lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« : Grudnia 11, 2011, 05:00:55 » |
|
Witam, Niedawno kupiłem parkę amadyn wspaniałych, chciałbym się dowiedzieć jaki pokarm podawać im żeby przygotować ich prawidłowo do lęgów. W jakich ilościach i co ile dni? Ile wcześniej trzeba je zacząć przygotowywać? Puki co podaje mieszankę dla amadynów zakupioną w sklepie, maja osepie, oraz wodę z witaminami. Są to ptaki młode, roczne. Kiedy najlepiej rozpocząć sezon lęgowy? Z góry dziękuje za odpowiedz!:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 13, 2011, 07:54:37 » |
|
większość astryldów dojrzałość płciową osiągają w wieku 6 miesięcy jednak wszyscy zalecają puszczać na lęgi ptków młodsze niż 10-12 miesięcy. Jeśli chodzi o amadyny wspaniałe najlepszą stymulacją do lęgów jest kiełkowane ziarno. Amadyny wspaniałe praktycznie nie pobierają pokarmu jajecznego (z jajka) , gotowe mieszanki jajeczne pobierają, ale też nie zawsze gdy pojawiają się młode.
Do odchowu młodych amadyn wystarczy praktycznie sucha karma, woda, kiełki, sepia, witaminy i minerały.
pozdrawiam i życzę powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 21, 2011, 08:10:06 » |
|
Dziękuje za odpowiedz:D Więc amadyny nie potrzebują pokarmu jajecznego do wychowania młodych? Wystarczy im tylko ziarno i kiełki? Czy podawać jajko spróbować czy będą jadły? Aha i jeszcze jedno pytanie czy trzymać je osobno tak jak w przypadku kanarków czy można razem samca i samiczkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
Solec Kujawski
Wiadomoci: 48
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 21, 2011, 10:14:11 » |
|
Ja odpowiem na własnym przykładzie, u mnie gouldy pobierały pokarm jajeczny i było to widać w wolu pisklaka, więc jestem za podawaniem pokarmu jajecznego. lolek, astryldy rozmnażają się w parach, chociaż bywają osobniki wybitnie nie nadające się do odchowywania młodych (głównie samce), z racji swoich zachowań np. wyrzucania jajek. Spróbuj przeprowadzić lęg 'po Bożemu' jeśli coś nie będzie grało to spróbuj przeparować ptaki, bo wiadomo że amadyny wspaniałe są wybredne względem partnerów, to nie zeberki które rozmnożą się z każdym innym przedstawicielem swojego gatunku bez problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 21, 2011, 10:18:48 » |
|
Nie widzę opcji edycji postu, więc muszę trzasnąć kolejny. Wracając do pokarmu jajecznego, to jest to udowodnione bynajmniej przez moich znajomych że gdy pisklęta są karmione pokarmem jajecznym szybciej przybierają na wadze, rosną i są większe już po wylocie z gniazda od np. piskląt z innego gniazda które nie miały styczności z pokarmem jajecznym. 'Badanie' tako zostało przeprowadzone na zeberkach, więc raczej i gould się to tyczy. Możesz spróbować podać swoim larwy mącznika, moje wcinają jak szalone.
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudnia 22, 2011, 03:25:20 » |
|
Dałem im kilka mączniaków na spróbowanie ale nawet nie się na nie nie popatrzyły. Pewnie nie miały wcześniej kontaktu z tego typu pożywieniem u poprzedniego właściciela. Podałem im też dzisiaj jajko i jest tylko lekko nadgryzione, widać że wolą ziarno. Może podczas lęgów będą pobierać jajko. krzysieksolec chodziło mi raczej czy przed legami można trzymać je razem czy trzeba osobno żeby samczyk nie stymulował samiczki do lęgów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudnia 22, 2011, 04:32:22 » |
|
Aaaaaa, w spoczynku możesz a nawet musisz trzymać je razem. Co do jajka, nie próbowałem jeszcze podawać im w całości, ja podaję ręcznie robiony pokarm jajeczny zajadają się aż miło popatrzeć. Co do mączników, to jak nie próbują ich jeść, to jeśli masz inne ptaki np. zeberki to wpuść je razem do klatki i wtedy podaj mącznika. Może gdy zeberki zaczną je wcinać, to i gouldy się co do nich przekonają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudnia 22, 2011, 04:53:21 » |
|
Niestety nie mam zeberek mam tylko parkę amadyn:D a jak sporządzasz dla nich pokarm jajeczny, może zrobię taki i spróbuje im podać zobaczymy czy zjedzą. Chyba że to twoja tajemnica:D a i jeszcze takie pytanie bo hodowca od którego kupiłem moje amadyny miał ich z 15 może 20 sztuk w klatce i powiedział mi że są w tej klatce ptaki z dwóch gniazd. Odłowił mi dwa ptaki ale nie mam pewności że nie są spokrewnione. Jakie są konsekwęcje tego że ptaki są spokrewnione? Nie mogły by mieć młodych czy mogą mieć? Młode mogą się nie rozwijać prawidłowo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slawko
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
Wiadomoci: 10
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudnia 22, 2011, 08:36:48 » |
|
Witam, też mam problem z pokarmem jajecznym u moich Guld. Dawałem im jajko ale nawet nie spróbowały, kupiłem pokarm jajeczny i od czasu do czasu skubały, nawet podczas lęgów ich podstawowym pokarmem było ziarno a przede wszystkim czerwone proso w kłosach ale pokarm jajeczny miały cały czas dostępny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudnia 23, 2011, 08:23:40 » |
|
proszę o odpowiedz na poprzedniego mojego posta odnośnie pokrewieństwa ptaków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 23, 2011, 09:22:03 » |
|
Może nie byc żadnych konsekwencji, lecz istnieje duże prawdopodobieństwo, że niektóre przypadłości genetyczne np. dziedziczone recesywnie, których nosicielami są oboje z rodziców uwidocznią się u ich potomstwa.Inne wady mało widoczne u rodziców mogą nasilic się u młodych (1+1=2 a dwa jest większe niż jeden).Problem ten może działac też w drugą(pozytywną) stronę, czyli dzieci mogą dziedziczyc po rodzicach dobre cechy i z uwagi na te pozytwne cechy, niektórzy hodowcy prowadzą chów wsobny(w bliskim pokrewieństwie).łatwiej trafic na dwie jednakowe cechy(i te pożądane, i te niepożądane) wśród osobników spokrewnionych niż obcych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 24, 2011, 09:36:47 » |
|
super dzięki za odpowiedz  czyli dopiero po młodych mogę zobaczyć czy jest dobrze czy nie:D a jeśli chodzi o zalężone jaja, to pokrewieństwo ma jakiś wpływ na to czy jajka są zapłodnione czy nie? sorry że tak pytam ale chce się dowiedzieć jak najwięcej o tych ptakach od chodowców, którzy wiedzą o co chodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 24, 2011, 10:25:46 » |
|
To czy jajka są zlężone zależy od wielu czynników np. od tego czy samiec jest do lęgów dojrzały, czy jest płodny, czy ptaki się akcepyują itp.Samo pokrewieństwo raczej nie ma wpływu na to czy jajka są zalężone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 25, 2011, 07:27:22 » |
|
odnośnie pokrewieństwa jot-ka11 chyba już wyjaśnił można by jeszcze wspomnieć o INBREDZIE (stopniu pokrewieństwa), nawet jak były by spokrewnione  to kwestia blisko czy też daleko  z pokarmów jajecznych stwosuje ostatnio te 2:   ale tak jak już pisałem Gouldy tego nie potrzebują, kiełki wystarczą, ale niektóre pary pobierają pokaram jajeczny (przypuszczam że nie więcej niż 20%) krzysieksolec  czy porównywałeś wzrost młodych z pokarmem jajecznym i bez?? ja odchowałem 4 młode bez jajka i wcale nie były cherlawe albo mniejsze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudnia 25, 2011, 09:46:41 » |
|
ja tez posiadam pokarm jajeczny Deli Nature Biovit ale szczeże mówiąc to jak go podałem to nawet nie spojrzały, może tam troszkę zjadły ale w takiej ilości że prawie nie zauważalnie. Jeśli chodzi o pokrewieństwo to co by było jak byłby brat i siostra z jednego gniazda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|