaspokaja moje aspiracje hodowlane. Pozdrawiam JanuszK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JANUSZK
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpnia 26, 2011, 09:42:29 » |
|
Witaj ponownie, Przeczytałem o twych problemach z odpadającym gniazdkiem zewnetrznym. Z tym problemem poradziłem sobie wsposób następujacy: prowadziłem lęgi w klatkach 40stkach, tych popularnych z odpinanym plastykowym dnem. Gdy pierwszy leg w gniazdku wewnętrznym miniatur hiszpańskich miał się ku końcowi nastąpiła konieczność ze względu na mały rozmiar klatki zastosowania gniazdka zewnetrznego, które sam skonstruktowałem i zawiesiłem przy jednym z dwóch otworów przeznaczonych na do zawieszania plastykowych karmików. Do konstrukcji gniazdka użyłem gniazdka koszyczka [9 cm średnicy], które nakryłem plastykową dolną częścią 2 litrowej [ważne] butelki po wodzie mineralnej o wysokości 8 cm, idealnie pasuje. W plastyku wykonałem 3 otwory wentylacyjne o srednicy 1 cm. W przedniej części plastykowej oslony wyciołem otwor 6 x 7 cm i automatem do spinania papieru przyczepiłem po bokach otworu dwa plastykowe odwrotnie zaokrąglone paski, tak aby gniazdko idealnie przylegało do frontowej ściany klatki. Całe gniazdko przymocowałem do deseczki 3 x 10 cm, zaopatrzonej w dwa haczyki do wieszania obrazków. W górnej części plastykowej osłony zamontowałem dodatkowo druciany haczyk uniemożliwiający odksztalcenie się gniazdka. Para miniatur wyprowadziła jednorazowo 5 młodych polecam Janusz K
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 28, 2011, 11:06:08 » |
|
Witaj Januszu, No faktycznie Twoja pomysłowość mnie zaskoczyła. Przedstawiłeś i opisałeś dość klarownie ciekawy sposób na mocne gniazdko zewnętrzne. Czy możesz zamieścić fotografię owego gniazdka? Ułatwiłoby to innym osobom i mnie wyobrażenie, jak dobrze wykonać taką konstrukcję. Cieszę się, że tyle młodych udało się ptakom wyprowadzić w tej sytuacji. A, jak teraz przebiega pierzenie się twoich ptaków? Ja muszę kupić jakiś mały podręczny odkurzacz (na akumulatorki?), żeby można było łatwiej i szybciej sprzątać w ptaszarni - tumany pierza się kłębią. Czy stosujesz takie urządzenie? Pozdrawiam, Maciek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|