Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:07:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: sekcja zwłok  (Przeczytany 3168 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
gosiakb
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 4

« : Wrzenia 21, 2011, 02:39:52 »

Witam

Bardzo proszę o informację gdzie mogłabym przeprowadzić w Warszawie sekcję zwłok mojego kanarka Kubusia.

Ptaszek był leczony przez weterynarza przez 3 tygodnie bez efektów, więc myślę że miał Źle postawioną diagnozę. Chciałabym wiedzieć co tak naprawdę było przyczyną jego śmierci. Objawy jaki u niego wystąpiły to początkowo otwieranie dzióbka tak jakby ział, myślałam że jest to wynik trudności z oddychaniem z uwagi na to że był zapasiony. Następnie pojawiło się tak jakby pokasływanie, parskanie tak jakby coś mu przeszkadzało w gardle i chciał to wypluć- czasami potrząsał główką. Poszłąm z nim do weta , który stwierdził, że to pajęczaki, a dodatkowo nałożyło się na to przeziębienie. Pytanie które nie daje mi spokoju - skąd u niego pajęczaki skoro  kanarek - u mnie żył 3 lata. Gdyby był nosicielem to choroba ujawniłaby się wcześniej. A poza tym nie klikał co jest charakterystyczne dla pajęczaków. Poza tym przez cały cza był bardzo aktywny, miał apetyt i humor, bawił się, latał po pokoju i nawet próbował śpiewać mimo swej tuszy- zastanawiam się czy to nie ona i spowodowana nią niewydolność oddechowa nie spowodowała zgonu bo gdy latał to po złapaniu widać było przyśpieszony oddech, trudności z oddychaniem się nasilały.
Dwukrotnie w odstępach tygodniowych miał zakraplany vetamectin- po 2 giej dawce ( wręcz był mokry po podaniu na kark) był przez jeden dzien osowiały. Oprócz tego dostawał do poidła lek scanflox. Dwa tygodnie kuracji i zero poprawy. W końcu Kubuś został na tydzień w klinice.  Dostał nowy antybiotyk żekomo podaje się go gołębiom - doxyxyklina + probiotyk protexin. Niestety po niecałych dwóch dobach w nocy  Kubunio umarł. Spadł z żerdki i mimo natychmiastowego masażu serduszka już nie ożył.

gosiakb
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 21, 2011, 02:41:58 »

dodam jeszcze że kanarek nie miał przeprowadzonego ani wymazu z gardła ani nie miał badanych odchodów celem postawienia diagnozy

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 21, 2011, 03:16:03 »

Witaj,
sekcję ptaka oraz inne badania można przeprowadzić w przychodni weterynaryjnej Salvet (przy warszawskim ZOO i przy ul. Kosiarzy). Podaję Ci link http://pl-pl.facebook.com/pages/Przychodnia-Weterynaryjna-Salvet/161699140514265
Swoje ptaki leczę w tejże przychodni. Po długim doświadczeniu, uważam, że mogę polecić tę placówkę.Ptaka trzeba, jak najszybciej zawieŹć na sekcję i pobranie materiału do badań histopatologicznych!
Pozdrawiam

gosiakb
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 21, 2011, 06:11:18 »

bardzo dziękuję za informację

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 20, 2011, 10:24:30 »

objawy wskazują na syngamozę ( choroba wywoływana przez  Syngamus trachea - nicień bytujący w tchawicy)

Chiara
Go
« Odpowiedz #5 : Lutego 03, 2012, 12:40:18 »

Na przyszłość- sekcję zwłok każdego zwierzęcia można przeprowadzić na SGGW, przy ulicy Rosoła (Ursynów). Wcześniej jednak warto zadzwonić i się umówić, bo na ogół działają w ten sposób, że zwłoki zwierząt są przywożone z przychodni wet.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!