Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:48:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: KOLORY GLOSTERÓW  (Przeczytany 23683 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #15 : Lutego 05, 2012, 07:22:56 »

i jeszcze trafiłem na taki opis:
"Kanarki rasy GLOSTER podzielone zostaną na zielone i szeki. Za szeka uważa się glostera, który  w co najmniej 50% ma inną barwę niż zielona."

Chiara
Go
« Odpowiedz #16 : Marca 16, 2012, 09:56:09 »

Może w ogóle zacznijmy od tego, że w kanarkach kształtnych kolor owszem- cieszy oko (np. piękne są ptaki fawn) ale nie jest tak ważny jak budowa...

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #17 : Marca 16, 2012, 11:14:27 »

Zgadzam się z wypowiedzią kolegi wyżej . Choć właśnie trzeba dążyć , aby np szafiry były piękne z budowy czy też cynamony lub fawny . Szafiry np ciężko mają dorównać Glosterom zielonym .

Sygnum - D027
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #18 : Marca 16, 2012, 12:25:28 »

Wd tej definicji wszystkie kanarki lipochondrowe byłyby szekami Co?
Nie wszystkie ptaki lipochromowe posiadają melaninę np kanarki "ino"(rubino, lutino, albino)

Chiara
Go
« Odpowiedz #19 : Marca 18, 2012, 11:36:20 »

Lipochromowe dałam jako przykład (skrajny).
Definicja, przypomnę, brzmi:

"Kanarki rasy GLOSTER podzielone zostaną na zielone i szeki. Za szeka uważa się glostera, który  w co najmniej 50% ma inną barwę niż zielona."
Znaczyłoby to, że czy szafir, czy biały gloster, również byłyby szekami wd tej definicji...

jot-ka11, przepraszam, ale gdzie w upierzeniu albinosa jest melanina? (Czarny pigment). Co do żółtych, czerwonych- może sa to śladowe ilości, ale ogólnie zaliczane sa do lipochromów, o czym chyba wszyscy wiedzą... Co?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #20 : Marca 18, 2012, 02:27:09 »

Przeczytaj dokładnie moją odpowiedŹ.Rubino, lutino, albino są ptakami lipochromowymi lecz nie posiadają melaniny.Wątek dotyczy glosterów, więc te kolory nie bardzo tu pasują.

Chiara
Go
« Odpowiedz #21 : Marca 19, 2012, 12:11:26 »

Nie wszystkie ptaki lipochromowe posiadają melaninę np kanarki "ino"(rubino, lutino, albino)
Może tak- które ptaki lipochromowe posiadają melaninę?

A co do tego, że jest to wątek o kolorach glosterów, to występują ptaki barwy żółtej- czy jak wolisz "lutino", białe, ale nie albinosy- również.

Dalej nie rozumiem o co Ci chodzi...

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #22 : Marca 19, 2012, 10:34:14 »

Ptaki lipochromowe posiadaja melanine - oko!!! Ptaki (ino) nie ze wzgledu wasnie na kolor oka -czerwone

Chiara
Go
« Odpowiedz #23 : Marca 19, 2012, 10:36:45 »

OK, oko, ale zalicza się je do ptaków lipochromowych, a o to chodziło.

Chiara
Go
« Odpowiedz #24 : Marca 19, 2012, 10:38:11 »

Z resztą nie spotkałam się jeszcze z glosterami z końcówką "-ino".

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #25 : Marca 19, 2012, 10:42:03 »

Bo takowych nie ma

Chiara
Go
« Odpowiedz #26 : Marca 19, 2012, 10:51:08 »

Tak więc ten przykład okazał się całkiem zbędny...

W końcu nawet nie chodziło o lipochromy/melaninowe, tylko o nową definicję "szeka"...

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #27 : Marca 19, 2012, 11:57:37 »

Wedlug mnie kazdy gloster oprocz bialego i zoltego z bialym podbiciem (czyli ptaki typowo lipochromowe - bardzo rzadkie) jest szekiem. Inna sprawa to zakwalifikowanie do okreslonej klasy tzn glostery posiadajace jednolita barwe np. zolta a korone malaninowa lub tzw grizli sa zaliczone do lipochromow, tak samo ptaki posiadajace plame o srednicy wielkosci ok 2cm lub 3 dlugie piora melaninowe tez  zalicza sie do lipochromow. Niemcy stosuja jeszcze podzial na :
- do 25% melaniny
- 50 na 50% melianiny
- do 25% lipochromu
przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych ale kozystam aktualnie z kompa poza granicami kraju. Pozdrawiam Jarek.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #28 : Marca 19, 2012, 12:11:27 »

A co do tego, że jest to wątek o kolorach glosterów, to występują ptaki barwy żółtej- czy jak wolisz "lutino". Dalej nie rozumiem o co Ci chodzi...
Na ptaka lutino możesz powiedzieć żółty, lecz na żółtego z czarnym okiem(melanina) nie możesz powiedzieć lutino itd.(albino, rubino). Co do oka wyjaśnił Ci Pigmej.
Pisałem o tym
Wątek dotyczy glosterów, więc te kolory nie bardzo tu pasują.

Chiara
Go
« Odpowiedz #29 : Marca 20, 2012, 10:42:30 »

Wedlug mnie kazdy gloster oprocz bialego i zoltego z bialym podbiciem (czyli ptaki typowo lipochromowe - bardzo rzadkie) jest szekiem. Inna sprawa to zakwalifikowanie do okreslonej klasy tzn glostery posiadajace jednolita barwe np. zolta a korone malaninowa lub tzw grizli sa zaliczone do lipochromow, tak samo ptaki posiadajace plame o srednicy wielkosci ok 2cm lub 3 dlugie piora melaninowe tez  zalicza sie do lipochromow.
Zaczynam rozumieć o co chodzi w tej nowej definicji, z tym, że u zielonych melanina występuje- i to w b. dużym stężeniu...
Jeszcze a propos glosterów żółtych z ciemną koroną- powszechnie bardziej takie ptaki uznawać by się mogło za szeki...
Jednak ten podział na 25% melaniny itd- nie bardzo wiem, jaki ma to cel, jak komisja zmierzy ilość melaniny u poszczególnych barw, w końcu- czy melanina rozjaśniona (np. u ptaków fawn) będzie traktowana na równi z tą czarną?
"Stary" podział- wd kolorów- wydaje mi się bardziej sensowny, gdyz np. jak juz ktoś napisał- niektóre kolory (a raczej ptaki tych kolorów) maja tendencję do nadmiernego wzrostu, problemów z budową (inną niż standard przewidział dla glostera). Zielone jakoś najłatwiej trzymają się tych norm. Może temu ma służyć obecny podział?

Strony: 1 [2] 3 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!