Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 05:22:12 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pierzenie  (Przeczytany 7923 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
norbi_m
Go
« : Lipca 21, 2008, 08:38:16 »

Mam pytanie odnosnie pierzenia, moj kanarek (mozaika czerwony), rozpoczol pierzenie koncem kwietnia i pierzy sie praktycznie do dzisiaj, czy jest to normalne. Podaje mu zielonego ogorka i marchewke oraz mieszanke jajeczna co drugi dzien, nie ma zadnych ubytkow (golych miejsc) na ciele, dziekuje za odpowiedz z gory

norbi_m
Go
« Odpowiedz #1 : Lipca 22, 2008, 06:36:31 »

Nikt nie odpowie  Smutny

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #2 : Lipca 22, 2008, 07:22:58 »

Nikt nie odpowiada, bo odpowiedŹ nie jest prosta.
Przyczyn może być kilka. Oto – moim zdaniem – podstawowe:
1.   Zmienny czas oświetlenia. Może kanarek jest narażony na dzienne i sztuczne oświetleni. W jednym dniu czas oświetlenia (w sumie) wynosi np. 14 godzin w innym 18 godz.
2.   W miejscu, w którym stoi klatka występują przeciągi. Może też klatka przenoszona jest np. z pokoju na zewnątrz.
3.   Występuje czasowy brak wody lub pokarmu. Może bywa tak, że ptak nie ma przez kilka godzin wody lub pożywienia.
4.   Stara karma. W takiej karmie niektóre nasiona są nie zjadane przez ptaka z uwagi na np. twardość osłonek, zapleśnienie itd.
5.   Nie zbilansowana karma. Brak wielu odżywczych składników, mimo że hodowca  - w jego odczuciu - podaje urozmaiconą.
6.   Wady genetyczne. Trudne do wykrycia.
7.   Zmiany chorobowe. Należy przyjrzeć się zachowaniu kanarka, czy śpiewa (pewnie nie, gdyż się pierzy, ale ...), jakiej konsystencji i barwy są jego odchody itd.

Dopiero po analizie tych prawdopodobnych przyczyn można ustalić, co może wywoływać takie nienaturalne pierzenie. Powodzenia.

gosia121
Go
« Odpowiedz #3 : Lipca 22, 2008, 10:45:21 »

Nie podałeś danych o kanarku,czy to jest młody ka narek,czy też starszy,Moim zdaniem proces pierzenia przebiega prawidłowo.Jeżli systematycznie znajdujesz w pomieszczeniu kanarka piórka,to znaczy że,kanarek pierzy się w właściwy sposób.DZIWI MNIE TROCHę TAK WCZESNY OKRES PIERZENIA.Pierzenia kanarka nie przyspieszysz.Zasadniczo pierzenie odbywa się od końca miesiąca czerwca i trwa do końca pażdziernika lub dłużej.To uzależnione jest od warunków,karmy,genetyki gatunku kanarka,dodatków witaminowych,mineralnych i podawanej zieleniny w tym ogórka/przyspiesza pierzenie/,marchwi ,gwiazdnicy pospolite,drezdu oraz nie powinno zabraknąć pokarmu jajecznego.Nie martw się na zapas,gdyby kanarek był goły lub miał miejsca gołe,wtedy byłby problem.Pozdrawiam.Napewno to zagadnie zostanie poruszone na Wortalu przez Jacky lub Marka

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #4 : Lipca 23, 2008, 09:44:27 »

Przyczyn występowania zaburzeń w pierzeniu jest niezwykle dużo i trudno tak odpowiedzieć wprost które z tych czynników mają akurat wpływ w przypadku Twojego ptaka.

Niżej wymienię kilka podstawowych, które mi akurat przychodzą do głowy:
  • błędy żywieniowe (brak witamin i mikroelementów, nadmiar rzepiku w pożywieniu, brak składników odżywczych pochodzenia zwierzęcego, zmiana karmy),
  • niedomagania fizjologiczne,
  • zaburzenia hormonalne podczas pierzenia, zachodzące zwykle u trzymanych pojedynczo samic,
  • przeciążenie lęgami,
  • przeciągi,
  • nieodpowiednia temperatura otoczenia,
  • mała wilgotność powietrza lub pozbawienie ptaka możliwości codziennych kąpieli,
  • zbyt mało światła słonecznego,
  • niedobór jodu,
  • brak witamin
  • schorzenia grzybicze,
  • wzmożona wrażliwość nerwowa,
  • skrajne wyczerpanie nerwowe wskutek stałego występowania drażniących bodŹców,
  • czynniki dziedziczne,
  • złe urządzenie wnętrza klatki (brak możliwości fruwania),
  • przepełnienie klatki ptakami,
  • inwazja ptaszyńców,
  • infekcje wirusowe lub bakteryjne,
  • podeszły wiek,
  • otyłość,
  • brak kontaktu z innymi osobnikami własnego gatunku,
  • zatrucie metalem (np. zatrucie cynkiem spowodowane obdziobywaniem prętów klatki),
  • alergia,
  • choroby skóry,
  • niedożywienie,
  • stres,
  • brak możliwości fruwania (mała klatka).

Oczywiście możliwych przyczyn może być więcej. Jak sam widzisz nie jest łatwo ustalić bezpośrednie przyczyny zaburzeń. Reticulata ma oczywiście rację twierdząc, że odpowiedŹ nie jest prosta.

Namawiam Cię, byś dokonał szczegółowej analizy wszystkich potencjalnych przyczyn i metodą prób i błędów usiłował wpłynąć na likwidację zaburzeń pierzenia u swego pupila.

norbi_m
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 23, 2008, 10:38:07 »

Dzieki za tak szeroki odzew, strasznie duzo tych mozliwych przyczyn, ptaszek jest mlody z 2006 roku, a teraz czym go karmie a wiec obecnie ze wzgledu na zapasinie (taka przyczyne braku spiewu od okolo 6 misiecy podal mi jeden z dobrych hodowcow) dostaje 1 lyzeczke ziarna gdzie jest 85% kanaru, oprocz ziarna podaje pokarm jajeczny co 2 dzien Orlux (suchy), marchewka co 2 dzien, ogorek, z zieleninki to mlecz i od czasu do czasu szpinak, o kapaniu w basenie ani myslec nie chce wiec uzywam spyskiwacza z letnia woda. Prosba czy moglby ktos polecic jakies dobre witaminy wlasnie dla kanarka.

gosia121
Go
« Odpowiedz #6 : Lipca 24, 2008, 01:04:04 »

PODAJę TOBIE NAZWę WITAMIN DLA KANARKóW :Ornitowit kanarki DOLFOS-CENA 11,2O Zł ZA 5Ogr.,zawiera wszystkie składniki.Jest to specjalistyczny preparat witaminowo-mineralny dla kanarków.JA     OTRZYMAłEM U WETERYNARZA.pOZDRAWIAM I żYCZę POMYśLNEGO PIERZENIA SIę TWOJEGO ULUBIEńCA.

norbi_m
Go
« Odpowiedz #7 : Lipca 24, 2008, 08:48:11 »

Dzieki serdeczne napewno kupie, pozdrawiam a z piorek postanowilem poduszke wypchac Umiech

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #8 : Lipca 26, 2008, 03:07:19 »

Rzeczywiście sprawa z takimi zaburzeniami pierzenia nie jest jednoznacznie prosta.Takie przeciągające sie pierzenie jest charakterystyczne dla ptaków starszych kilkuletnich.Myślę że w przypadku Twojego ptaka nie należy wpadać w panikę że od razu jest to jakaś wielka nieprawidłowość.Kanarki pierzą się bardzo różnie niektóre młode ptaki potrafią się wypierzyć w miesiąc inne potrzebują na wypierzenie 2-3 miesięcy.Piszesz że odchudzasz swojego ptaka,a jednocześnie podajesz mu pokarm jajeczny ,który jest bardzo tuczący,taka dieta to zaprzeczenie odchudzania.

norbi_m
Go
« Odpowiedz #9 : Lipca 26, 2008, 10:17:37 »

To co radzisz, niepodawac wogole, to chyba troszke ryzykowne w okresie pierzenia

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #10 : Lipca 27, 2008, 08:55:41 »

Ryzyko żadne,wielu hodowców w okresie pierzenia nie podaje wcale pokarmu jajecznego i ptaki pierzą się dobrze.

norbi_m
Go
« Odpowiedz #11 : Lipca 27, 2008, 10:00:33 »

Dzieki, ale w takim ukladzie nasuwa mi sie pytanie, czy w diecie kanarka mozna wogole pominac pokarm jajeczny.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #12 : Lipca 27, 2008, 11:28:43 »

Z tego co wiem wielu hodowców samcom nie podaje wcale pokarmu jajecznego, i są w bardzo dobrej kondycji, a jeśli twój samiec nie będzie przystępował do lęgów to można powiedzieć że pokarm jajeczny jest mu nie potrzebny.

norbi_m
Go
« Odpowiedz #13 : Lipca 27, 2008, 12:44:46 »

Legow raczej nie przewiduje takze chyba rzeczywiscie pokarm jajeczny jest zbedny

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #14 : Marca 19, 2010, 07:59:06 »

Dzisiaj moje pisklęta mają 28 dni. Kiedy rozpoczną pierzenie?

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!