kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141
|
 |
« : Lutego 08, 2012, 06:09:56 » |
|
Dziś moja samica harceńska jako pierwsza ze wszystkich złożyła pierwsze jajko. Zamieniłem na sztuczne. Siedzi na nim i choć robi dość długie przerwy, to jeszcze mnie to nie martwi, bo dopiero dzisiaj zaczęła nieść, lecz nie wiem dlaczego siedząc na gnieŹdzie cały czas piszczy (i to dość głośno). Z reguły samicę siedzą cicho, żeby nikt im nie przeszkadzał, lecz ta piszczy do tego stopnia, że zaczynam się niepokoić. Co wy na to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lutego 08, 2012, 09:14:33 » |
|
Tylko co poradzisz. Pozostaje Ci czekać , obserwować i być dobrej myśli. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lutego 08, 2012, 10:20:51 » |
|
Przypuszczam że to piszczenie przez samice jest nawoływanie na pokrycie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lutego 08, 2012, 10:23:22 » |
|
Ale non-stop?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lutego 08, 2012, 10:26:52 » |
|
Dokładnie. Po zniesieniu 3 jajka powinna przestać i i wziąŹć się za wysiadywanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lutego 09, 2012, 03:59:39 » |
|
Na razie siedzi na sztucznych, ale wysiaduje dość dziwnie. W nocy śpi na gnieŹdzie, lecz w dzień siada tylko na 2-5 minut co 30-60 minut. Czy 5 minut wystarczy, aby samica tak ogrzała jajka, aby już mogła z nich zejść?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik

Jaworzno
Wiadomoci: 271
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lutego 09, 2012, 05:40:04 » |
|
Nie wystarczy ale nie martw się po trzecim jajku zasiądzie już na dobre tak że się nie martw tylko być czujny i obserwuj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 170
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 09, 2012, 05:41:36 » |
|
Witam.  Myślę że zmieni się jej podejście do wysiadywania po zniesieniu 3 może 4 jajka. Wtedy będzie siedziała 60 minut a poza gniazdem będzie 5 czy 10 minut. Moja samica kiedyś tak popiskiwała ale tylko wtedy jak zabierałem od niej samca, a nawet potrafiła zejść z gniazdka. Obserwuj ją.  Pozdrawiam. Mariusz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 09, 2012, 05:45:32 » |
|
Dzięki. Boje się, że jak zniesie 3 jajo i podłożę prawdziwe, to noc spędzi na gnieŹdzie, a dzień poza nim i embriony w noc zaczną się rozwijać, a w dzień się wychłodzą. Chyba podłożę prawdziwe jajka dopiero jak zniesie 4 jajko. Jutro powinno być 3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 09, 2012, 06:00:04 » |
|
Witam.  Jak zniesie 3 jajko to rano po złożeniu zamień na prawdziwe. Samicy zostaw do jedzenia tylko ziarno,nie dawaj jej pokarmu jajecznego ani skiełkowanego ziarna. Wyciszy się i napewno zacznie wysiadywać jajka. Pozdrawiam.  Mariusz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 09, 2012, 06:52:47 » |
|
Jutro będzie trzecie jajko. Z podłożeniem na prawdziwe chyba poczekam do pojutrze, kiedy zniesie czwarte, bo wydaje mi się, że na trzech nie poprzestanie, a chce jak najbardziej ograniczyć ryzyko wychłodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 09, 2012, 08:36:04 » |
|
Kuba !!!!!!!!!!!!!!!!! Ty nasza marudo  Posłuchaj kolegów z forum którzy Ci dobrze podpowiadają. Po zniesieniu 3 jajka , odrazu podkładaj prawdziwe. Nie martw się czy samica je wychłodzi- samicy po 3 jajku włacza się instykt macieżyński. Jak jeden z kolegów napisał- zabierz kiełki, jajko oraz skorupki jaj jak są. Zostaw na samym ziarnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lutego 09, 2012, 08:39:38 » |
|
Kiełki i jako zabrałem już w dniu zabrania pierwszego jajka. A możesz mi wytłumaczyć, dlaczego oddać prawdziwe po zniesieniu trzeciego jajka? Jeżeli zniesie 5, albo 6 jaj w lęgu, to już będą 2/3 dni różnicy pomiędzy pisklętami. Zawsze oddawałem po zniesieniu 4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lutego 09, 2012, 09:39:10 » |
|
Witam. Wiesz ja tak wyczytałem kiedyś w książkach i tak się stosuje u moich ptaków po 3 jajku podkładam prawdziwe jajka. I czekaj  Pozdrawiam. Mariusz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 09, 2012, 09:40:18 » |
|
Jeszczę się zastanowię, lecz prawdopodobnie, jak zawszę dam po czwartym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|