Dzięki
Jo-tka11 za uzupełnienie

Czyli rozumiem iż są trzy rodzaja obrączkowania:
A/ Zamknięte obrączki związkowe z sygnum pełnoprawnego i prfesjonalnego hodowcy. Rozumiem że one też w każdym roku mają inny kolor, w 2011 niebieski, tak?
B/ Zamknięte obrączki niezwiązkowe w kolorze oznaczającym rok.
C/ Znaczniki amatorskie, zaciskowe analogiczne w kolorystyce, czasami z numeracją kolejną 'ułatwiającą orientację i zarządzanie stadem amatorski'

Czy to już cała i kompletna systematyka obrączkowania?
Tak przy okazji chcę się nauczyć

Choć NAJWAżNIEJSZE jest to że ja cały czas mam swoje 2 młode Gluty 'nieocechowane'

One na pewno pójdą wświat czyli pewnie po rodzinie za kilka miesięcy i bardzo mi zależy na założeniu im albo obrączek w wersj B albo znaczników w wersji C.
Na forum doczytałem się że obrączki zamknięte zakłada się pomiędzy 6 a 8 dniem a ja dziś mam pierwszego 7 a drugiego 8 dzień od wyklucia.
Więc prosze o podpowiedŹ czy dam radę im wcisnąć zamknięta obrączkę jeszcze przez kilka dni najbliższych?
I drugie pytanie czy znaczniki zaciskowe można założyć w póŹniejszych dniach czyli w 14 i następnych.
Jeśli nie znajdę jakiś obrączek na naszym forum bedę musiał kupić znaczniki na allegro a to oznacza że dotrą do mnie pod koniec tygodna, na domiar złego choć właściwie na szczęście za tydzień wyjeżdzamy na wakacje i sprawa odsunie się o kolejny tydzień

Jeden z kolegów ofirował odstąpienia ale niestety od dwóch dni się nie odzywa, tak bywa,
więc jeszcze raz proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Siwobrody