Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:44:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czy zapłodnione?  (Przeczytany 43040 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« : Lutego 08, 2012, 04:03:56 »

Jak poznajecie, czy jajko jest zapłodnione, niektórzy chodowcy potrafią to poznać zaraz po zniesieniu. Co wy na to?

kerry
Go
« Odpowiedz #1 : Lutego 08, 2012, 04:48:58 »

Ja nie potrafię poznać zaraz  po zniesieniu czy jajko jest zapłodnione i nie znam nikogo kto to potrafi jednak po kilku dniach owszem.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lutego 08, 2012, 05:03:27 »

Niektórzy mówią o ilości plamek na jajku

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Lutego 08, 2012, 10:25:29 »

Według mnie nie da się poznać czy jajko jest zapłodnione odrazu po zniesieniu go. Osobiście spradzam między 5-6 dniem wysiadywania. Troche doświadczenia i widać gołym okiem że jajko zapłodnione jest ton ciemniejsze od jajka niezapłodnionego. Potwierdzam prześwietleniem jajka lampkom.

RomeoFinch
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gorzyce Wielkie
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #4 : Lutego 10, 2012, 03:03:15 »

Nie idzie od razu po zniesieniu rozpoznać, czy jajko jest zapłodnione, ponieważ niczym nie różni się zewnętrznie i wewnętrznie od niezapłodnionego jajka. Po dniu wysiadywania już jest taka możliwość podczas prześwietlenia, ale najlepiej po kilku dniach prześwietlić i wszystko staje się jasne.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lutego 17, 2012, 07:29:39 »

No 5 jajek, lecz niestety prawdopodobnie pustych  Pacz . Samiec był na pełnym śpiewie. Ok. 40 wzorcowych kopulacji dziennie, a jajka puste. Dziś mija 7 dzień wysiadywania i wewnątrz jajka po prześwietleniu wyróżnia się innym kolorem jedynie 1/3 wysokości. Nie widać żadnych naczyń krwionośnych ani zarodka. Widać za to przylgniete do ścianek żółtka. Jak myślicie, co zrobić? Samica bardzo pilnie na nich siedzi...

rafcio181
Go
« Odpowiedz #6 : Lutego 17, 2012, 09:43:44 »

Jak są nie zalężone to posotaw je samicy. Niech wysiaduje, jak nie wyklują się to samica sama porzuci jajka.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lutego 17, 2012, 10:12:12 »

Oj tyle to ja też wiem. Bardziej chodziło mi o poradę co do przygotowania do następnego lęgu. Czy zacząć już teraz, czy dopiero jak pożuci jajka, czy po 14 dniu, czy jak...?

kerry
Go
« Odpowiedz #8 : Lutego 18, 2012, 07:37:27 »

Niech posiedzi kilka dni i zabierz jej jajka.Za tydzień zacznie znowu interesować się gniazdem.Przytnij wystające pióra u samca na kuprze,daj dawkę uderzeniową witaminy E samcowi i samicy,no i codziennie mieszanka jajeczna w granicach rozsądku.Powinno być dobrze.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Lutego 18, 2012, 09:43:01 »

A gniazdo zostawić, czy zabrać i dać na nowo dopiero za tydzień? Zniszczyć wyściółkę i po tygodniu wraz z gniazdem podać nowy materiał budowlany? W roku można przeprowadzić trzy lęgi. W przypadku tego samica jednynie posiedziała na złożonych jajkach, więc, czy liczyć to jako jeden z tych trzech lęgów, czy oprócz tego przeprowadzić jedynie dwa, czy ciągnąć na trzy? Samica młoda, więc raczej nie powinno być problemów...

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Lutego 18, 2012, 10:38:28 »

Wszystko zostaw tak jak jest.Daj jej posiedzieć ok. dwa tygodnie jeżeli sama nie zejdzie z gniazda to usuń jajka.Wyściółka o ile nie ma w niej "niepożądanych gości" też może zostać.Ten lęg jest nieudany, ale jest to lęg, który należałoby policzyć jako jeden z tych trzech dopuszczalnych.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Lutego 18, 2012, 01:39:59 »

A mogę po 14 dniach wysiadywania zabrać gniazdo i dać ponownie dopiero po tygodniu? W 10 dniu wysiadywania zacznę już podawać miszankę jajeczną, witaminę E, warzywa, owoce i kiełki.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #12 : Lutego 18, 2012, 02:09:28 »

słuchaj zostaw ja do 14 dnia nie wyciągaj gniazda tylko zabierz jajka po 14 dniach, samica sama się kapnie że nie ma na czym siedzieć i zacznie się powoli przygotowywać do drugiego lęgu, chwile to potrwa ale to normalne samica musi się powoli odbudować:) dużo witaminy E masz jakiś preparat z witaminą? nie ingeruj w ich życie zbyt dużo to nie jest sprzyjające w lęgach przede wszystkim cierpliwość.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Lutego 18, 2012, 02:33:06 »

Mam witaminę E w płynie o stężeniu 300mg/ml co daje ok. 11mg na kroplę. Pozostałym kanarkom podaję do ziarna kroplę, dwie dziennie. Jak myślicie ile dawać?

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #14 : Lutego 18, 2012, 02:48:32 »

Mam witaminę E w płynie o stężeniu 300mg/ml co daje ok. 11mg na kroplę. Pozostałym kanarkom podaję do ziarna kroplę, dwie dziennie. Jak myślicie ile dawać?
Co to masz za produkt że ma takie gigantyczne stężenie? A powiedz mi jaki ma sens podawanie do ziarna? Przecież większość tego zostaje na łuskach. A poza tym to proponuje nie przesadzać z dodatkową dawką wit E. Jak dostaje kiełki i jajko to wydaje mi się że wit. E jest zbędna.
A co do tego zabierania gniazda to powiem ci jak ja robię i nie każe Ci robić tak samo. Kiedy samica ma czyste jajka wysiaduje je do 13-14 dnia, następnie zabieram całe gniazdo na tydzień i najczęściej podaje tylko ziarno. Po tygodniu wieszam puste gniazdo i zaczynam podawać jajko i kiełki. Ja wit. E podaję tylko przed samymi lęgami żeby pobudzić kanarki do lęgów i to daję wtedy kiedy nie daję kiełków.

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!