Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:35:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kilkakrotne wypadanie piorek ze skrzydełek  (Przeczytany 3515 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
lilusia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« : Padziernika 21, 2011, 11:32:26 »

Mój kanarek zaczął sie pierzyć na poczatku września, juz 2 razy wypadały mu piorka ze skrzydelek, teraz znów sie to zaczyna.
dzis jak sprzatalam mu klatke to zauwazylam ze znów 3 wieksze wypadły.
Ptaszek ogolnie czuje sie dobrze, duzo spiewa, jest zywy, energiczny ale niepokoja mnie nadmiernie wypadajace piorka ze skrzydeł.
Od 2 tygodni prawie nie lata, ma problemy ze wzbiciem sie do gory i widze ze woli siedziec w klatce.
Piorka na skrzydelkach na bardzo rzadkie, mozna le policzyc. czy to normalny objaw takie kilkakrotne wypadanie piorek ?

lilusia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Padziernika 24, 2011, 11:12:33 »

widze, że nie ma na ten temat zadnej odpowiedzi.
ja przeszukalam internet i znalazłam  2 ciekawe hipotezy:

1. na jednym z portali o hodowili golebi hodowca pisal, że nadmierne wypadanie pior u gołebi jest zwiazane z nadużywaniem witamin. cóz- to by sie troche zgadzalo w moim przypadku. oprócz karmy z witaminami dodawalam do pojemniczka troche witamin na wypadajace piorka...

2. francuskie pierzenie- podobno wtedy ptaki traca dużą ilość pior na skrzydlach i na ogonku. ta choroba jest nieuleczalna :-( a ptak nie moze juz wtedy fruwać

sama juz nie wiem co o tym myśleć. nawet nie mam kogo spytać, weterynarze w moim miescie w ogole nie znają się na ptaszkach egzotycznych

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Padziernika 24, 2011, 11:46:14 »

Jeżeli Twój kanarek zaczął się pierzyc we wrześniu to nic dziwnego, że do tej pory wypadają mu pióra.Pierzenie (szczególnie to jesienne)to proces, który przebiega dośc długo i polega na całkowitej wymianie piór (nie dotyczy to ptaków młodych-tegorocznych).Stare pióra wymieniane są stopniowo na nowe.Zaczyna się to od piór długich (lotki i sterówki), a kończy się wymianą piór na głowie ptaka.Te trzy pióra, które zauważyłaś w klatce mogą byc ubiegorocznymi, na które akurat teraz przyszedł czas wymiany.Piszesz, ze już dwa razy wypadały mu pióra ze skrzydeł, ale czy to znaczy, że wtedy wypadły mu wszystkie? Nie bądŹ pesymistką i ciesz się, że kanarek jest żwawy i zdrowy, odżywiaj go urozmaiconym pokarmem (teraz takiego potrzebuje) i cierpliwie czekaj końca pierzenia.
Powodzenia!

lilusia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Padziernika 25, 2011, 08:05:38 »

Dziekuje za odpowiedŹ, uspokoila mnie  Umiech
Cały czas go obserwuję, wczoraj nie wypadly mu juz zadne piorka, kapie sie po 3 razy dziennie, ma apetyt i od rana do wieczora dokazuje w klatce Duy umiech
co prawda od kiedy powypadały mu piorka nie lata tak jak wcześniej.
wychodzi z klatki, poskacze po podlodze, podlatuje na niższe meble i zmyka do klatki.
Mam nadzieję, ze bedzie dobrze.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!