Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:42:11 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Jajka.  (Przeczytany 14755 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 32

« : Lutego 13, 2012, 02:49:23 »

Witam moja samica siedzi już 4 dni w gnieŹdzie, a jajek jak nie było tak nie ma. Siedzi cały czas, a schodzi tylko żeby zjeść. Czy to jest normalne? Są to jej pierwsze lęgi. Dodam że jak siedzi w gnieŹdzie to piszczy, a z samcem kopulowała kilka razy.

danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Lutego 13, 2012, 08:59:33 »

Odświeżam. Bardzo zależy mi na odpowiedzi.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #2 : Lutego 13, 2012, 10:08:58 »

Od kiedy kopuluje ze samcem i od kiedy ma gotowe gniazdo?

danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lutego 14, 2012, 04:32:56 »

Cztery dni.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #4 : Lutego 14, 2012, 06:58:26 »

Cierpliwości drogi kolego. Na dniach powinna zlożyć pierwsze jajeczko. Zerknij na kloake i przejedz palcem po niej, wyczuwasz coś twardego - jeśli tak to jest to jajko które zniesie następnego dnia rano.

danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lutego 14, 2012, 07:01:24 »

Jest pewna sprawa. Dotąd tego nie zauważyłem, ale samica nie zrobiła gniazda. Ma troszkę włókna kokosowego tam i to tyle. Czy mam jej pomóc? Bardzo was proszę o szybsze odpowiedzi w miarę możliwości lub jakiś kontakt do ciebie rafcio.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #6 : Lutego 14, 2012, 07:03:12 »

Cztery dni.
co cztery dni?

danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lutego 14, 2012, 07:13:11 »

Nie za kumałem. Kopulowała 5-6 dni temu i w trakcie siedzenia w gnieŹdzie. Odpowiedz co z tym gniazdem zrobić jak sama nie zdołała zbudować?

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« Odpowiedz #8 : Lutego 14, 2012, 07:53:08 »

Jeżeli siedzi w gnieŹdzie, kopuluje z samcem, to dobrze, popiskiwanie to też nic złego. Z tym gniazdem spróbowałbym wrzucić jej materiał do gniazda i poobserwował, czy wyrzuci a może zacznie układać. W każdym bądŹ razie Twoja interwencja w gniazdko, raczej jej nie zniechęci do gniazdowania:)

danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Lutego 14, 2012, 08:24:23 »

A czy normalnym zachowaniem jest że samica śpi w gnieŹdzie? Jeszcze jedno. Nie mogę nigdzie dostać jajek na podmianę. Czy mogę je  zrobić z modeliny?

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« Odpowiedz #10 : Lutego 14, 2012, 08:28:48 »

Nie polecam. Na wielu stronach jest napisane, że można, lecz ciepła modelina robi się poddatna i miękka, co powoduje, że może sie przykleić samicze do brzucha, pazurków, oraz nowych jajek.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #11 : Lutego 14, 2012, 08:59:52 »

Jeżeli minęło 5-6 od pierwszej kopulacji to nie ma się czym przejmować. Ja osobiście buduję samicy gniazdo jak widzę że samica jest już z jajkiem a nie ma zrobionego gniazda lub przegapię i samica zniesie to pierwsze jajko. Zazwyczaj siada na takim gnieŹdzie.

kerry
Go
« Odpowiedz #12 : Lutego 14, 2012, 09:16:37 »

Jedne samiczki to mistrzynie w budowie gniazda,inne wnoszą kilka papierów,ŹdŹbeł czy włókien,niedbale coś poklecą i na tym koniec.Jednym wystarcza filc w gnieŹdzie,inne tworzą misterne dzieła,nie przejmuj się-u mnie jak widzę że samica jest z jajkiem a mam do czynienia z niedbaluchem sam jej klecę z wacików prowizorkę.Na drugi dzień kładzie jajo i akceptuje taki stan rzeczy.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #13 : Lutego 14, 2012, 09:51:21 »

Bywają samice które nie wyścielają gniazd dodatkowym materiałem i nawet taką posiadam. Trzymaj samca z samicą ponieważ samiec nakręca samicę. jeśli chodzi o jajka z modeliny, to kolega który pisał że się skleja pod wpływem temeratury nie pomyślał żę najpierw jajka z modeliny trzeba wyparzyć- przegotować we wrządku, co spowoduje że modelina stanie się twarda jak kamień. Sam posiadam i podkładam takie jajka z których jestem zadowolony. Trzymaj pare razem- trzymanie razem do zniesienia pierwszego jajka może trwać nawet 14 dni, ale zawzze kończy się happy endem. To co teraz musisz zrobić to uzbroić się w cierpliwość- najważniejsza  cecha posiadacza ptaków wg mnie.

danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Lutego 15, 2012, 04:03:53 »

Niestety u mnie nawet modeliny dostać nie mogę, jedynie plastelina. Zamówiłem 10 jajek z allegro, ale nie wiem czy zdążą dojść przed zniesieniem.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!