Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:39:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kilka podstawowych pytań na temat rozmnażania kanarków.  (Przeczytany 2984 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
KtośPoCoś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 17

« : Padziernika 16, 2011, 06:38:09 »

Witam chciałbym zadać Wam kilka pytań na temat rozmnażania kanarków. Pytania te będą banalne, ale wolę się Was spytać żeby żadnego błędu nie popełnić. Zamieszczę pytania w punktach.

1. Czy mogę rozmnożyć samice(2010r) z samcem (2011r)?
2. Gniazdo mam włożyć w styczniu?
3. Szarpie wsadzić do gniazda czy położyć na dnie klatki?
4. Wsadzić samice do samca czy na odwrót?
5. Zamówiłem taką szarpie nada się? (http://allegro.pl/szarpia-wysciolka-kokosowa-i1825942638.html)
6. Obrączkowanie jest obowiązkowe?
7. Czy samiec może przebywać cały czas z samicą podczas lęgów?
8. Kiedy oddzielić samca od samicy?
9. Konieczne jest podmienianie jaj?
10. Jakie jest zagrożenie jak nie podmienię jaj?

Jak przyjdzie mi do głowy więcej pytań to zapytam.

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa
Wiadomoci: 65

« Odpowiedz #1 : Padziernika 16, 2011, 08:08:46 »

1.Nie samczyk powinien mieć min. 12 miesięcy
2.W związku z tym gniazda nie musisz wkładać a jeśli kupiłbyś starszego samca to gniazdo możesz włożyć w styczniu
3.Szarpie najlepiej przymocuj np. w koszyczku z boku klatki
4.Wsadzić samca do samiczki ale patrz 1 i 2
5.Moje kanarki zjadły taka szarpie więc dałem im taką http://allegro.pl/szarpanka-material-do-budowy-gniazd-2-50zl-i1877222430.html
6.Jeśli nie jesteś hodowcą możesz zamówić zwykłe obrączki lub możesz jak podrosną jeśli będziesz chciał założyć im obrączki zaciskowe
7.Może ale nie musi:)
8.Jeśli pytasz o oddzielenie po lęgach to możesz pozostawić samca chyba że będzie się nie dogadywał z samiczką wtedy możesz oddzielić a jeśli pytasz o oddzielenie przed lęgami to oddziel samca gdzieś dwa miesiące przez lęgami i zacznij przygotowywać samczyka(podając mu odpowiednią karmę) a po miesiącu zacznij przygotowywać w ten sam sposób samiczkę
9.Nie jest konieczne ale jest zalecane żeby wszystkie młode wykluły się w tym samym czasie, jeżeli nie podmienisz jaj to niektóre młode mogą dostawać mniej pokarmu (starsze młode będą np. szybciej i wyżej sięgać po jedzenie) w związku z czym mogą być słabsze
10.Patrz 9

Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu.Umiech
KtośPoCoś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Padziernika 16, 2011, 08:14:21 »

Dziękuje.

11. Lęgi muszą odbywać się w styczniu?
12. Czy lęgi mogą odbywać się w o dowolnej porze. (chodzi o miesiąc)

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Padziernika 16, 2011, 10:56:21 »

Lęgi nie muszą odbywac się w styczniu.Lęgi przeprowadza się wtedy , gdy w pomieszczeniu hodowlanym jesteś w stanie zapewnic ptakom odpowiednie warunki(temperatura, długośc dnia) i kiedy ptaki do tych lęgów są odpowiednio przygotowane.Najbardziej odpowiednie są lęgi w miesiącach wczesnowiosennych (najbardziej zgodna pora z naturą).Są hodowcy, którzy rozpoczynają lęgi już w grudniu, są tacy, którzy robią to w marcu.Tak jedni jak i drudzy są w stanie przeprowadzic udane lęgi.
Ptaki do rozrodu nie muszą miec 12-stu miesięcy.Według mnie nie powinny byc młodsze jak 8-9 miesięczne.Obrączki bardzo ułatwiają hodowle ptaków.

KtośPoCoś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Padziernika 17, 2011, 03:39:31 »

Dziękuje Wam za pomoc. Teraz zrobię małe podsumowanie i powiecie czy dobrze zrozumiałem.
W styczniu wsadzam gniazdo i szarpie samicy, wpuszczam samca, a potem oddzielam go od niej.
Powiedzcie czy dobrze to zrozumiałem.
13. Samiec z powrotem zacznie śpiewać?

Oczywiście ja nie będę ich rozmnażał teraz.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!