Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:53:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dziobanie papieru i machanie skrzydełkami  (Przeczytany 3693 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
rafcio181
Go
« : Grudnia 25, 2011, 09:17:05 »

Ostatnio z obserwacji moich ptaków zwróciłem na jeden szczegół który mnie bardzo zaciekawił i z którym chciałem sie podzielic z resztą forumowiczów.
Szufladki w pojedynkach mam wyłożone papierem do drukarki i okazało się że niektóre ptaki rozszarpują tą kartke w szczepy, jak i resztki w paski trzymaja w dziubkach. Co ciekawe, samce 100% tego nie robią, a ala samce tak właśnie robią. Chciałem potwierdzić moją myśl na ten temat, narazie jej nie zdradzając aby nie nakierowywać innych użytkowników do odpowiedzi. Czy rozszarpanie papieru w szufladzie jest wykonywane tylko przez samice które szukają materiału budowlanego czy również samce Co?
Drugim co ciekawym zachowaniem o które chciałem się spytać to mega szybkie machanie skrzydelkami w miejscu jak chrząszcze- czy machaja tak tylko samice które są przygotowane do parowania, czy też samiec.
Prosze wymieniać swoje zdania za które bardzo dziekuje.

Eneregaja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #1 : Grudnia 27, 2011, 07:08:40 »

Po pierwsze natychmiast wyciągnij ten papier!!! Papier do drukarek jest maczany w toksycznych substancjach, zatrujesz ptaki.
Samice są gotowe do lęgów, a o tej porze roku powinny jeszcze odpoczywać. Pewnie stosujesz złą dietę i niepotrzebnie je pobudzasz. I mają mieć teraz krótki dzień.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Grudnia 27, 2011, 08:53:01 »

Stosuje czysty papier do drukarki- taki tez jest zly? Co mozna oprócz piasku na dno klatki stosować Eneregaja ?? Samice i samce pobudzam już bo w połowie stycznia zaczynam lęgi.

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #3 : Grudnia 29, 2011, 06:24:56 »

Można stosować drewniany żwirek dla kota czy gryzoni najlepiej ekologiczny, bo na początku będą sprawdzać czy to się da jeść. To są takie podłużne granulki, które pod wpływem wilgoci rozpadają się. W każdym zoologicznym można kupić i w większych sklepach też często jest. Ja stosowałem w wolierze u młodych Pinio i było wszystko dobrze. W tym sezonie też go kupię.

Eneregaja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #4 : Stycznia 02, 2012, 04:04:08 »

Nie chodzi o druk. Czyste kartki do drukarek macza się w jakiejś chemii.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« Odpowiedz #5 : Stycznia 14, 2012, 09:42:43 »

W pierwszej kolejności pobudzony do legów jest samiec. To, że zbiera on skrawki materiału budowlanego na gniazdo jest czymś zupełnie normalnym tak jak machanie skrzydłami. W okresie legów zachowanie ptaków zmienia się diametralnie. Stają się poddenerwowane. Samiec instyntownie zbiera materiały do budowy gniazda, ponieważ ma to zapisane w genach. W naturze to on zachęca samicę do lęgów. Ptak jest po prostu dobrze pobudzony do lęgów.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!