kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141
|
 |
« : Stycznia 15, 2012, 04:09:44 » |
|
Czy z klonu i brzozy można wykonać żerdzie dla ptaków? Jeżeli tak, to jak się to robi? Nigdy nie robiłem żerdzi. Zawsze kupywałem, lecz teraz w wolierze jestem zmuszony zrobić samemu. Jak powinien wyglądać proces robienia żerdzi? Korowanie, parzenie...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 15, 2012, 05:10:12 » |
|
Brzozowe i wierzbowe żerdzie są śliskie i ptaki się na nich ślizgają. Może to powodować niepowodzenia w lęgach. Spróbuj zrobić żerdzie z jakiegoś chropowatego gatunku (np. akacja). żeby zrobić żerdŹ należy upatrzyć sobie kawałek gałęzi, następnie go ściąć, obciąć niepotrzebne gałęzie boczne, następnie można go umyć (albo i nie), zawiesić i gotowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 15, 2012, 05:34:01 » |
|
A nie trzeba okorowywać? Od akacji nie po robią sobie odcisków?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 15, 2012, 06:06:41 » |
|
myślę że żerdki z akacji nie sa zbyt dobre jeśli gałązki nie jest wyczyszczone bo maja kolce:) ja zazwyczaj robię żerdki z naturalnych gałęzi myślę że są o wiele lepsze od plastikowych:) ale ja stosowałem je do klatek nie do woliery:D w wolierze to zamontował bym małe drzewko ładnie by wyglądało jakąś brzoze w doniczce małą (ale nie wiem czy ptakom nic nie będzie) czy coś takiego:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 15, 2012, 07:26:00 » |
|
Kolce schodzą bardzo łatwo, choć ptaki na nie nie siadają. A drzewko faktycznie ładnie wygląda, ale nie za długo, bo go potem ptaki zanieczyszczą i trzeba wyrzucić. Poza tym musiałbyś wymyśleć jakiś system podlewania, żeby nie wchodzić do woliery za każdym razem. Poza tym wielkość drzewka będzie ograniczona wielkością woliery. Brzoza ptakom nie szkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 15, 2012, 07:27:00 » |
|
Drzewko drzewkiem, ale potrzebuję jeszcze żerdzie do sypialki. Więc z jakiego drewna i jak je wykonać???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tango1780
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 24
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 15, 2012, 08:02:30 » |
|
Ja u siebie żerdki robię z leszczyny. Wybieram gałązkę o odpowiedniej grubości i ścinam, docinam odpowiednią długość i montuję czy to w klatce czy wolterierze i gotowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 15, 2012, 08:11:09 » |
|
Czyli bez okorywania? No i czy nadaje się okorowany i wyparzony klon?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 15, 2012, 08:19:34 » |
|
I jeszcze jeden ważny aspekt - żerdzi potrzebuję też do klatek lęgowych, więc będą tam młode. Czy w takim bądŹ razie nie lepiej okorować? Nigdy nie robiłem żerdzi więc pytam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 15, 2012, 09:15:57 » |
|
Ja stosuje żerdzie wykonane z patyków na kołki o danej średnicy- ząbkowane, zakupione w Praktikerze. Docinasz na odpowiedni wymiar i masz żerdke.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 15, 2012, 09:19:09 » |
|
A czy młode od ząbkowanych żerdek nie dostaną odcisków?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 15, 2012, 09:29:47 » |
|
Nie dostaną ani młode, ani stare.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 15, 2012, 09:40:13 » |
|
Ja stosuje żerdzie wykonane z patyków na kołki o danej średnicy- ząbkowane, zakupione w Praktikerze. Docinasz na odpowiedni wymiar i masz żerdke.
W ząbkowaniu zbiera się syf (odchody), który ciężko schodzi, więc nie polecam takiego rozwiązania. Patyków z drzew nie trzeba okorowaywać ani wyparzać. Jeśli są wyraŹnie brudne, to je po prostu umyj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 15, 2012, 10:14:07 » |
|
Na każdych żerdkach zbiera się brud, dlatego należy szczotką przejechać i umyć w gorącej wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 16, 2012, 11:01:35 » |
|
Zgadza się. Ale w żłobionych żerdkach brud zbiera się szybciej i trudniej go usunąć. Trzeba by je wyciągać i myć co kilka dni. W jednej klatce nie ma sprawy, ale jak ktoś ma klatek kilkadziesiąt, to już może stanowić problem. Poza tym naturalne patyki wyglądają lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|