Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:31:48 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Bardzo wczesne lęgi  (Przeczytany 24930 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #15 : Grudnia 03, 2011, 03:47:40 »

niż Sokół wystawił i zajął pierwsze miejsce swoimi kanarkami czerwonymi bo widziałem wszystkie wystawione zresztą na wystawie - ciapały, klapały, zero rolek, zero dzwonków i do tego przebarwione.

Ja się chciałem tylko zapytać jak można przebarwić kanarka??
Jak kanarek kolorowy może ładnie śpiewać  Jzyk to nie jest kanarek śpiewający w tej kategorii nie o śpiew chodzi

Cordovan-nie obraz się ale troszkę więcej pokory bo jak do tej pory to ciskasz się  i to mocno ...

Cordovan
Go
« Odpowiedz #16 : Grudnia 03, 2011, 04:02:41 »

Oczywiście że można, ptaki czerwone można tak przebarwić ze zadnego lota nie będa miały białego nie mówiąc o nogach które również będą miały czerwonawy kolor. Ptaka żółtego i zielonego też można przekolorować. Widziałeś czerwonego kanarka harceńskiego ? bo ja osobiście na własne oczy u znajomego który lubił eksperymenty.

Jak kanarek kolorowy może ładnie śpiewać  Język to nie jest kanarek śpiewający w tej kategorii nie o śpiew chodzi

Wszystko zależy co dla ciebie jest ładnym śpiewem a co nie. Ja np. uważam że kanarki harceńskie śpiewają nieładnie, po pierwsze słabo je słychać, po drugie więcej w tym śpiewie śpiewu ptaków leśnych wymieszanych w jedno. Dla mnie ptak ma śpiewać równo, głośno, przechodzić z dzwonków przez tury, flet po basy z zmienną kombinacją choć specjalistą w śpiewie ptaków nie jestem. To że w kanarkach kolorowych ie chodzi o śpiew i ze nie jest to oceniane to wiem doskonale ale po co mam w domu trzymać ptaki które odzywają się jak wymieszanie żaby z sową i innymi zwierzakami leśnymi? Dla mnie prócz budowy, koloru oraz jakości upierzenia muszą ładnie śpiewać - ładnie dla mojego ucha.

Cordovan
Go
« Odpowiedz #17 : Grudnia 03, 2011, 04:08:05 »

Cordovan-nie obraz się ale troszkę więcej pokory bo jak do tej pory to ciskasz się  i to mocno ...

Nie obrażam się i nie ciskam się , staram się tylko pokazać że reguły nie są tak sztywne jak niektórzy myślą i trzymają się w tym utwierdzając w tym innych - to że spotyka się to z krytyką cóż na to poradzę - nie jest to jednak dla mnie jakieś obrażające bym miał mieć komuś coś za złe i cenię każdego zdanie, wymiana zdań jest wskazana nawet czasami ostrzejsza wręcz potrzeba ale w ramach zachowania zasad netykiety i kultury.

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #18 : Grudnia 03, 2011, 04:10:31 »

Oczywiście że można, ptaki czerwone można tak przebarwić ze zadnego lota nie będa miały białego nie mówiąc o nogach które również będą miały czerwonawy kolor. Ptaka żółtego i zielonego też można przekolorować. Widziałeś czerwonego kanarka harceńskiego ? bo ja osobiście na własne oczy u znajomego który lubił eksperymenty.

hym  z tego co ja się orientuje a nie jestem zadnym specjalnym hodowca ani nie hoduje tej rasy - to własnie chodzi o to żeby kanarek był cały czerwony bez żadnych białych lotek  Spoko

Cordovan
Go
« Odpowiedz #19 : Grudnia 03, 2011, 04:12:57 »

to własnie chodzi o to żeby kanarek był cały czerwony bez żadnych białych lotek

I tu się mylisz. ładnie wybarwiony ptak ma lota i ogon biały, kiedyś kilka lat temu jak ktoś przekolorował ptaki to lota odbarwiał wycierając wodą utlenioną bo nie zostały by takie ptaki zaklasyfikowane do wystawy lub były by poza oceną.

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #20 : Grudnia 03, 2011, 04:34:46 »

kolego Cordovan

Przyznam sie ze  podpuściłem Cie paroma moimi pytaniami bo chciałem sprawdzić jaka wiedzę posiadasz
Ale to co napisałeś wyżej  to stek--- bzdur ---i dla mnie kompromitacja totalna
To moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać
Pozdrawiam i więcej nie dyskutuje  w tym temacie a kolegę odsyłam do lektury  internetowej oraz rozmów  z prawdziwymi hodowcami  uprzedajac  ja do nich sie nie zaliczam za maly pikus jestem  Chichot

Cordovan
Go
« Odpowiedz #21 : Grudnia 03, 2011, 04:48:06 »

Ale to co napisałeś wyżej  to stek--- bzdur ---i dla mnie kompromitacja totalna

Skoro tak uważasz to ok choć nie wiem o czym teraz piszesz a chętnie się dowiem jeśli będziesz tak łaskawy napisać.

Granos
Go
« Odpowiedz #22 : Grudnia 03, 2011, 06:54:40 »

Pan Kurowski z tego co wiem ma aktualnie wodnotoki.Zawsze zdarzaja sie pojedyncze przypadki ale na większa skale jest to dla mnei niedopsuzczalne. marceloolsztyn ma racje- nie jestem specjalista od kolorowych ale na tyle sie znam ,ze wiem ,ze ptak musi miec ZABARWIONE lotki i sterówki. Powiedz mi Cordovan,dlaczego wg. Ciebie COM zatwierdzil mutacje kolorowych bialoskrzydlych? Jesli znalbys troche historie tej rasy wiedzialbys ,ze pewien "cwany" hodowca wykorzystal to ,ze ptaki z bialymi sterowkami i lotkami byly odpadami i zwyczajnie zglosil ja jako nowa mutacje.Chcesz hodowac bialoskrzydle to zmien rase.W Polsce bialoskrzydlych nie widzialem ale np. we Wloszech bardzo popularne.

Cordovan
Go
« Odpowiedz #23 : Grudnia 03, 2011, 06:55:27 »

Co to za idiotyzm z tym przyznawaniem lub odejmowaniem reputacji?, mogę każdemu zdjąć te punkty za to że zdjął mnie bo mam inne zdanie niż ktoś tak? i adekwatnie mogę dać każdemu kto np napisał po mojej myśli i uważam że mi to pomogło? fantastycznie, od teraz zaczynamy zmianę reputacji każdemu kto ma inne zdanie niż ja i każdemu kogo uznam ze odpowiedŹ i się spodobała, skoro na tym to polega. Gorzej niż dzieci.

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #24 : Grudnia 03, 2011, 07:10:18 »

Jak pisałam wyżej, na licznych lęgach mi nie zależy, mam parkę kanarków i ogromną frajdę z ich obserwowania. Dyskusja burzliwa, aczkolwiek w ostatniej swojej części mało wnosząca do tematu.
Nie mam zamiaru "wyciągać" z ptaków 5 lęgów, wybarwiać, odbarwiać ani wystawiać na konkursach, nie mam ani wiedzy ku temu ani miejsca i chęci. Dziękuję za rady odnośnie hamowania lęgów jak też i za opinie o nadmiernym eksploatowaniu samiczki, na pewno do tego nie dopuszczę.

Dzisiaj pojawiło się 3 jajeczko a Maciejka, moja samiczka, prawie nie opuszcza gniazda. Wczoraj schodziła na 30-40 minut, dzisiaj na 5-10.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #25 : Grudnia 03, 2011, 07:46:17 »

Witam
Czas najwyższy powrócić do stawianego pytania! Może warto pomagać temu człowiekowi!? Wyjaśnić mu popełniane błędy - patrz wpis Balcara.

Niektórych wypowiadających się hodowców na temat kolorowych ptaków odsyłam natomiast do lektury. Oczywiście nie w jęz. polskim.
Bartosz nie powielaj tego co napisał w czasopiśmie jeden Pan, to bzdury (patrz ocena nauczyciela na wystawie w łodzi, podobny zasób wiedzy).
Jak pisałam wyżej, na licznych lęgach mi nie zależy, mam parkę kanarków i ogromną frajdę z ich obserwowania. Dyskusja burzliwa, aczkolwiek w ostatniej swojej części mało wnosząca do tematu.
Nie mam zamiaru "wyciągać" z ptaków 5 lęgów, wybarwiać, odbarwiać ani wystawiać na konkursach, nie mam ani wiedzy ku temu ani miejsca i chęci. Dziękuję za rady odnośnie hamowania lęgów jak też i za opinie o nadmiernym eksploatowaniu samiczki, na pewno do tego nie dopuszczę.

Dzisiaj pojawiło się 3 jajeczko a Maciejka, moja samiczka, prawie nie opuszcza gniazda. Wczoraj schodziła na 30-40 minut, dzisiaj na 5-10.
Za swój wpis masz jeden punkt dodatni- dobre spostrzeżenie.  Hodowla to zabawa/odskocznia od codziennego życia, nie walka na śmierć i życie. Hodowca to człowiek który potrafi dzielić się: wiedzą- hodowla to zabawa, przemyślenia, nie ciągła walka o puchary.
Jeżeli tak będzie to w niedługim czasie w Polsce kanarki będą wyłącznie w ZOO.
Ponownie się naraziłem :-)

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 53

« Odpowiedz #26 : Grudnia 04, 2011, 07:14:14 »

U mnie odkąd mam kanarki zawsze lęgi zaczynały z końcem listopada,nie wiem dlaczego tak sie nauczyły.ale myslę,że przyczyna jest to,że do poznej jesieni lataja do woliery na zewnątrz.A pozniej maja stała temperaturę bo sie pali w piecu.Obecnie też 2 samice siadły na jajkach ale co z tego będzie nie wiem.Obojetnie czy kupie kanarki od dobrego hodowcy czy takie zwykłe to jest to samo.Także na wiosnę juz mam spokuj z lęgami,tez nie dopuszczam do wiecej niz 3 lęgów.Nie dostaja jajka by były pobudzone,to co cały rok oprocz zieleniny.

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Grudnia 05, 2011, 09:36:14 »

A wiesz, Monia u mnie może być ten sam powód. Chaber do września był w wolierze, potem u hodowcy w osobnym pokoju, kupiłam go w paŹdzierniku i wtedy przyszedł do ciepłego, jasnego mieszkania. To plus zmiana diety, zieleninki, witaminki, więcej słonecznika i rzepiku nakręciło samca do lęgów. Samiczka jak dostała śpiewającego samca obok to też się nakręciła i siedzi już na pięciu jajach.

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa
Wiadomoci: 65

« Odpowiedz #28 : Grudnia 05, 2011, 01:33:57 »

moja samiczka ześwirowała i mimo nie podawania pobudzającego pokarmu to zaczynała latać po wolierze pokojowej z kawałkami papieru w dziobie pod koniec paŹdziernika, widać było że planuje budowę bo składowała to w jednym miejscu a ja nie miałem gotowych samców - dwa z nich ponownie się pierzyły, a dwa cichutko popiskiwały/śpiewały - na początku nie miałem zamiaru dawać samiczce gniazda ale jak zebrała tego papieru już sporo i broniła tego miejsca przez innymi samicami to postanowiłem przenieść ją z cicho śpiewającym samcem do osobnej klatki ale było już chyba za póŹno i zarazem za wcześnie, za wcześnie bo samiec widać było że próbował siadać na samiczce gdy przysiadywała ale jeszcze nie do końca kumał o co chodzi a za póŹno bo samiczka bardzo szybko wybudowała piękne 4-ro warstwowe gniazdo i po 3 dniach od budowy już w nim siedziała, dwa dni po tym pojawiło się pierwsze jajo. No i mija 15 dzień a 3 piękne jaja są nie zapłodnione;/ co gorsze jeden samiec znów mi się zaczął pierzyć mimo tego że je to samo co inne samce no i oczywiście samce które miały śpiewać siedzą dalej cicho, już miałem podejrzenia że jeden samiec to samicza i w związku z tym inne samce nie śpiewają (po przeniesieniu samicy z samcem do osobnej klatki pozostałe samice przeniosłem do osobnych klatek a samce dałem do woliery pokojowej), ale nie jeden raz słyszałem że cicho podśpiewywał jak był sam.

Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu.Umiech
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Grudnia 08, 2011, 05:47:31 »

Mam jeszcze jedno pytanie - moja samiczka bardzo twardo wysiaduje 5 jajek. Prawie nie widzę żeby schodziła z gniazda, jedzenie prawie wyłącznie podaje jej samiec. To fajnie.
Nie wiem czy to normalne - samica robi dziennie ledwie kilka kup, za to ogromnych. Myślałam że spowodowane jest to rozciągnięciem kloaki po składaniu jajek, jednak sytuacja cały czas się utrzymuje. Dzisiaj od rana 2 wielkie kupy i więcej nic. To normalne czy nie? Czy coś (co?) należy robić?

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!