Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:42 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: łuszczyk wielobarwny (Passerina ciris)  (Przeczytany 3579 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« : Marca 20, 2012, 06:25:08 »

łuszczyk wielobarwny (łuszcz papieski) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczaków i podrodziny kardynałów. Lęgi wyprowadza w południowym USA, zimuje w Ameryce Środkowej, na Kubie i kilku okolicznych wyspach. Jest narażony na zagrożenie wyginięciem.Charakterystyka Bardzo wyraŹny dymorfizm płciowy. Gruby, krótki szary dziób. Samiec ma jasnogranatową głowę do karku i gardła. Jest ono czerwone, tak jak brzuch, pierś i kuper z pokrywami nadogonowymi. Grzbiet oliwkowy. Skrzydła brązowe z zielonymi pokrywami skrzydłowymi II rzędu. Nogi szare, ogon brązowy. Młode i samice mają skromne, szarozielone, oliwkowe i szare upierzenie. Wymiary
długość ciała: 14 cm
rozpiętość: skrzydeł: 22cm
masa ciała: 14cm
Biotop Tereny z rozproszonymi drzewami i krzewami, miejsca zachwaszczone. Często w pobliżu wody. Zachowanie Zazwyczaj żeruje na ziemi. Latem trzyma się w parach, zimą w grupach. Śpiewa z wysokiej gałęzi, często się kąpie. Głos Przyjemny,lekki szczebiot, piskliwy i bardzo zróżnicowany, wabi głównie "łicz". Pożywienie Nasiona i owady. Lęgi 1-3, rzadko 4. Buduje na drzewie miseczkowate gniazdo z trawy i liści, wyścielone delikatnym materiałem, w tym włosiem. Składa 3 lub 4 niebieskobiałe, czerwonobrązowo nakrapiane jaja. Inkubacja trwa 11 lub 12 dni. Młode potrafią latać po 12-14 dniach.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Marca 20, 2012, 10:02:58 »

Młode potrafią latać po 12-14 dniach.
Jesteś pewien, że dobrze przetłumaczyłeś?

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #2 : Marca 21, 2012, 11:51:37 »

Młode potrafią latać po 12-14 dniach.
Jesteś pewien, że dobrze przetłumaczyłeś?

wg. książki Encyklopedia Ptaki - autor  Phil Benstead ptaki potrafią już latać po ok. 2 tygodniach. Wiadomo, że nie latają jak ich rodzice, ale jak podloty. Wydaje ci się, że to za wcześnie?
Nie wiem na ile jest to prawdą, ale słyszałem, że pokrzewki zaczynają latać ok. 11 dnia życia.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Marca 21, 2012, 03:26:07 »

Hmm... U mnie polniczki też 12 dnia wyszły z gniazda. Myślałem najpierw, że młody wypadł i go 2 razy włożyłem z powrotem. Dopiero jak następnego dnia oba były poza gniazdem skonsultowałem sprawę z kolegą i okazało się, że u niego ptaki te też w podobnym wieku opuszczają gniazdo. Jednak nie powiedziałbym, żeby one umiały już wtedy latać. Wspinały się dość sprawnie po gałęziach, ale na pewno nie latały.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!