karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 14
|
 |
« : Lutego 10, 2012, 10:50:11 » |
|
Witam
Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość
Kupiłem właśnie sobie dwa kanarki Samca ok. miesiąc temu, Samice dziś
Ptaki na początku zaczynały się delikatnie dziobać wiec przeniosłem samiczkę do innej klatki ale samiec zaraz tam przyleciał (ale obyło się bez walki) potem razem polecieli do wspólnej klatki i delikatnie tam się zaczepiają. Co mam robić i czy to jest normalne, zauważyłem również że samiec już śpi a samiczka wygląda jak chora pół przytomna (ale wiem że samiec nic jej nie zrobił) czy to dlatego że się boi nowego otoczenia?
Proszę o wszystka najważniejsze rady dla nowego posiadacza kanarków ponieważ nie chce ich skrzywdzić a chce żeby było im dobrze.
Z góry dziękuje. Pozdrawiam karol92
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lutego 10, 2012, 10:55:56 » |
|
Jeszcze 1 pytanie mój kanarek przed kupnem samiczki zaczął robić gniazdo dlaczego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lutego 11, 2012, 08:10:37 » |
|
Bardzo często samce uczestniczą w budowie gniazda, a miałem taki przypadek że samica w ogóle nic nie robiła tylko samiec i miały cztery młode, ale zaczął tą budowę dopiero po dłuższym czasie jak były już razem. Druga ewentualność to samiec może być samicą co też nie jest wykluczone i zdarza się nawet dosyć często. Co do zachowania samicy to sam piszesz że nabyłeś ją dopiero co, po przyniesieniu do domu powinieneś ją włożyć do oddzielnej klatki żeby się trochę zaaklimatyzowała to po pierwsze, a po drugie to ze względów bezpieczeństwa powinna przejść małą kwarantannę (nie wiadomo czy nic jej nie dolega i czy nie przywlokła ze sobą jakiejś francy). Być może jej osowiałość jest spowodowana tylko stresem i oby to było tylko to. Według mnie lepiej by było gdyby przez jakiś czas były w oddzielnych klatkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lutego 11, 2012, 09:09:56 » |
|
Dzięki wielkie za pomoc.
A jak sprawdzić czy to samiec czy samica. On jest bardzo energiczny w przeciwieństwie do samiczki. W tej chwili szkoda było by mi go oddawać a zapłaciłem jak za samca 140zł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lutego 11, 2012, 09:38:18 » |
|
Czy któryś z Twoich ptaków śpiewa bardzo głośno i często. Jak tak to na 99% będzie to samiec, choć zdarzają się przypadki że i samica śpiewa ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lutego 11, 2012, 11:52:50 » |
|
Pomocy!!
Znalazłem jajka !!
Witam. Kogo mogą być te jajka jak mówiłem miesiąc mam już kanarka ale tam gdzie są jajka to on tam nie sypiał czy ona możne była już wciąż jak ją kopiłem to tej nocy spała tam.
Niestety 1 jajko spadło a 2 są ok Tego kanarka mam już miesiąc czy to możliwe że on to ona i on to zniósł ile noszą w sobie te jajka ??
Proszę o szybką pomoc co mam robić ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lutego 11, 2012, 11:57:42 » |
|
Skoro są jajka to musi być samica, która jest bardzo pobudzona do lęgów, jajka nadają się do wyrzucenia. Jeśli chciałbyś się dochować młodych puść jej samca i powieś gniazdko, a jeśli nie to pozostaje mieć nadzieję że to jej jednorazowy wybryk i już nie będzie się niepotrzebie niosła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 11, 2012, 12:01:55 » |
|
A ile samica po zapłodnieniu znosi jajka ? Skoro to samiczka a ja ją kupiłem dokładnie dostałem na mikołaja a teraz są jaja to tyle by nosiła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 11, 2012, 01:20:44 » |
|
Nie musi dojść do kopulacji aby samica niosła jajka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 11, 2012, 01:39:15 » |
|
Czy Twój samczyk śpiewa? Chodzi o to, że samiec, żeby doszło do kopulacji, a więc i do zniesienia zapłodnionych jaj, musi być rozbudzony- co min. poznasz po pełnym śpiewie. Najczęściej jest tak, że samiec w klatce z samiczka nie śpiewa, natomiast oddzielony od niej śpiewa. Warto też ptakom przygotowującym się do lęgów podawać pokarm jajeczny- również wpływa na ich gotowość do lęgów. Ten lęg (o ile jaja były zapłodnione) jest już niestety stracony- jeżeli piszesz że jaj jest kilka, musiały tam leżeć ponad 24h (samica znosi jedno jajko dziennie) więc są już wyziębione. Jeżeli jako byłoby jedno, można by spróbować je ratować (samica mogła zostać zapłodniona). Jednak samica musi od razu dostać gniazdo, a następne jaja znosić właśnie tam. Wtedy to jajo- wzięte z dna klatki, bierzesz ostrożnie i wkładasz do pudełeczka wypełnionego piaskiem i watą, i trzymasz pudełeczko w cieple. Tak postępujesz do zniesienia 4-5-go jajka, wtedy wyjęte jajko podkładasz samicy do gniazda. Jednak w sytuacji którą opisałeś raczej nic z tego nie będzie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 11, 2012, 05:44:53 » |
|
Skoro kolega napisał że jednego ptaka ma od miesiąca a drugiego od dwóch dni i są jajka to co najmniej jeden z nich jest samicą.Jeżeli jest nią drugi ptak to jest możliwe że jajka są zalężone gdyż mogła wcześniej przebywać z samcem u poprzedniego właściciela .Mogłoby to tłumaczyć jej osowiałość. Jeśli jednak jajka zniósł pierwszy ptak to zapłodnienie jest wykluczone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 11, 2012, 09:19:59 » |
|
Samice powinieneś poznać po kloace (kuperek). Po złożeniu 3 jajek powinna wygladać na wydłużoną i okrągłą. Co wiemy na 100% że jedno z ptaków jest już na bank samiczką  więc dobra to wiadomość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lutego 16, 2012, 06:45:06 » |
|
Dzieki wielkie za pomoc. W koncu mialem 2x samiczki.
Teraz kupilem podobno samsa u innego hodowcy (zapewniał mnie ze to on) ale mam z nim problem mowil ze u niego śpiewa najglosniej (był jeszcze z 2 innymi samcami w klace) a u mnie jest 2 dzien i 0 jakich kolwiek dzwiekow. Otwiera dziob ale nie wydaje dzwiekow.
I teraz kolejne pytanie czy on musi sie przyzwyczaic czy ja mam nieszczescie do ptakow. (Samiec jest koło samiczki)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
Biskupiec
Wiadomoci: 54
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lutego 16, 2012, 07:32:40 » |
|
Ptaki zawsze niepokoja sie w nowym miejscu a samce zanim sie rozspiewaja to musi troche potrwac. Ja staram sie umieszczac nowe ptaki w oddzielnych klatkach i poczatkowo podaje jedynie sucha karme i wode (i jeszcze piach) i obserwuje. Staram sie nie niepokoic ich niepotrzebnie. Stres dotyczy nie tylko ludzi  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 16, 2012, 08:41:05 » |
|
Ptaki w nowym miejscu zawsze będą ciche i wystraszone -tak to bym nazwał. Potrzebują czasu żeby się zaklimatyzować, a nie żadne nieszczeście z Twojej strony. Jak samiec poczuje się bezpiecznie naewpno zacznie spiewać. Głowa do góry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|