klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lutego 05, 2012, 07:22:56 » |
|
i jeszcze trafiłem na taki opis: "Kanarki rasy GLOSTER podzielone zostaną na zielone i szeki. Za szeka uważa się glostera, który w co najmniej 50% ma inną barwę niż zielona."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marca 16, 2012, 09:56:09 » |
|
Może w ogóle zacznijmy od tego, że w kanarkach kształtnych kolor owszem- cieszy oko (np. piękne są ptaki fawn) ale nie jest tak ważny jak budowa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marca 16, 2012, 11:14:27 » |
|
Zgadzam się z wypowiedzią kolegi wyżej . Choć właśnie trzeba dążyć , aby np szafiry były piękne z budowy czy też cynamony lub fawny . Szafiry np ciężko mają dorównać Glosterom zielonym .
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marca 16, 2012, 12:25:28 » |
|
Wd tej definicji wszystkie kanarki lipochondrowe byłyby szekami  Nie wszystkie ptaki lipochromowe posiadają melaninę np kanarki "ino"(rubino, lutino, albino)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marca 18, 2012, 11:36:20 » |
|
Lipochromowe dałam jako przykład (skrajny). Definicja, przypomnę, brzmi: "Kanarki rasy GLOSTER podzielone zostaną na zielone i szeki. Za szeka uważa się glostera, który w co najmniej 50% ma inną barwę niż zielona." Znaczyłoby to, że czy szafir, czy biały gloster, również byłyby szekami wd tej definicji... jot-ka11, przepraszam, ale gdzie w upierzeniu albinosa jest melanina? (Czarny pigment). Co do żółtych, czerwonych- może sa to śladowe ilości, ale ogólnie zaliczane sa do lipochromów, o czym chyba wszyscy wiedzą... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marca 18, 2012, 02:27:09 » |
|
Przeczytaj dokładnie moją odpowiedŹ.Rubino, lutino, albino są ptakami lipochromowymi lecz nie posiadają melaniny.Wątek dotyczy glosterów, więc te kolory nie bardzo tu pasują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marca 19, 2012, 12:11:26 » |
|
Nie wszystkie ptaki lipochromowe posiadają melaninę np kanarki "ino"(rubino, lutino, albino) Może tak- które ptaki lipochromowe posiadają melaninę? A co do tego, że jest to wątek o kolorach glosterów, to występują ptaki barwy żółtej- czy jak wolisz "lutino", białe, ale nie albinosy- również. Dalej nie rozumiem o co Ci chodzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marca 19, 2012, 10:34:14 » |
|
Ptaki lipochromowe posiadaja melanine - oko!!! Ptaki (ino) nie ze wzgledu wasnie na kolor oka -czerwone
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marca 19, 2012, 10:36:45 » |
|
OK, oko, ale zalicza się je do ptaków lipochromowych, a o to chodziło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marca 19, 2012, 10:38:11 » |
|
Z resztą nie spotkałam się jeszcze z glosterami z końcówką "-ino".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marca 19, 2012, 10:42:03 » |
|
Bo takowych nie ma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marca 19, 2012, 10:51:08 » |
|
Tak więc ten przykład okazał się całkiem zbędny...
W końcu nawet nie chodziło o lipochromy/melaninowe, tylko o nową definicję "szeka"...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marca 19, 2012, 11:57:37 » |
|
Wedlug mnie kazdy gloster oprocz bialego i zoltego z bialym podbiciem (czyli ptaki typowo lipochromowe - bardzo rzadkie) jest szekiem. Inna sprawa to zakwalifikowanie do okreslonej klasy tzn glostery posiadajace jednolita barwe np. zolta a korone malaninowa lub tzw grizli sa zaliczone do lipochromow, tak samo ptaki posiadajace plame o srednicy wielkosci ok 2cm lub 3 dlugie piora melaninowe tez zalicza sie do lipochromow. Niemcy stosuja jeszcze podzial na : - do 25% melaniny - 50 na 50% melianiny - do 25% lipochromu przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych ale kozystam aktualnie z kompa poza granicami kraju. Pozdrawiam Jarek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marca 19, 2012, 12:11:27 » |
|
A co do tego, że jest to wątek o kolorach glosterów, to występują ptaki barwy żółtej- czy jak wolisz "lutino". Dalej nie rozumiem o co Ci chodzi...
Na ptaka lutino możesz powiedzieć żółty, lecz na żółtego z czarnym okiem(melanina) nie możesz powiedzieć lutino itd.(albino, rubino). Co do oka wyjaśnił Ci Pigmej. Pisałem o tym Wątek dotyczy glosterów, więc te kolory nie bardzo tu pasują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marca 20, 2012, 10:42:30 » |
|
Wedlug mnie kazdy gloster oprocz bialego i zoltego z bialym podbiciem (czyli ptaki typowo lipochromowe - bardzo rzadkie) jest szekiem. Inna sprawa to zakwalifikowanie do okreslonej klasy tzn glostery posiadajace jednolita barwe np. zolta a korone malaninowa lub tzw grizli sa zaliczone do lipochromow, tak samo ptaki posiadajace plame o srednicy wielkosci ok 2cm lub 3 dlugie piora melaninowe tez zalicza sie do lipochromow. Zaczynam rozumieć o co chodzi w tej nowej definicji, z tym, że u zielonych melanina występuje- i to w b. dużym stężeniu... Jeszcze a propos glosterów żółtych z ciemną koroną- powszechnie bardziej takie ptaki uznawać by się mogło za szeki... Jednak ten podział na 25% melaniny itd- nie bardzo wiem, jaki ma to cel, jak komisja zmierzy ilość melaniny u poszczególnych barw, w końcu- czy melanina rozjaśniona (np. u ptaków fawn) będzie traktowana na równi z tą czarną? "Stary" podział- wd kolorów- wydaje mi się bardziej sensowny, gdyz np. jak juz ktoś napisał- niektóre kolory (a raczej ptaki tych kolorów) maja tendencję do nadmiernego wzrostu, problemów z budową (inną niż standard przewidział dla glostera). Zielone jakoś najłatwiej trzymają się tych norm. Może temu ma służyć obecny podział?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|