Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: PILNE. Straszne oko!  (Przeczytany 8012 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Eneregaja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 32

« : Kwietnia 13, 2012, 02:09:24 »

Dzisiaj zastałam mojego kanarka w takim stanie!
Na weta nie mam co liczyć, a ornitologa nie wytrzasnę u nas w mieście.
Myślę, że to uraz. Może ktoś go dziobnął. Oko jak widać strasznie łzawi i jest spęczniałe. To niebezpieczne dla ptaka.
Co kupić - czym kropić, czym smarować?

Dla porównania to jego drugie, zdrowe oczko. Innym kanarkom nic nie dolega.

ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 13, 2012, 08:44:50 »

Poszukaj na tym forum były podawane kilka razy numery telefonu do weterynarzy, którzy zajmują się ptakami i zadzwoń, a zdjęcie prześlij mailem. Szybciej uzyskasz odpowiedŹ niż jak będziesz czekać na debate na tym forum.

Tu masz tel. a niżej linki, w których użytkownicy polecają tego lekarza. Wiem, że była jeszcze jakaś kobieta, ale niestety nie pamiętam jej nazwiska.
lek. wet. R. Myszkowskiego. tel. 606689083.

http://kanarki.eu/index.php/topic,1931.msg10216.html#msg10216

http://kanarki.eu/index.php/topic,3444.msg18098.html#msg18098

A tak na moje niedoświadczone oko, to jak chcesz eksperymentować, to możesz spróbować z rumiankiem.

Trzymam kciuki za ptaszka i powodzenia Mrugnicie

ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 14, 2012, 02:44:14 »

Tak sobie pomyślałam, że zapomniałam dopowiedzieć, że rumiankową herbatkę można by wlać do basenu, tak by ptaszek kąpiąc się, sam obmywał sobie oko i żeby nie trzeba było go łapać. Przypomina mi się jeszcze historia z rasą gołębi o niezwykle krótkich dziobach, które pijąc wodę z poidełka maczają całą głowę i przez to mają infekcje oczu. Może warto byłoby zdezynfekować poidełka i patyki w klacie, bo może zatarł oko. Poza tym można go odizolować od innych, tak na wszelki wypadek, jak by się okazało, że to nie jest efekt kopniaka jego towarzysza.

Co doświadczeni forumowicze myślą o moich pomysłach?
A ty, proszę, daj znać, jak się potoczyły losy ptaszka. 

nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec
Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 14, 2012, 07:58:00 »

Mój Benek miał podobnie i wet stwierdził że to jakieś pasożyty + zatarcie  i zakraplał mu ivomektyne na kark 3 razy w odstępach tygodnia a na oko kazał kropić rumianek i przeszło..  zostało tylko wyłysienie wokół oczka.. Natomiast najlepiej jakby to jednak wet zobaczył jeśli to sie stało w jedna noc to możliwy jest też jakiś uraz lub dziobnięcie.. Pozdrawiam..

nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec
Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 14, 2012, 08:37:51 »

Acha jeszcze mi sie pszypomniało.. Wet kazał wtedy jeszcze kropić to oczko kroplami dicortinef.. Takimi dla ludzi na oczy.. Jedna mała kropelka dziennie Takoż robiłam..   A i jeszcze wypucowałam i zdezynfekowałam klatkę.. I karmidła.. A to co drewniane było w klatce to na nowe wymieniłam..

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 14, 2012, 04:49:52 »

Hej, rozmawiałem z hodowcą i poradził, żeby przemyć oko zwykłą przegotowaną wodą i starannie popatrzeć czy nie dostało się do oka jakieś piórko, jak czasami człowiekowi rzęsa wpadnie, bo żadne krople nie pomogą jak będzie obce ciało w oku.

Eneregaja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 20, 2012, 01:21:48 »

Witam. Kanarek jest od paru dni leczony, otrzymuje antybiotyk - gentamycynę w kroplach. Jest mega poprawa. Dziś zastanawiałam sie przez moment które oko w ogóle jest chore.
Oko na drugi dzień po napisaniu mojego posta wyglądało 3 razy gorzej. Był weterynarz.
Gentamycyna działa cuda, już wcześniej stosowałam ją u zwierząt z beznadziejnymi przypadkami , między innymi u bezdomnego psa z wybitym okiem, które udało się uratować mimo wyschnięcia gałki ocznej.
Można śmiało stosować to u kanarków z urazami oczu, bakteryjnymi zapaleniami, ale nie dłużej jak 7 dni ponieważ skutkiem obocznym jest utrata słuchu (która wcale nie musi wystąpić nawet po dłuższym stosowaniu, ale radzę się dostosować). Dotyczy również kotów, gryzoni, królików. Lek jest na receptę. Tańszy jest jeśli wypisze go lekarz, a nie weterynarz. Krople po otwarciu muszą zostać wyrzucone po 3-4 tygodniach!
Pozdrawiam Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!