Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:49:02 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Piszcząca samica  (Przeczytany 19184 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
rafcio181
Go
« Odpowiedz #15 : Lutego 10, 2012, 10:44:44 »

Kuba jeśli chodzi o kanarki to zazwyczaj samice niosą po 4 jajka, ale podkłada się po zniesieniu 3 jajka, ponieważ jak je podłożysz i zniesie 4 jajko to pisklaki wylęgną się jednego dnia i nie będzie różnicy iwlekościowej pisklaków. Zdarzają się przypadki że samica zniesie 5 jajek. Rób jak chcesz tylko póŹniej nie bądŹ zły jak ci samica nie wykarmi wszystkich młodych, bo jeden będzie silniejszy z powodu że jest jedną dobe dłużej niż jego brat.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #16 : Lutego 10, 2012, 11:43:00 »

zabierz ........................ skorupki jaj jak są. Zostaw na samym ziarnie.
rafcio181 w czym przeszkadzają skorupki podczas wysiadywania, chyba lepiej aby samica miała stały dostęp do Źródła wapnia.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« Odpowiedz #17 : Lutego 10, 2012, 03:44:45 »

Rób jak chcesz tylko póŹniej nie bądŹ zły jak ci samica nie wykarmi wszystkich młodych, bo jeden będzie silniejszy z powodu że jest jedną dobe dłużej niż jego brat.

To właśnie jak zniesie wszystkie 4 i wtedy podłożę to będzie największe prawdopodobieństwo, że wyklują się tak samo. Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedŹ.
Co do skorupek, to dlaczego mam zabrać, skoro samica złożyła dopiero trzecie jajo? Po wielkości i barwie widać, że to nie ostatnie, czyli samica potrzebuje jeszcze budulca na skorupkę.

Ile ziarna dajecie na parę w czasie wysiadywania?

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Lutego 10, 2012, 09:57:42 »

To jak jest z tym dawkowaniem ziarna podczas wysiadywania jaj?

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #19 : Lutego 11, 2012, 07:51:47 »

Ja podczas wysiadywania daję cały czas jedną łyżeczkę ziarna. Dodam jeszcze że ja akurat nie podmieniam jajek, młode klują się dzień po dniu i jeszcze nie miałem takiego przypadku żeby któryś młody padł z tego powodu że go inne odsunęły od "koryta". Wystarczy aby tylko rodzice mieli czym karmić , a czasami zaobserwowałem że najszybciej rośnie nie pierwszy wykluty tylko któryś z następnych.Ja co prawda trzymam ptaki w parach i przeważnie to samiec przejmuje prym w karmieniu jak się pojawią młode. Nie wiem co będzie jak samica sama karmi młode.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Lutego 11, 2012, 08:11:09 »

Czyli co, dajesz jedną łyżeczkę na parę Szok , czy na ptaka?

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #21 : Lutego 11, 2012, 08:13:00 »

Oczywiście na ptaka.

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #22 : Lutego 11, 2012, 09:30:13 »

Jeśli chodzi o skorupki to ja już podczas lęgów nie daję bo pan Szkutnik powiedział mi kiedyś że jak są grubiej zmielone to jak samica pobierze i potem nakarmi takie maluchy to ostre brzegi mogą uszkodzić żołądek pisklaka. Ale nie wiem czy z tego powodu rafcio181 odradza. skorupki też mogą mieć pozostałości leków podawanych kurom. Moje ptaki podczas lęgów mają sepię i piasek z minerałami. A pod koniec wysiadywania dodatkowo oprócz ziarna zaczynam po trochu dawać samicy mieszankę jajeczną żeby już się powoli przyzwyczaiła. Na początku to zazwyczaj dzióbnie raz, dwa a im bliżej klucia to więcej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2012, 11:54:12 wysane przez Luka » Zapisane

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Lutego 11, 2012, 10:38:35 »

Samica zniosła już 4 jajka i ciągle piszczy, nie tylko jak siedzi na gnieŹdzie. Jak je i chodzi po dnie klatki też piszczy. Siedzi na jajkach od 20:30 w nocy rano zeszła na chwilę. Napiła się, wróciła do gniazda, zniosła 4 jajko, posiedziała do 8:30 i zeszła. Teraz schodzi co 5-30 min i nie ma jej w gnieŹdzie nawet pół godziny, po czym idzie na 5 minut i znów schodzi...

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Lutego 11, 2012, 11:01:06 »

A czy piszczenie i tak długie przerwy mogą być spowodowane obecnością pasożytów w gnieŹdzie i na ciele samicy? Co mogę w takim wypadku zrobić?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #25 : Lutego 11, 2012, 11:53:40 »

Czy jest to młoda samica, czy może starsza i jeśli tak czy przystępowała już do lęgów i dochowała się młodych?

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Lutego 11, 2012, 12:36:17 »

Zeszło-roczna, z lutego 2011r. Pierwszy lęg w życiu.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #27 : Lutego 11, 2012, 01:24:50 »

Może się zdarzyć że nie będzie siedziała, takie samice też się zdarzają i pozostanie wykluczenie z hodowli.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #28 : Lutego 11, 2012, 02:36:53 »

Już siedzi  Duy umiech Samiec ją karmi i siedzi. Jeżeli wszystko pójdzie po mojej myśli to planowane klucie piskląt nastąpi 23 lub 24 lutego. Dziś zniosła 4 jajo, lecz nie wygląda na końcowe, więc prawdopodobnie jutro będę mógł się spodziewać następnego.
Wczoraj po południu (14:30) podłożyłem prawdziwe jajka. Jak myślicie, kiedy prześwietlać?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #29 : Lutego 11, 2012, 09:29:39 »

Prześwietl jajeczka 6 dnia wysiadywania i będziesz miał pewność które są zalężone, oby były wszystkie  Chichot

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!