Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:54:07 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Klonowe i wierzbowe żerdzie?  (Przeczytany 10070 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #15 : Stycznia 16, 2012, 11:41:47 »

Ja w lęgówkach mam patyki z leszczyny. We wolierze mam część patyków z leszczyny a część te gotowe ząbkowane patyki z marketu bo łatwiej mi było zrobić z nich pojedyncze siodełka bo wiercąc dziurki na te żerdki jest ten sam rozmiar dla wszystkich i nie trzeba kombinować.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #16 : Stycznia 17, 2012, 06:46:33 »

Czy z klonu i brzozy można wykonać żerdzie dla ptaków? Jeżeli tak, to jak się to robi? Nigdy nie robiłem żerdzi. Zawsze kupywałem, lecz teraz w wolierze jestem zmuszony zrobić samemu.
Jak powinien wyglądać proces robienia żerdzi? Korowanie, parzenie...?

Z każdego drzewa owocowego gałązki na żerdzie będą dobre a wręcz najlepsze. Szczególnie jabłoń papierówka jest korzystna bo ma miękką skórę na gałęziach co nie powoduje odcisków na łapkach a ponadto nie jest ślizga. Gałązki oczywiście grubości od 1 do 1,5 cm średnicy będą najlepsze. Ważne by ptak obejmował je pazurami i aby paznokcie wbijały się w żerdkę a nie obejmowały ją zaplatając tylny palec i środkowy na żerdzi. Nie koruj ich.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #17 : Stycznia 17, 2012, 07:25:36 »

Ważne by ptak obejmował je pazurami i aby paznokcie wbijały się w żerdkę a nie obejmowały ją zaplatając tylny palec i środkowy na żerdzi. Nie koruj ich.  Mrugnicie

To w końcu ma ptak obejmować żerdkę czy nie?
Moim zdaniem ptaki powinny mieć dostęp do patyków o różnej średnicy. U siebie mam powkładane całe gałęzie i część ptakó siedzi na najcieńszych patykach, a inne wolą na dużo grubszych, niż 1,5cm.

Miękkość/twardość kory nie ma znaczenia.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #18 : Stycznia 17, 2012, 08:06:14 »

Zastosuj dwie srednice ptaków w jednej klatce, a to dlatego bo ptak znajdujący będzie ćwiczył uścisk swymi lapkami a nie w przypadku jednej stałej srednicy jedna poza łapki.

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #19 : Stycznia 17, 2012, 08:12:09 »

Rafciu gdzie się tak spieszyłeś , że Ci wyszedł taki galimatias

rafcio181
Go
« Odpowiedz #20 : Stycznia 17, 2012, 08:40:45 »

O kurcze , musiałem jakiś delete nacisnąć chyba- przepraszam i już się poprawiam  Smutny

Lepiej zastosować żerdki o dwóch różnych średnicach, ponieważ takie rozwiązanie dla ptaka jest lepsze ,gdyż ptak skacząć z jenej żerdki na drugą rozwiera swoje kończyny co sprawia ruch łapki- łapka przez to jest dokrwiona i mięśnie pracują. Zerdzie o tej samej średnicy powodują cały czas tą samą postawe kończyny, co może ale nie musi powodować jakieś zastoje łapki czy coś w tym rodzaju.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #21 : Stycznia 17, 2012, 09:33:00 »

Miałem,  na myśli to by ptak pazurami obejmował gałązkę ale by paznokcie wbijały się w żerdkę a jednocześnie by palce nie owijały się naokoło żerdki jakby. Tnąc żerdki z naturalnych gałęzi nigdy nie będą miały tej samej średnicy bo gałąŹ zwęża się od pnia w miarę jak się kończy.  Mrugnicie

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!