Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 05:47:26 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pilnie kupię niebieskie 'znaczniki' !!!  (Przeczytany 4368 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« : Sierpnia 04, 2011, 11:05:45 »

Witam,

od razu proszę o wyrozumiałość jeśli coś pokręciłem w nazewnictwie,
jestem młodym stażem miłośnikiem i to mój 2 lęg a pierwszy sezon lęgowy.

Otoż z lektury naszego forum oraz moich obserwacji wynika że ptaki oznaczać warto,
a robi się to się na 2 sposoby:

A/ Profesjonalnie - hodowcy należacy do związku,
odpowiednio wcześniej zakupują obrączki odpowiednio ocechowane literowo i cyfrowo no i w tym roku w kolorze niebieskim.

B/ Amtorsko czyli tak jak ja, jako miłośnik mogę założyć coś co nazywam 'znacznikiem' w kolorze niebieskim.
No i potrzybuję pilnie 2 sztuki no powiedzmy 1-2 na zapas czyli w sumie max 4.
Trochę się obudziłem z 'ręką w nocniku' bo za 2 dni młode beda miały 7 dni więc czasu mało Smutny
Jeśli komuś zostały choć 2 sztuki to ja na terenie szeroko rozumianej Wawy podjadę i odkupię.
A jeśłi ktoś chciałby wysłać je w kopercie, piorytetem to ja przelewem na konto, nawet z góry, pokryję koszty znaczników no i poczty.

Wiem że sprawa może się wydawać drobna by nie powiedzieć bzdetna, ale na te moje 2 młode to się rodzina w kolejce zapisała Umiech
A ja nie chcę by one takie 'gołe' miomo że kundelki poszły w świat!

W razie potrzeby proszę o em: siwobrody71@poczta.fm lub sms 664 3508 312
Z góry dziękuję
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 04, 2011, 11:38:23 »

W numerze tel wkradla sie literowka, sory  Smutny
Poprawny nr to 664 508 312

jot-ka11
Uczeń4
Aktywny użytkownik

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 05, 2011, 10:35:26 »

Znaczniki to tzw. obrączki zaciskowe.Tobie zapewne chodzi o zamknięte obrączki nie związkowe.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 07, 2011, 09:17:41 »

Dzięki Jo-tka11 za uzupełnienie Umiech

Czyli rozumiem iż są trzy rodzaja obrączkowania:
A/ Zamknięte obrączki związkowe z sygnum pełnoprawnego i prfesjonalnego hodowcy. Rozumiem że one też w każdym roku mają inny kolor, w 2011 niebieski, tak?
B/ Zamknięte obrączki niezwiązkowe w kolorze oznaczającym rok.
C/ Znaczniki amatorskie, zaciskowe analogiczne w kolorystyce, czasami z numeracją kolejną 'ułatwiającą orientację i zarządzanie stadem amatorski' Umiech

Czy to już cała i kompletna systematyka obrączkowania?
Tak przy okazji chcę się nauczyć Umiech

Choć NAJWAżNIEJSZE jest to że ja cały czas mam swoje 2 młode Gluty 'nieocechowane'  Niezdecydowany
One na pewno pójdą wświat czyli pewnie po rodzinie za kilka miesięcy i bardzo mi zależy na założeniu im albo obrączek w wersj B albo znaczników w wersji C.

Na forum doczytałem się że obrączki zamknięte zakłada się pomiędzy 6 a 8 dniem a ja dziś mam pierwszego 7 a drugiego 8 dzień od wyklucia.
Więc prosze o podpowiedŹ czy dam radę im wcisnąć zamknięta obrączkę jeszcze przez kilka dni najbliższych?
I drugie pytanie czy znaczniki zaciskowe można założyć w póŹniejszych dniach czyli w 14 i następnych.

Jeśli nie znajdę jakiś obrączek na naszym forum bedę musiał kupić znaczniki na allegro a to oznacza że dotrą do mnie pod koniec tygodna, na domiar złego choć właściwie na szczęście za tydzień wyjeżdzamy na wakacje i sprawa odsunie się o kolejny tydzień Smutny

Jeden z kolegów ofirował odstąpienia ale niestety od dwóch dni się nie odzywa, tak bywa,
więc jeszcze raz proszę o pomoc!

Pozdrawiam
Siwobrody

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 07, 2011, 11:37:29 »

Witaj Siwobrody.Ja posiadam obrączki typu " B" mogę wysłać jutro rano to wtorek -środa by były.Obrączki są o średnicy 3.0 więc powinny pasować, tylko może być problem z tym że to już będzie 8-9 dzień.Wszystko zależy od przyrostu ptaka,czy dasz radę nałożyć.Decyzja należy do Ciebie.Jak coś to pisz na pocztę.Pozdrawiam waluś

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 07, 2011, 10:30:03 »

Szanowne Koleżeństwo,

dziękuję za odzew który może nie był szalenie liczny ale za to bardzo konkretny  Duy umiech I oto chodzi!  Umiech
Obrączek typu 'B' już nie potrzeba ale może będzi potrzebna 1-2 typu 'C' czyli znacznik zaciskowy.
Jeden z pisklaków według moich mocno amatorskich oględzin już ma za dużą nóżkę na wazelinę i obrączkę pełną Smutny

Dobrej nocy
Siwobrody

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 08, 2011, 07:27:40 »

Kolego "ziomalu" właśnie wróciłem z urlopu i sprawdziłem mam kilka niebieskich zaciskówek jeśli chcesz to mogę Ci odstąpić tylko będziesz musiał się po nie pofatygować na Wolę albo umówimy się gdzieś na mieście mój tel. 503 100 997.

Pozdrawiam Bogusław.

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207

http://www.warminskie-kanarki.gq/

« Odpowiedz #7 : Lutego 23, 2012, 01:04:00 »

Witam,

ale na te moje 2 młode to się rodzina w kolejce zapisała Umiech

Siwobrody

Super że rodzinka ptaszki od Ciebie bierze. Ja swojej to się nawet nie przyznałem że mam Mameda  bo powiedzą że jakiś niepoważny jestem, że stary chłop i ptaki kupuje  Buzia na kdk

Pewnie powiem że ktoś mi dał na przechowanie i nie odebrał Duy umiech

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #8 : Lutego 23, 2012, 07:15:13 »

Witam.
Dariuseki myślę że żle do tego podszedłeś. Szok
Prawie każdy ma swojego konika-czy to są znaczki,pocztówki,motory,samochody,psy itd
My mamy ptaki i wcale nie powinieneś się tego wstydzić. Mrugnicie
Czy to rodzina czy to koledzy z pracy mnie pytają to ja zaraz mówię że hoduje ptaki egzotyczne.
Przynajmniej ja do tego tak podchodzę.
Przyjemniej jest wydać pieniążki na ten cel niżli miał bym to zrobić np na papierosy Duy umiech
Tym bardziej powinieneś pochwalić się że masz kanarka od dobrego hodowcy czy np hodowcy mistrza.
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Biskupiec
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #9 : Lutego 23, 2012, 08:29:02 »

Tym bardziej powinieneś pochwalić się że masz kanarka od dobrego hodowcy czy np hodowcy mistrza.

A Robaczewski jest mistrzem mistrzow...

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!