Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:02:06 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sposób na kiełki  (Przeczytany 4252 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Bloom
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« : Lutego 09, 2012, 06:55:21 »

Czy mógłby ktoś polecić prosty szybki sposób na przygotowanie kiełków?
Mam juz mieszanke do kiełkowania natomiast zalezy mi na tym aby kiełki przede wszytkim nie przegniły, zatem ile trzymac i w czym najlepiej?
 Pozdrawiam.

kerry
Go
« Odpowiedz #1 : Lutego 09, 2012, 07:27:49 »

Z kiełkami nie jest tak prosto,zależy to od temperatury otoczenia.Ja nie robię aktualnie kiełków gdyż wahania są zbyt duże i na 100% zagnieŹdziła by się na nich pleśń.U mnie w domu z racji wahań temp.oscyluje w granicach 18C w nocy i 24-27C w dzień.Przy tej temperaturze nie sposób wyhodować zdrowych kiełków.Ważne ponadto jest częste płukanie ziarna i zmienianie wody(to oczywiście odnośnik do mojego sposobu przyrządzania kiełków na sicie).Dużo związków odżywczych ma ziarno moczone kilka godzin w wodzie i obsuszone,jeżeli nie masz warunków warto zrobić właśnie tak.

Bloom
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lutego 09, 2012, 09:46:24 »

mam stała temp w mieszkaniu takze zdecydowałem sie na moczenie mieszanki na ligninie 12h po czym plukanie, ponownie 12 h  i płukanie, tak 4 razy i piekne kiełki:) Najlepiej chyba ocenić kiełki po zapachu. zero plesni tylko ładny świezy zapach.

kerry
Go
« Odpowiedz #3 : Lutego 09, 2012, 10:51:54 »

Moczenie 6-8 godzin wystarcza,póŹniej tylko zwilżanie,płukanie itd.

jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #4 : Lutego 10, 2012, 08:56:50 »

Podaje strone  gdzie jest podane jak kiełkować ziarno.Ja stosuje i posiadam kiełki wysokiej klasy. Sposób prosty i pewny.Strona A New Way of Sprouting Seed. autor Mike Fidler.  Pozdrawiam Jan

Bloom
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lutego 10, 2012, 03:30:36 »

Tak na szybko udało sie znalesć :

http://www.youtube.com/watch?v=FMI_HvjzwX4

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« Odpowiedz #6 : Lutego 10, 2012, 04:12:56 »

Przez przypadek znalazłem genialny sposób na kiełkowanie ziarna.
Pod klatkami z kanarkami mam akwarium, które nie ma pokrywy, by zwiększało wilgotność w pomieszczeniu. Gdy jedna z ryb się okociła. Przełożyłem małe do kotnika i ustawiłem kotnik pod wylotem filtra napowietrzającego. Los chciał, że do kotnika cudem przedostały się dwa całe ziarnka rzepiku i uniknęły zjedzenia ze strony dorosłych ryb.
Ku mojemu zdziwieniu karmiąc rybki zauważyłem w o kotniku dwa ogromne (ok. 10 cm) kiełki.
Chcą sprawdzić swoją teorię przedwczoraj wieczorem nasypałem do kotnika kilkanaście ziaren rzepiku. Wczoraj rano kiełki miały już ok. 0,5 cm! Pod wieczór ich rozmiar zwiększył się do ok. 6 cm, a dziś rano wyciągałem już strączki długie jak mój palec.
Dzięki stałej wilgotności i wysokiej temperaturze. Mocnemu oświetleniu i napowietrzeniu kiełki rozwijają się z prędkością światła!

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!