|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudnia 03, 2011, 03:47:40 » |
|
niż Sokół wystawił i zajął pierwsze miejsce swoimi kanarkami czerwonymi bo widziałem wszystkie wystawione zresztą na wystawie - ciapały, klapały, zero rolek, zero dzwonków i do tego przebarwione.
Ja się chciałem tylko zapytać jak można przebarwić kanarka?? Jak kanarek kolorowy może ładnie śpiewać  to nie jest kanarek śpiewający w tej kategorii nie o śpiew chodzi Cordovan-nie obraz się ale troszkę więcej pokory bo jak do tej pory to ciskasz się i to mocno ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cordovan
Go
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudnia 03, 2011, 04:02:41 » |
|
Ja się chciałem tylko zapytać jak można przebarwić kanarka?? Oczywiście że można, ptaki czerwone można tak przebarwić ze zadnego lota nie będa miały białego nie mówiąc o nogach które również będą miały czerwonawy kolor. Ptaka żółtego i zielonego też można przekolorować. Widziałeś czerwonego kanarka harceńskiego ? bo ja osobiście na własne oczy u znajomego który lubił eksperymenty. Jak kanarek kolorowy może ładnie śpiewać Język to nie jest kanarek śpiewający w tej kategorii nie o śpiew chodzi Wszystko zależy co dla ciebie jest ładnym śpiewem a co nie. Ja np. uważam że kanarki harceńskie śpiewają nieładnie, po pierwsze słabo je słychać, po drugie więcej w tym śpiewie śpiewu ptaków leśnych wymieszanych w jedno. Dla mnie ptak ma śpiewać równo, głośno, przechodzić z dzwonków przez tury, flet po basy z zmienną kombinacją choć specjalistą w śpiewie ptaków nie jestem. To że w kanarkach kolorowych ie chodzi o śpiew i ze nie jest to oceniane to wiem doskonale ale po co mam w domu trzymać ptaki które odzywają się jak wymieszanie żaby z sową i innymi zwierzakami leśnymi? Dla mnie prócz budowy, koloru oraz jakości upierzenia muszą ładnie śpiewać - ładnie dla mojego ucha.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cordovan
Go
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudnia 03, 2011, 04:08:05 » |
|
Cordovan-nie obraz się ale troszkę więcej pokory bo jak do tej pory to ciskasz się i to mocno ... Nie obrażam się i nie ciskam się , staram się tylko pokazać że reguły nie są tak sztywne jak niektórzy myślą i trzymają się w tym utwierdzając w tym innych - to że spotyka się to z krytyką cóż na to poradzę - nie jest to jednak dla mnie jakieś obrażające bym miał mieć komuś coś za złe i cenię każdego zdanie, wymiana zdań jest wskazana nawet czasami ostrzejsza wręcz potrzeba ale w ramach zachowania zasad netykiety i kultury.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudnia 03, 2011, 04:10:31 » |
|
Ja się chciałem tylko zapytać jak można przebarwić kanarka??
Oczywiście że można, ptaki czerwone można tak przebarwić ze zadnego lota nie będa miały białego nie mówiąc o nogach które również będą miały czerwonawy kolor. Ptaka żółtego i zielonego też można przekolorować. Widziałeś czerwonego kanarka harceńskiego ? bo ja osobiście na własne oczy u znajomego który lubił eksperymenty. hym z tego co ja się orientuje a nie jestem zadnym specjalnym hodowca ani nie hoduje tej rasy - to własnie chodzi o to żeby kanarek był cały czerwony bez żadnych białych lotek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cordovan
Go
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudnia 03, 2011, 04:12:57 » |
|
to własnie chodzi o to żeby kanarek był cały czerwony bez żadnych białych lotek I tu się mylisz. ładnie wybarwiony ptak ma lota i ogon biały, kiedyś kilka lat temu jak ktoś przekolorował ptaki to lota odbarwiał wycierając wodą utlenioną bo nie zostały by takie ptaki zaklasyfikowane do wystawy lub były by poza oceną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudnia 03, 2011, 04:34:46 » |
|
kolego Cordovan Przyznam sie ze podpuściłem Cie paroma moimi pytaniami bo chciałem sprawdzić jaka wiedzę posiadasz Ale to co napisałeś wyżej to stek--- bzdur ---i dla mnie kompromitacja totalna To moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać Pozdrawiam i więcej nie dyskutuje w tym temacie a kolegę odsyłam do lektury internetowej oraz rozmów z prawdziwymi hodowcami uprzedajac ja do nich sie nie zaliczam za maly pikus jestem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cordovan
Go
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudnia 03, 2011, 04:48:06 » |
|
Ale to co napisałeś wyżej to stek--- bzdur ---i dla mnie kompromitacja totalna Skoro tak uważasz to ok choć nie wiem o czym teraz piszesz a chętnie się dowiem jeśli będziesz tak łaskawy napisać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudnia 03, 2011, 06:54:40 » |
|
Pan Kurowski z tego co wiem ma aktualnie wodnotoki.Zawsze zdarzaja sie pojedyncze przypadki ale na większa skale jest to dla mnei niedopsuzczalne. marceloolsztyn ma racje- nie jestem specjalista od kolorowych ale na tyle sie znam ,ze wiem ,ze ptak musi miec ZABARWIONE lotki i sterówki. Powiedz mi Cordovan,dlaczego wg. Ciebie COM zatwierdzil mutacje kolorowych bialoskrzydlych? Jesli znalbys troche historie tej rasy wiedzialbys ,ze pewien "cwany" hodowca wykorzystal to ,ze ptaki z bialymi sterowkami i lotkami byly odpadami i zwyczajnie zglosil ja jako nowa mutacje.Chcesz hodowac bialoskrzydle to zmien rase.W Polsce bialoskrzydlych nie widzialem ale np. we Wloszech bardzo popularne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cordovan
Go
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudnia 03, 2011, 06:55:27 » |
|
Co to za idiotyzm z tym przyznawaniem lub odejmowaniem reputacji?, mogę każdemu zdjąć te punkty za to że zdjął mnie bo mam inne zdanie niż ktoś tak? i adekwatnie mogę dać każdemu kto np napisał po mojej myśli i uważam że mi to pomogło? fantastycznie, od teraz zaczynamy zmianę reputacji każdemu kto ma inne zdanie niż ja i każdemu kogo uznam ze odpowiedŹ i się spodobała, skoro na tym to polega. Gorzej niż dzieci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 63
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudnia 03, 2011, 07:10:18 » |
|
Jak pisałam wyżej, na licznych lęgach mi nie zależy, mam parkę kanarków i ogromną frajdę z ich obserwowania. Dyskusja burzliwa, aczkolwiek w ostatniej swojej części mało wnosząca do tematu. Nie mam zamiaru "wyciągać" z ptaków 5 lęgów, wybarwiać, odbarwiać ani wystawiać na konkursach, nie mam ani wiedzy ku temu ani miejsca i chęci. Dziękuję za rady odnośnie hamowania lęgów jak też i za opinie o nadmiernym eksploatowaniu samiczki, na pewno do tego nie dopuszczę.
Dzisiaj pojawiło się 3 jajeczko a Maciejka, moja samiczka, prawie nie opuszcza gniazda. Wczoraj schodziła na 30-40 minut, dzisiaj na 5-10.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 208
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudnia 03, 2011, 07:46:17 » |
|
Witam Czas najwyższy powrócić do stawianego pytania! Może warto pomagać temu człowiekowi!? Wyjaśnić mu popełniane błędy - patrz wpis Balcara. Niektórych wypowiadających się hodowców na temat kolorowych ptaków odsyłam natomiast do lektury. Oczywiście nie w jęz. polskim. Bartosz nie powielaj tego co napisał w czasopiśmie jeden Pan, to bzdury (patrz ocena nauczyciela na wystawie w łodzi, podobny zasób wiedzy). Jak pisałam wyżej, na licznych lęgach mi nie zależy, mam parkę kanarków i ogromną frajdę z ich obserwowania. Dyskusja burzliwa, aczkolwiek w ostatniej swojej części mało wnosząca do tematu. Nie mam zamiaru "wyciągać" z ptaków 5 lęgów, wybarwiać, odbarwiać ani wystawiać na konkursach, nie mam ani wiedzy ku temu ani miejsca i chęci. Dziękuję za rady odnośnie hamowania lęgów jak też i za opinie o nadmiernym eksploatowaniu samiczki, na pewno do tego nie dopuszczę.
Dzisiaj pojawiło się 3 jajeczko a Maciejka, moja samiczka, prawie nie opuszcza gniazda. Wczoraj schodziła na 30-40 minut, dzisiaj na 5-10.
Za swój wpis masz jeden punkt dodatni- dobre spostrzeżenie. Hodowla to zabawa/odskocznia od codziennego życia, nie walka na śmierć i życie. Hodowca to człowiek który potrafi dzielić się: wiedzą- hodowla to zabawa, przemyślenia, nie ciągła walka o puchary. Jeżeli tak będzie to w niedługim czasie w Polsce kanarki będą wyłącznie w ZOO. Ponownie się naraziłem :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 53
|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudnia 04, 2011, 07:14:14 » |
|
U mnie odkąd mam kanarki zawsze lęgi zaczynały z końcem listopada,nie wiem dlaczego tak sie nauczyły.ale myslę,że przyczyna jest to,że do poznej jesieni lataja do woliery na zewnątrz.A pozniej maja stała temperaturę bo sie pali w piecu.Obecnie też 2 samice siadły na jajkach ale co z tego będzie nie wiem.Obojetnie czy kupie kanarki od dobrego hodowcy czy takie zwykłe to jest to samo.Także na wiosnę juz mam spokuj z lęgami,tez nie dopuszczam do wiecej niz 3 lęgów.Nie dostaja jajka by były pobudzone,to co cały rok oprocz zieleniny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudnia 05, 2011, 09:36:14 » |
|
A wiesz, Monia u mnie może być ten sam powód. Chaber do września był w wolierze, potem u hodowcy w osobnym pokoju, kupiłam go w paŹdzierniku i wtedy przyszedł do ciepłego, jasnego mieszkania. To plus zmiana diety, zieleninki, witaminki, więcej słonecznika i rzepiku nakręciło samca do lęgów. Samiczka jak dostała śpiewającego samca obok to też się nakręciła i siedzi już na pięciu jajach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wa-wa
Wiadomoci: 65
|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudnia 05, 2011, 01:33:57 » |
|
moja samiczka ześwirowała i mimo nie podawania pobudzającego pokarmu to zaczynała latać po wolierze pokojowej z kawałkami papieru w dziobie pod koniec paŹdziernika, widać było że planuje budowę bo składowała to w jednym miejscu a ja nie miałem gotowych samców - dwa z nich ponownie się pierzyły, a dwa cichutko popiskiwały/śpiewały - na początku nie miałem zamiaru dawać samiczce gniazda ale jak zebrała tego papieru już sporo i broniła tego miejsca przez innymi samicami to postanowiłem przenieść ją z cicho śpiewającym samcem do osobnej klatki ale było już chyba za póŹno i zarazem za wcześnie, za wcześnie bo samiec widać było że próbował siadać na samiczce gdy przysiadywała ale jeszcze nie do końca kumał o co chodzi a za póŹno bo samiczka bardzo szybko wybudowała piękne 4-ro warstwowe gniazdo i po 3 dniach od budowy już w nim siedziała, dwa dni po tym pojawiło się pierwsze jajo. No i mija 15 dzień a 3 piękne jaja są nie zapłodnione;/ co gorsze jeden samiec znów mi się zaczął pierzyć mimo tego że je to samo co inne samce no i oczywiście samce które miały śpiewać siedzą dalej cicho, już miałem podejrzenia że jeden samiec to samicza i w związku z tym inne samce nie śpiewają (po przeniesieniu samicy z samcem do osobnej klatki pozostałe samice przeniosłem do osobnych klatek a samce dałem do woliery pokojowej), ale nie jeden raz słyszałem że cicho podśpiewywał jak był sam.
|
|
|
|
|
|
Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu. 
|
|
|
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudnia 08, 2011, 05:47:31 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie - moja samiczka bardzo twardo wysiaduje 5 jajek. Prawie nie widzę żeby schodziła z gniazda, jedzenie prawie wyłącznie podaje jej samiec. To fajnie. Nie wiem czy to normalne - samica robi dziennie ledwie kilka kup, za to ogromnych. Myślałam że spowodowane jest to rozciągnięciem kloaki po składaniu jajek, jednak sytuacja cały czas się utrzymuje. Dzisiaj od rana 2 wielkie kupy i więcej nic. To normalne czy nie? Czy coś (co?) należy robić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|