|
zaba89
Go
|
 |
« : Kwietnia 07, 2012, 01:52:22 » |
|
Spotkala mnie niemila sytuacja mianowicie od wczoraj zaobserwowalem wszy albo jakies robactwo w regale, dzisiaj ranem juz byla plaga,pojechalem kupilem srodek ARDAP i wyczyscilem caly regal, wypsikalem ptaki, ale widze ze pasozyty nadal sie pojawiaja, co z tym zrobic jak tego sie pozbyc, moze ktos mial stycznosc z takim czyms i udzieli mi fachowej rady. z gory dziekuje za odpowiedzi,Sam juz nie wiem co robic aby sobie z tym poradzic! czekam na wasza pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 07, 2012, 05:25:05 » |
|
Ardap jest bardzo pomocny, jeżeli chodzi o dorosłe robale, ale larw tym nie zwalczysz. Kup u weterynarza iwermektynę albo jakiś inny środek który w swoim składzie ma iwermektynę. Zaszczep ptaki (szczepienie polega na podaniu na każdego ptaka po kropli na skórę pod skrzydłem lub na kark) ,tym sposobem zwalczysz robale które się wykują.
Stosuj iwermektynę profilaktycznie co 6 miesięcy, a problem nie powinien się pojawić.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 07, 2012, 09:40:44 » |
|
też miałem kiedyś inwazje ptaszyńców przyjechały z zeberkami od hodowcy i nie wiedziałem dlaczego zeberki nie mogły odchować młodych nie zauważyłem tych małych robaków sprzedałem ptaki i do tej samej klatki kupiłem parę kanarków pomarańczowych i na pomarańczowych piórach już było widoczne że są robaki. przez te robaki straciłem lęgi ale poszedłem do weterynarza dał mi środek tylko nie pamiętam jego nazwy... w każdym razie powiedział mi żebym spryskał nim wszystkie klatki i ptaki odczekał dwa tygodnie (aż wyklują się z jaj nowe robaki) i powtórzył oprysk i dla pewności trzeci raz po następnych dwóch tygodniach. może z adrapem musisz zrobić to samo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 07, 2012, 11:12:32 » |
|
Zakup u weterynarza środek o nazwie Biomectin(Ivermectin). W zależności od potrzeb tzn ile masz ptaków weterynarz sprzeda ci odpowiednią ilość środka (najlepiej w strzykawce). Szczepienie jest dokładnie takie jak napisał Marcin. Po zaszczepieniu ptaków, ponów szczepienie po 6 tygodniach a następnie stosuj co 6 miesięcy i powinno być po problemie. Nie kupuj całego opakowania bo po otwarciu po miesiącu środek jest bezużyteczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
men
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 221
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 08, 2012, 05:04:20 » |
|
Wtam Panowie a gdzie kwarantanna,zakładasz hodowle lub dokupujesz nowe ptaki kwarantanna.Mało kosztuje a ile mniej klopotów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 08, 2012, 06:26:09 » |
|
Nie kupuj całego opakowania bo po otwarciu po miesiącu środek jest bezużyteczny.
co ty za bzdety opowiadasz .... każdy lek ma termin przydatności do spożycia- zastosowania ... nawet po nim działanie jest ok ... jeśli chodzi o iwermektyne to ciemne miejsce i co najmniej 2 lata jest ważna.... tylko po co ci taka ilość ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 08, 2012, 09:01:09 » |
|
Są to czarne kropeczki które intensywnie nocą atakaują spiącego kanarka, czy innego ptaka co powoduje osłabienie go i daje niespokojny sen. Po naciśnieciu kropeczki ukazuje się duża plama krwi- są to ptaszyńce. Zrób tak jak koledzy mówili- zaszczep swoje ptaki biomectinem. powoduje to zakażenie krwi ptaka którą piją te szkodniki- pasożyty, po czym umierają. Również wypryskaj całyh regał a szczególnie szczeliny w ciemnych miejscach- tam właśnie one zamieszkują. SZCZELINY.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 09, 2012, 09:21:49 » |
|
Marcelolsztyn - strasznie wpieniają mnie niedoinformowane cwaniaki chcące zaistnieć na forum, ale z okazji świąt Ci odpuszcze. Drogi kolego inwermektyna a dokładnie biomectin o którym piszę ma oczywiście datę ważnośći i należy ją przechowywać w ciemnym miejscu ALE NIE PO OTWARCIU!!!. Nawet na opakowaniu jest napisany ten bzdet: ZUżÆ W CI¡GU 28 DNI PO PIERWSZYM OTWARCIU OPAKOWANIA BEZPOŚREDNIEGO!!!!. Więc drogi kolego nie wprowadzaj forumowiczów w błąd, doucz się bo jak będziesz podawał lek tak jak piszesz to możesz to równie dobrze robić wodą. Pozdrawiam Jarek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 09, 2012, 09:32:47 » |
|
Marcelolsztyn - strasznie wpieniają mnie niedoinformowane cwaniaki chcące zaistnieć na forum, ale z okazji świąt Ci odpuszcze. Drogi kolego inwermektyna a dokładnie biomectin o którym piszę ma oczywiście datę ważnośći i należy ją przechowywać w ciemnym miejscu ALE NIE PO OTWARCIU!!!. Nawet na opakowaniu jest napisany ten bzdet: ZUżÆ W CI¡GU 28 DNI PO PIERWSZYM OTWARCIU OPAKOWANIA BEZPOŚREDNIEGO!!!!. Więc drogi kolego nie wprowadzaj forumowiczów w błąd, doucz się bo jak będziesz podawał lek tak jak piszesz to możesz to równie dobrze robić wodą. Pozdrawiam Jarek.
A co ty ja otwierasz żeby nabrać parę kropli zrywając korek  do tego służy strzykawka i igła...kolego szanowny ....zawsze po otwarciu czegoś w nieumiejętny sposób trzeba to wyżucić Dlatego producent zastosował korek wielokrotnego nakłucia nie nakredke żeby własnie nie trzeba było wyrzucać reszty .... po drugie to nie muszę istnieć i wcale nie chce w przeciwnosci do innych ...nawet przy okazji świat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 09, 2012, 09:36:29 » |
|
A po trzecie Biomektin to nazwa leku przyjęta(zastrzeżona ) przez producenta a jak już chcesz wysławiać się profesjonalnie i zabłysnąć to powinieneś powiedzieć Preparat Biomektin z substancja czynna ivermektyną.... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwietnia 09, 2012, 09:45:37 » |
|
Marcel wszystko co piszesz się zgadza. Ja zaistnieć nie muszę bo mnie wszyscy znaja a co do leku widze jestes niereformowalny więc szczep po ulywie tego co ja napisałem a a ja po swojemu. Już wiem skad twoje problemy hodowlane - upartość i niereformowalność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwietnia 09, 2012, 11:03:32 » |
|
Jescze jedno: co to znaczy korek wielokrotnego użycia?  ?? Dla mnie jasnym jest że opakowanie bezpośrednie jast razem z owym korkiem. Jezeli na leku jest jakiekolwiek wskazanie do czasu jego uzywania to nalezy sie do niego stosować - tak więc jezeli jest to 28 dni to proszę Cię bardzo używaj sobie ten korek przez 28 dni ile chcesz i tak każdy zrobi (bo szczerze mówiąc nawet nie pomyślałem żeby otwierać biomectin inaczej niż nabierając strzykawką). Zgodnie z zaleceniami producenta wyjaśniam Ci podstawowe zasady: Data ważności - opakowanie zamknięte. 28 dni zalecane przez producenta - po pierwszym nakłuciu Dodam do tego jeszcze że to co napisałem wcześniej nie jest wyssane z palca czy bzdety tak jak Ty to ująłeś, tylko moje wieloletnie doświadczenia i obserwacje związane ze stosowaniem tego leku. Po około miesiącu lek zaczyna tracić swoje właściwości po kolejnych 10 dniach spadek jest drastyczny a po 2 miesiacach nie działa wcale. Nie radziłbym Ci stosować twoich pomysłów do leków przeznaczonych dla ludzi - skutki moga byc katastrofalne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwietnia 09, 2012, 11:17:27 » |
|
Działanie iwermektyny da się zaobserwować gołym okiem już po chwili od zaaplikowania na skórę ptaka. Pełnowartościowa iwermektyna będzie wywoływać u ptaka świąd. Będziemy widzieć jak ptak za wszelką cenę będzie się starał podrapać w miejsce gdzie aplikowaliśmy lek. W przypadku "zwietrzałej" iwermektyny nie zobaczymy tej reakcji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwietnia 09, 2012, 11:29:20 » |
|
Nic dodać nic ująć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwietnia 09, 2012, 11:55:48 » |
|
Kolega hodowca Pan Krzysztof Jeziorski udzielil mi porady jak sie zachowac w tej stutacji i wszystko juz wiem. Ardapem wyczyscilem caly regal, wypsikalem dokladnie, podalem ptakom szczepionke ktora mi dal Pan Krzysztof z racji swiat nie moglem zakupic u weterynarza specyfiku ale jutro juz bede go mial. Dzieki za odpisanie w temacie, na was zawsze mozna liczyc, teraz sie przekonalem ze po zakupie nowych ptakow odrazu trzeba zakropic ptaka, niestety kupilem pare tyg temu kilka ptakow od hodowcy z tego portalu( nie bede wymienial nazwiska) no i mysle ze od tych ptakow sie pojawily te wszy, zreszta najwiecej robali bylo w regale u samicy od tego hodowcy.Mam nadzieje ze zwalcze ta zaraze i cos jeszcze uda sie uchowac, aha w czasie ataku mialem 9 samic na jajkach, 6 samiczek zeszlo z gniazdek troszke skomplikowaly mi sie legi, no ale co zrobic takie zycie niedouczonego hodowcy:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|