|
Chiara
Go
|
 |
« : Lutego 01, 2012, 02:32:33 » |
|
Witam na forum poświęconym kanarkom, które przyznam- bardzo mi się spodobało. Z kanarkami miałam kontakt od urodzenia za sprawą Dziadka- hodowcy, niestety, póŹniej nastąpiła długa przerwa i nie miałam tych pięknych ptaków- nie udało mi się podtrzymać linii, teraz zaczynam od zera. Jak na razie mam parkę kanarków- samiczkę czerwoną nieintensywną i czerwono-czarnego samczyka, którego odebrałam dopiero dzisiaj  . Dużo czytałam tu o tzw kundelkach- i mam takie pytanie- czy kundelki mogą być zaobrączkowane? Samiczka moja ze sklepu, więc nie mam pewności co do jej pochodzenia, ma obrączkę z 2010 roku i na innym forum ktoś ją sklasyfikował jako "czerwona nieintensywna mroziata" (po obejrzeniu zdjęć). Mam też takie pytanie i proszę o wybaczenie jeśli jest nie na miejscu- jak mam się zapisać do PZHKiPE? Rozumiem, że obrączki są przyznawane tylko zrzeszonym hodowcom, a szczerze mówiąc, mam baaardzo długą przerwę w hodowli kanarków (z resztą wcześniej takimi sprawami zajmował się Dziadek). Bardzo byłabym wdzięczna za wskazówki. Jeszcze raz pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
Wiadomoci: 137
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lutego 01, 2012, 03:10:32 » |
|
Witam kanarki jak i inne ptaki można obrączkować niezależnie czy są rasowe czy mieszańce. Natomiast jeśli w przyszłości zapiszesz się do związku to na konkursach wystawia się tylko rasowe ptaki, ale hodować możesz jakie chcesz. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365
'kundelki' też są ok!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lutego 01, 2012, 03:12:58 » |
|
Witam Sąsiadkę serdecznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lutego 01, 2012, 03:55:15 » |
|
Witam:).
Maromak, ale żeby zdobyć obrączki muszę być członkiem związku? Chociaż ostatnio zamówiłam obrączki na ten rok bo ktoś miał nadmiar i nie pytano mnie, czy jestem członkiem... Ja planuję sie zapisac tak czy tak, więc obrączki mi się przydadzą, nie wiem czy w tym roku, bo zaczynam od zera i mam dopiero jedną parkę...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
Wiadomoci: 137
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lutego 01, 2012, 04:13:55 » |
|
Obrączki możesz nabyć np. na Allegro bez sygnum hodowcy, a tylko z oznaczeniem roku i numeracją. Jeśli zapiszesz się do związku to za pośrednictwem jego nabędziesz odpowiednie obrączki z dodatkowo przypisanym dla Ciebie oznaczeniem sygnum (CIH) po którym Twoje ptaki będzie można zidentyfikować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek_wawa
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 42
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lutego 01, 2012, 08:19:22 » |
|
Witam nową koleżanke kanarkówne  Moim zdaniem każdy powinien obrączkować ptaki żeby nie było oszustw co do wieku a w tej chwili dużo pseudohodoców (handlarzy) tak robi że nie obrączkuje ptaka i potem starsze ptaki sprzedaje za młode. Na allegro można zamówić obrączki ze swoimi inicjałami co jest według mnie fajną sprawą dla "hodowców" hobbystów takich jak ja  . życze koleżance powodzenia i udanych lęgów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
Wiadomoci: 186
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lutego 01, 2012, 09:20:20 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bloom
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 30
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 01, 2012, 09:35:38 » |
|
Wiatamy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 01, 2012, 10:45:20 » |
|
Witaj Chiaro, Dziękuję za Twoje wspomnienia o Dziadku. Też mam wspomnienia o swoim Dziadku, który hodował papużki faliste w wielkiej oszklonej szafie. Ptaki przez uchylony daszek wylatywały na pokój. Może stąd m.in. wyrosło moje hobby? życzę udanej hodowli kanarków i cieszę się, że jest kolejny hodowca z Wawy w naszym gronie. Też mieszkam na Ursynowie-Natolinie. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 02, 2012, 09:41:54 » |
|
WOLA wita kolejną Warszawiankę, coraz więcej nas się ujawnia, a zdawać by się mogło że w stolicy wszyscy wolą posiedzieć przed komputerem niż przed klatką . Do tej pory średnia wieku w PZO jest jeszcze dosyć wysoka, ale jest nadzieja że coś się może ruszy skoro przybywa ptasich fonów. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 02, 2012, 10:27:19 » |
|
Ja planuję sie zapisać, tylko zastanawiam się, dlaczego u nas nie ma PZHKiPE? Dziwne, że sa oddziały w prawie wszystkich miastach, ale nie u nas  ... Witam wszystkich 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 03, 2012, 10:54:19 » |
|
Bemowo wita.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lutego 15, 2012, 01:11:32 » |
|
Ja planuję sie zapisać, tylko zastanawiam się, dlaczego u nas nie ma PZHKiPE? Chiaro! Możesz założyć oddział PZHKiPE w stolicy, przechodząc tym samym do historii. Myślę, że znalazłabyś kilku hodowców, którzy wsparliby Twoją inicjatywę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lutego 16, 2012, 01:58:26 » |
|
Albo zapraszam do Czestochowy do zwiazku:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik