Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:48:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: KOLORY GLOSTERÓW  (Przeczytany 23682 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #30 : Marca 20, 2012, 08:29:06 »

"Stary" podział- wd kolorów- wydaje mi się bardziej sensowny, gdyz np. jak juz ktoś napisał- niektóre kolory (a raczej ptaki tych kolorów) maja tendencję do nadmiernego wzrostu, problemów z budową (inną niż standard przewidział dla glostera). Zielone jakoś najłatwiej trzymają się tych norm. Może temu ma służyć obecny podział?
I tu masz rację chodzi o wyrównanie szans. Ciężko byłoby wygrać dobremu glosterowi żółtemu z dobrym glosterem zielonym, a tak w swojej grupie konkursowej ma szanse na zwycięstwo.
Procentowy udział kolorów melaninowych mierzy sędzia, tak jak mierzy wielkość ptaka, postawę (kat ptaka w stosunku do żerdki) czy kształt korony, czyli "na oko".

Chiara
Go
« Odpowiedz #31 : Marca 22, 2012, 06:33:25 »

Czyli to Sędzia będzie kwalifikował ptaki do poszczególnych grup? (Przepraszam jeżeli moje pytanie jest głupie, nigdy jeszcze nie wystawiałam ptaków, a u psów to wygląda trochę inaczej...Mrugnicie)

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #32 : Marca 22, 2012, 10:56:46 »

O tym decyduje hodowca wystawiający swoje ptaki, deklarując w jakiej kategorii wystawia ptaki. Jeżeli się pomyli to przeważnie organizator lub ekspert koryguje ten błąd.Gorzej jeżeli pomyłka nastąpi w obrębie kolekcji (Źle zestawiona kolekcja np. trzy ptaki zielone+ jeden szek lub trzy ptaki intensywne + jeden nie intensywny), wtedy kolekcja jest dyskwalifikowana i nie bierze udziału w konkursie.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #33 : Padziernika 20, 2012, 08:15:35 »

Pozwolę sobie odświeżyć temat i wyjaśnić co to szek.

Kolory glosterów to:
- Zielony
- żółty
- Szafir
- Płowy (biało-brązowy, fawn)
- Cynamon (żółto-brązowy)
- Biały

Szekiem nazywany jest gloster, który ma pióra innej barwy niż wymienione w ilości powyżej 10% powierzchni ciała.
Np. szafir z białym brzuchem jest szekiem. Cynamon z żółtym brzuchem jest szekiem. Zółty z dużym czarnym pasem jest szekiem.

Dla wyjaśnienia - kiedyś była granica 50%, teraz jest 10%.

Chiara
Go
« Odpowiedz #34 : Padziernika 20, 2012, 08:27:27 »

A co z ptakami tzw. grizzle? (Jasne ciało i ciemna korona?) Sama koronka to chyba mniej niż 10%?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #35 : Padziernika 20, 2012, 08:39:16 »

Grizzle to akurat jasne ptaki - białe z białą koroną. Nie wiem jak będzie potraktowany biały z koroną ciemną, ale chyba (jeszcze) nie jako szek. Wydaje mi się, że przy białych dopuszcza się ciemną koronę.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #36 : Padziernika 20, 2012, 09:45:38 »

Pozwolę sobie odświeżyć temat i wyjaśnić co to szek.

Kolory glosterów to:
- Zielony
- żółty
- Szafir
- Płowy (biało-brązowy, fawn)
- Cynamon (żółto-brązowy)
- Biały

Szekiem nazywany jest gloster, który ma pióra innej barwy niż wymienione w ilości powyżej 10% powierzchni ciała.
Np. szafir z białym brzuchem jest szekiem. Cynamon z żółtym brzuchem jest szekiem. Zółty z dużym czarnym pasem jest szekiem.

Dla wyjaśnienia - kiedyś była granica 50%, teraz jest 10%.

Jak przy definicji kolekcji podaje nowy standard kanarków kształtnych cytuję:
Jednocześnie w przypadku podziału klasy konkursowej jakiejś rasy, na klasy kolekcji lipochromowych, melaninowych i szeków (jak to jest przy dużej ilości wystawianych kolekcji - na przykład w przypadku Glosterów) - należy akceptować kolekcję lipochromową składającą się z czterech kanarków kształtnych lipochromowych czystych lub mogących mieć jedną małą plamkę melaninową o maksymalnej wielkości od 1 do 2 cm na głowie bądŹ ciele albo do 3 piór melaninowych występujących kolejno po sobie w ogonie lub na jednym ze skrzydeł.
Uznaje się także odwrotny przypadek, tzn. kolekcję melaninową składającą się            z czterech kanarków kształtnych melaninowych czystych lub mogących mieć jedną małą plamkę lipochromową o maksymalnej wielkości od 1 do 2 cm na głowie bądŹ ciele albo do 3 piór lipochromowych występujących kolejno po sobie w ogonie lub na jednym ze skrzydeł.
W przypadku klasy konkursowej kolekcji szeków, akceptowane są jako kolekcja
cztery kanarki kształtne szeki (łaciate) niezależnie od rysunku, ale z podobnymi proporcjami szekowatości.

Wynika z tego, że jeśli ptak ma plamę większą niż 2 cm2 to już szek.
Co ciekawe w standardach COM takiej informacji nie ma. Czyli  w COM szek to ptak z plamą powyżej 10% - Źródło Biuletyn COM, muszę poszukać nr biuletynu.

Grizzle to akurat jasne ptaki - białe z białą koroną. Nie wiem jak będzie potraktowany biały z koroną ciemną, ale chyba (jeszcze) nie jako szek. Wydaje mi się, że przy białych dopuszcza się ciemną koronę.
Można, by z tego wywnioskować, że gloster żółty  z melaninową koronką to w Polsce szek a w COM zółty.
Świetnie!

Chiara
Go
« Odpowiedz #37 : Padziernika 20, 2012, 09:55:46 »

Co? Zaczynam się już gubić w tym wszystkim...
Jeżeli w standardach nie ma informacji o tym nowym podziale glosterów, to w takim razie skąd się to wzięło? (Przecież Sędziowie oceniają- a przynajmniej powinni, bo jak wiadomo każdy ma swoje "smaczki"-wd. standardu zatwierdzonego przez COM właśnie...) Niezdecydowany

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #38 : Padziernika 20, 2012, 10:33:08 »

W przypadku koroniaków niemieckich, które pod względem ubarwienia oceniane są jak kanarki kolorowe, dopuszcza się wyjątek w postaci np. ptaka lipochromowego z ciemną koroną. Myślę więc, że podobnie jest z glosterami i ciemna korona u żółtego glostera nie dyskwalifikuje go jako żółtego.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #39 : Padziernika 21, 2012, 08:51:58 »

"z podobnymi proporcjami szekowatości"
No to pojechali...

Zrobiło się trochę bałaganu, bo są dwa standardy - jeśli dobrze pamiętam - angielski i COM (albo angielski i niemiecki?).  Co najśmieszniejsze oba są w użyciu - zależy na jakiego sędziego się trafi. Jedne dopuszczają ptaki o wysokości 12 cm, drugie do 11 cm i trochę zmian w postawie (jeden bardziej smukły, drugi z mocniej zarysowanym brzuchem.)
Ostatnio też namieszali z szekowatością - było 50%, jest 10%, a wystawy robią jeszcze po swojemu - nie mogę tego znaleŹć, ale podział był jeszcze dziwniejszy (do tego każda wystawa ma inny), jakby niezależny od rzeczywistych kolorów, było to coś takiego: zielone i pozostałe, consort/corona. Czyli w kolekcji można by wystawić żółtego, szafira, białego i cynamona Mrugnicie

Chiara
Go
« Odpowiedz #40 : Padziernika 21, 2012, 09:27:15 »

Czyli w kolekcji można by wystawić żółtego, szafira, białego i cynamona
Z tego co ja zrozumiałam to białe z żółtym- tak, ale już te które mają melaninę w upierzeniu- nie. Tak więc druga kolekcja to np. fawn, cynamon, szafir... 

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #41 : Padziernika 21, 2012, 09:36:21 »

Nie do końca - trzeba przeczytać jakie są kategorie danej wystawy, bo jedna dzieli glostery na 2 kategorie (zielone i inne), a druga zrobi np. 6 kategorii.

Chiara
Go
« Odpowiedz #42 : Padziernika 21, 2012, 09:43:51 »

Czytając to wszystko zaczynam się poniekąd "cieszyć" że na skutek choroby moich ptaków musiałam zrezygnować z hodowli glosterów...
Jedno co zrozumiałam, to że kompletując sobie kolekcję w domu (i nie wiedząc jakie będą wymagania sędziowskie) można pojechać i nieŹle się naciąć... Bo rozumiem że to organizator na daną chwilę ustala podział kolekcji (przepraszam jeśli zadaję pytania, ale to co się dzieje z glosterami, ich wystawianie, definicja szekowatości- nieco mnie przerasta- po prostu się gubię).

Dla przykładu z tego co pamiętam na ostatniej wystawie organizowanej przez PZO (wystawie, bez oceny ptaków) glostery były mniej/więcej poustawiane wd ubarwienia, nie pamiętam jak z podziałem consort-corona... 

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #43 : Padziernika 21, 2012, 11:36:22 »

Jedne dopuszczają ptaki o wysokości 12 cm, drugie do 11 cm i trochę zmian w postawie (jeden bardziej smukły, drugi z mocniej zarysowanym brzuchem.)
Ostatnio też namieszali z szekowatością - było 50%, jest 10%, a wystawy robią jeszcze po swojemu - nie mogę tego znaleŹć, ale podział był jeszcze dziwniejszy (do tego każda wystawa ma inny), jakby niezależny od rzeczywistych kolorów, było to coś takiego: zielone i pozostałe, consort/corona. Czyli w kolekcji można by wystawić żółtego, szafira, białego i cynamona Mrugnicie
11cm to długość(od czubka głowy do końca ogona) nie wysokość. Kolekcja to kolekcja muszą się w niej znaleŹć cztery jak najbardziej podobne do siebie ptaki, czyli np. wszystkie z koroną, wszystkie jednakowej barwy i intensywności. Jeżeli różne ptaki są połączone w jedna klasę wystawową to oznacza, że w tej klasie mogą się znaleŹć np. kolekcja zielonych consortów, kolekcja szafirowych koron itd. z tym, że kolekcja musi być kolekcja z zachowaniem wszystkich standardów kolekcji.
Regulamin wystaw PFO nie zaleca a wręcz zabrania łączenia różnych odmian czy ras w jedną klasę wystawową.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #44 : Padziernika 21, 2012, 02:08:08 »

O, to znowu coś wiem; czyli jest np. klasa zielonych i pozostałych, ale kolekcja w pozostałych musi być jednakowa, np. cztery koroniaste szafiry - to już ma jakiś sens.
A czy w kolekcji można dać ptaki różnej płci (jeśli w ogóle ma to sens wystawowy)?

Strony: 1 2 [3] 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!