Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:54:19 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czy huśtawka z lusterkiem szkodzi kanarkom?  (Przeczytany 5520 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
miumiu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 20

« : Padziernika 29, 2011, 01:26:54 »

Witam,
Tydzień temu zainstalowalam moim trzem samcom huśtawkę z lusterkiem(obustronnym z dwiema żerdkami po obu stronach).
Po 30 minutach konsternacji najmlodszy(8 miesięcy) wypróbowal nowy sprzęt i już go nie opuszcza!Jednocześnie zrobił się agresywny w stosunku do dotychczasowego "lidera",ktory też polubił huśtawkę.Tłuką się na okrągło,ale 8-mięsięczniak jest niemożliwy-podziwia swoje oblicze w lusterku,pręży się i nadyma z podziwu nad sobą.Jak tylko pozostałe dwa wejdą mu w drogę jest totalna wojna.Niestety,to się przeniosło rowniez na sytuacje,gdy lataja po pokoju-młody jest jastrzębiem rozdającym ciosy w locie i w spoczynku!Czy mam zlikwidować huśtawkę,czy może jest to niezależny wzrost testosteronu u młodego samca osiągającego dojrzałość?Będę wdzięczna za radę.

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #1 : Padziernika 29, 2011, 08:42:48 »

Najlepiej byłoby ich rozdzielić,czasami w stadach ptaki walczą o swoja pozycję-hierarchia.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Padziernika 29, 2011, 12:30:12 »

On nie podziwia swojego oblicza tylko obserwuje swojego "rywala", prężąc się demonstruje swoją siłę.Masz rację to hormony i chęc dominacji.Prawdopodobnie samczyki próbują ustalic swoje miejsce w stadzie i stąd te bójki.

miumiu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Padziernika 29, 2011, 01:35:01 »

Dziękuję.Chyba je rozdzielę,bo bijatyka pochlania 90% ich aktywności-nawet najeść się nie maja czasu .No i nie chce im się śpiewać jak dotychczas.Dziwi mnie fakt,że po 4ech miesiącach zgodnego życia w jednej klatce zaczęly się takie historie.Chyba  faktycznie przyczyną jest to,że najmłodszy osiąga wiek dorosly i chce rządzić.
Czy tymczasowe oddzielenie największego agresora od pozostalych dwóch spowoduje,że potem jeszcze trudniej będa się dogadywać.
Gdy zdecyduję się przenieśc go z powrotem,to czy tamte nie będą bronić terytorium,które przez ten czas zupełnie uznają za swoje?
Przyznam,że utrzymanie jednej(dużej)klatki jest dla mnie łatwiejsze niż dwóch ze względu na metraż mojego mieszkania.

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #4 : Padziernika 29, 2011, 04:33:55 »

Na wolności dorosłe samce łuszczaków  ( w tym i kanarków ) zajmują pewien obszar, niezbyt duży ale zawsze. W warunkach domowych i w klatkach jest to niemożliwe. Dobrze robią hodowcy, którzy aktywne samczyki trzymają w oddzielnych klatkach i to tak aby się nie widziały - mogą się słyszeć. Mniej kłopotów jest z takimi, które od pisklaka dorastały razem. Spoko

miumiu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Padziernika 29, 2011, 07:57:40 »

Zabrałam huśtawkę i przedzieliłam klatkę kratą.Na razie jest względny spokój.Będę obserwować rozwój wypadków.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!