danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 32
|
 |
« : Stycznia 27, 2012, 11:00:07 » |
|
Witam mój kanarek zaczął się pierzyć. Nie za wcześnie? Podaję mu marchewkę i zmieniają mu się piórka na pomarańczowe. Chciałbym zakupić barwnik dla niego. Poniżej podaję jego zdjęcie. Proszę o doradzenie jaki barwnik mam kupić. www.garnek.pl/winkiel/18000564/jarek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 28, 2012, 11:27:18 » |
|
Pierzenie o tej porze roku nie jest normalne. Coś spowodowało przedwczesną zmianę szaty. Może to być nagła zmiana temperatury, przeciąg lub zmiana karmy oraz możliwe jest że ptak jest stary. jak już się pierzy to nabezpieczniej podawaj mu marchewke i zakup jajko barwione na czerwone firmy Quiko. Są różnego rodzaju preparaty w płynie które podaje się z wodą ale do tego potrzeba doświadczenia żeby ptakowi nie zaszkodziło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 28, 2012, 12:16:43 » |
|
Ptak ma rok więc stary nie jest. Dodam jeszcze że wraz z nim mam samice, która się nie pierzy. Mógłbyś mi podać jaki barwnik ze strony poniżej mam zamówić? Jaka ilość? http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=dzial&m1=2&m2=19
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 28, 2012, 01:55:02 » |
|
Zadzwoń do tgo sklepu, obsługa jest bardzo miła więc ci napewno doradzi- jaki barwnik będzie odpowiedni dla jednego kanarka. Sam stosuje firmy Deli nature dla glosterów- polecam tą marke lub Cede.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 28, 2012, 02:08:31 » |
|
danielekcc przemyśl dobrze sprawę, czy jest sens wybarwiać rocznego ptaka barwnikami (zwanego przez niektórych chemią - temat poruszamy na forum) czy nie lepiej go wybarwić przy pomocy naturalnych karotenoidów w postaci wspomnianej marchewki, brokułu, naci pietruszki czy papryki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 28, 2012, 02:22:38 » |
|
Mam jeszcze jednego kanarka i mu podawałem naturalne produkty i wygląda tragicznie. Nie chcę żeby z nim było tak samo. Jeżeli chodzi o tego pierwszego to ma czerwony brzuch, białawe skrzydła i żółtą głowę, a na dodatek wyskubał sobie ogon. Prawdopodobnie dlatego że była sama. Zadzwonię do nich w poniedziałek. Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 28, 2012, 02:47:16 » |
|
A po co chcesz wybarwiać tego ptaka? Do konkursu go szykujesz czy co? Daj mu spokój.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 28, 2012, 02:48:35 » |
|
Wolę żeby był jednego pięknego koloru niż trój kolorowy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 28, 2012, 02:57:45 » |
|
Szkoda, że kanarek nie umie mówić, bo by Ci pewnie powiedzia, że kolor mu wisi i powiewa, byle tylko mu życia barwnikiem nie skracać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 01, 2012, 11:03:20 » |
|
Nie mogę się coś do tego sklepu do dzwonić. Czy starczy 50g na 1 kanarka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 02, 2012, 12:38:58 » |
|
IdŹ do zwykłego sklepu zoologicznego np. sieć sklepów Kakadu i poproś o pokarm jajeczny barwiony na czerwono. Torebeczka wystarczy Ci na długo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365
'kundelki' też są ok!
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 02, 2012, 01:24:44 » |
|
To może jakiś kompromis? Zamiast niezdrowa chemia do żołądeczka, lepiej kolorowa ondulacja na pióreczka  Pozdrawiam z przymróżeniem oka  Siwobrody
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lutego 03, 2012, 08:49:22 » |
|
Znalazłem na allegro ten barwnik za 25zł(50g) zobaczymy co z tego wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lutego 03, 2012, 10:05:20 » |
|
Wystarczy na jednego ptaka spokojnie. Napewno kolor upierzenia Twojego pupila po podawaniu barwnika zmieni się na ładniejsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaus69
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 11
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 23, 2012, 10:19:59 » |
|
z tego co tu przeczytałem rozumie że mój 7 latek , który teraz zaczął sie pierzyć jest to w jego wieku normalne nigdy chemi mu nie podawałem podaje mu zróżnicowane mieszanki podstawowe oraz brokuły kalarepe jarmuż cebule również suche dodatki jajeczne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|