Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:14:47 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Brokuły - warzywo niedoceniane  (Przeczytany 19872 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Lipca 28, 2008, 09:49:35 »

Mało kto wie, że jednym z najlepszych warzyw dla kanarków są brokuły. Wywierają one korzystne, wielopłaszczyznowe oddziaływanie na funkcjonowanie organizmu ptaka i z tego powodu powinny być stałym, niezbędnym składnikiem diety ptaków. Podobnie jak kalafiory brokuły można podawać w postaci surowej lub gotowanej. Gotowane tracą jednak sporo cennych witamin.

Brokuły posiadają dużą wartość odżywczą i ogromne znaczenie biologiczne dla organizmu ptaka. Brokuły zawierają spore ilości białka, soli mineralnych (fosfor, magnez, potas, siarka, wapń, żelazo)  i witamin (A,B1, B2, C, H, PP). Ponadto obfitują w beta karoten (jego zawartość jest kilka razy większa niż w marchwi), kwas nikotynowy, luteinę, mikroelementy (głównie selen) i sulforafan.

Zawartość antyoksydantów  i sulforafanu ma silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo sulforafan zwalcza bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka. Neutralizuje też szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Brokuły, poprzez zawartość selenu, obniżają ciśnienie krwi i regulują pracę serca.

Brokuły warto podawać kanarkom przez cały rok, ale szczególnie w okresie pierzenia, gdyż wywierają one szczególnie korzystny wpływ na jakość i barwę szaty piórowej ptaków.

Brokuł to jedno z najstarszych znanych warzyw. Znany był już w starożytności. W Polsce obecny od XVII wieku pod nazwą zielony kalafior lub kapusta szparagowa.

Brokuły są łatwiejsze w uprawie niż kalafiory. Na polu rosną niekiedy aż do grudnia, dobrze znosząc kilkustopniowe mrozy. Badania naukowe wykazały, że przemarznięty brokuł zawiera więcej korzystnych składników niż ten, który zbiera się z pól latem lub wczesną jesienią. Brokuły mają stosunkowo krótki okres wegetacji i można je uprawiać, jako poplon.

Brokuły nie znoszą wysokich temperatur i z tego powodu trudno je przechowywać. W zasadzie powinno się je zamrażać zaraz po ścięciu.

Jurek
Go
« Odpowiedz #1 : Lipca 28, 2008, 10:43:41 »

Pierwszy raz brokuły podałem moim kanarkom zupełnie przypadkowo, ot, kupiliśmy kiedyś z żoną to warzywo dla nas i po skrojeniu na kawałki, nie wszystko mieściło się w zbyt małym garnku, więc wziąłem „nadwyżkę” i wkleszczyłem dla próby dwa niewielkie kawałeczki między kratki wolierki.

Moje rozpsute wiecznie suto zastawionym stołem i nadmiarem różnych smakołyków ptaki rzuciły się dosłownie na to warzywo, jakby w wolierce nie było nic innego do jedzenia! Czym prędzej musiałem porozmieszczać w różnych miejscach dalsze kawałeczki, bo wybuchła taka wojna, że pióra leciały. W przeciągu dosłownie kilkunastu minut wszystkie kawałeczki znikły bez śladu, nawet łodygi! Od tamtego czasu, a było to przed dwoma laty, wszystkie moje ptaki regularnie dostają brokuły i świetnie im to robi. Teraz latem, kiedy cena brokułów znacznie spadła, kupuję i skarmiam to warzywo już w zasadzie codziennie. Kanarki zjadają WSZYSTKO, nawet grubą łodygę po oddzieleniu o niej kwiatów (czy raczej pączków).

Tą grubą łodygę nie podaję jednakże bezpośrednio w kawałku, ale ścieram ją na bardzo drobnej tarce i po usunięciu grubszych włókien, dodaję masę zamiennie z potartą marchewką do pokarmu jajecznego. Dla mojego licznego stada przygotowuję zwykle większą ilość pokarmu, więc taka solidna, potarta łodyga w sam raz wytarczy na całą ilość. Przy ścieraniu łodygi wytrąca się sok, który doskonale nadaje się do zwilżenia tegoż pokarmu jajecznego, w którym obecnie jest przewaga sucharka (na 5-6 jajek i 25-30 małych sucharków) i innych suchych składników, jak proszek pigmentowy czy proszek z drożdży piwnych.

Dopiero potem z literatury fachowej i rozmów z innymi hodowcami dowiedziałem się tego wszystkiego, o czym pisze Jacky.

Tak więc akurat w wypadku brokuł można połączyć przyjemne z pożytecznym, bo kanarki za nimi przepadają, a przy okazji warzywko świetnie im służy odżywczo.

Gorąco polecam!

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #2 : Lipca 30, 2008, 07:34:00 »

Jadalnymi częściami brokułów są zielone kwiatostany (róże) oraz długie, dochodzące niekiedy do 30 cm, pędy wraz z liśćmi.

To, co na ogół kojarzy nam się z brokułem, to jego najpowszechniejsza odmiana, zwana brokułem włoskim. W Polsce natomiast uprawiany jest najczęściej brokuł zwyczajny, który jest mniej okazały i bardziej podobny do kalafiora. Wartości odżywcze obu odmian są mniej więcej jednakowe.

Brokuła nazywa się też często zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową.

gosia121
Go
« Odpowiedz #3 : Lipca 31, 2008, 08:26:11 »

Po przecztaniu wiadomości o zastosowaniu brokuł do karmienia kanarków zakupiłem to warzywo i podałem w częściach do poszczególnych klatek.Kanarki jadły trochę i pozostawiały.Dzisiaj znów dokonałem zakupu,ale zmieniłem sposób podawania.Brokuły pościerałem na tarce tak jak marchew i podałem kanarką do konsumpcji.Jakie było moje zdziwienie,gdy ulubieńcy podbiegły do karmidełek i w mgnieniu oka wszystko znikneło,tak im smakowało.Więc należy brokuły scierać na tarce.Przecztałem w tej chwili ,że tą metode stosuje już dość długo Jurek i też przez przypadek to zastosował.Ja starłem całe brokuły za wyjątkiel liści.

damianoski
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 28, 2008, 01:01:58 »

Ja też zacząłem podawać swoim kanarkom brokuły. Naprawdę kanarki za nimi przepadają. Ja podaję im w kawałkach i zawsze wszystko jest zjedzone, a skoro im to smakuje to dlaczego mam im tego nie dawać. Pozdrawiam

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #5 : Padziernika 03, 2008, 08:16:18 »

Naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Johns Hopkins (USA) odkryli, że sulforafan zawarty w brokułach pomaga komórkom bronić się przed uszkodzeniami spowodowanymi chorobą płuc. Prowadzone badania pokazały, że może on uruchomić gen NRF2, który przestał być aktywny w chorych komórkach. Dzięki temu zaczynają one bronić się przed szkodliwymi substancjami. Gen NRF2 przestaje działać w przypadku przewlekłej choroby płuc.

romaszka
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #6 : Padziernika 04, 2008, 05:03:28 »

Brokuly podaje w postaci mieszanej,czyli noge ucieram na tarce a gore siekam na drobne kawalki i do tego ucieram marchew. Mieszam to razem i podaje w wysokim naczyniu, mozna pszygotowac na 2-3 dni.

pawel1993
Go
« Odpowiedz #7 : Padziernika 05, 2008, 07:30:58 »

Duy umiech wczoraj podałem moim ptakom brokuły starte i moje ptaki są zachwycone i oczywiście ja też naprawde warto!!!

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory
Wiadomoci: 149

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 20, 2010, 10:13:10 »

Zdziwiło mnie, iż kanarki tak lubią brokuły Co? Co? Co?.
Sam muszę tego spróbować.
Jak dałem swojemu sałaty to skubnął ze 2-3 razy i zostawił...

Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o)
><>* ><>* ><>*  *<>< *<>< *<><
Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel).
Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... Mrugnicie
men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 21, 2010, 09:49:34 »

Witam.Należy pamiętac że brokuły są też moczopędne i częste podawanie moim kanarkom spowodowały wodniste odchody,więc ograniczyłem.Brokuły tarte jadły jak szalone i był przyjemny zapach.Pozdrawiam.

gosia121
Go
« Odpowiedz #10 : Kwietnia 26, 2010, 07:06:48 »

BROKUłY TEMAT ZNANY,LECZ NALEż ZWRÓCIÆ UWAGÊ NA OKRES PODAWANIA TEGO WARZYWA.
W OKRESIE ZIMY NALEżY WSTRZYMAÆ SIÊ Z PODAWANIEM,JEŚLI żRÓDłO ZAKUPU NIE JEST ZNANE,PONIEWAż BROKUłY W TYM OKRESIE-ZWłASZCZA W MARKETACH S¡ POCHODZENIA ZAGRANICZNEGO,GDZIE STOSUJE SIÊ BARDZO DUżO NAWOZÓW SZTUCZNYCH I WARZYWO TO ZAWIERA WIÊKSZ¡ ILOŚÆ AZOTANÓW,KTÓRE POWODUJ¡ WłAŚNIE WODNISTY KAł.
W OKRESIE LETNIM,GDY PRODUKCJA JEST POLSKA/ZNANY PRODUCENT/ Z POWODZENIEM PODAJE KANARKOM TO WARZYWO W CAłOŚCI BEZ ŚCIERANIA NA TARCE I ZJADANE JEST NATYCHMIAST.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 26, 2010, 07:54:20 »

Zawsze można przez sezon brokułowy zrobić sobie zapasy w zamrażalece jeśli ktoś ma takie możliwości.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Joasia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Utrecht
Wiadomoci: 31

Kocham kanarki...

« Odpowiedz #12 : Grudnia 02, 2010, 01:51:13 »

Przyznam,ze ja swoim kanarkom jeszcze nie podalam brokul Smutny Mysle nad tym,zeby to zmienic Umiech Tylko zawsze sa obawy,ze kupione w sklepie warzywa moga byc (niektóre na bank sa) ''napakowane'' chemia Smutny
Na razie mam jeszcze szpinak ale na nastepne zakupy wybiore sie po brokuly ;DMam nadzieje,ze i moje kanarki nie odejda od miseczki Duy umiech

rafcio181
Go
« Odpowiedz #13 : Grudnia 02, 2010, 02:13:52 »

Co do brokułów ze sklepu czy hipermarketu to jestem spokojny. Sam podawałem i podaje brokulik zakupiony w markiecie i powiem że moje ptaki szaleją za nim. Kanarki bardzo go lubią i droga joasiu nie martw się, gdy podasz im to warzywko zpewnością nie odejdą od miski jak napisałaś. Rozpęta się wojna, bo brokuł jest przysmakiem kanarka Umiech

Joasia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Utrecht
Wiadomoci: 31

Kocham kanarki...

« Odpowiedz #14 : Grudnia 02, 2010, 03:43:38 »

Co do brokułów ze sklepu czy hipermarketu to jestem spokojny. Sam podawałem i podaje brokulik zakupiony w markiecie i powiem że moje ptaki szaleją za nim. Kanarki bardzo go lubią i droga joasiu nie martw się, gdy podasz im to warzywko zpewnością nie odejdą od miski jak napisałaś. Rozpęta się wojna, bo brokuł jest przysmakiem kanarka Umiech
Tak wiec jutro wyruszam po brkuly Duy umiech Moje kanarki beda zszokowane Duy umiech

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!