Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:44:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Witam wirtualnie  (Przeczytany 5604 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« : Kwietnia 29, 2012, 11:33:26 »

Mam na imie Agata i jestem poczatkujacym hodowca, zarejestrowanym w Niemczech. 
Wlasnie trwaja moje pierwsze kanarkowe legi, 3 zaobraczkowane mlode wyfrunely z gniazda i czekam na wykluwajki z kolejnch legow.

Mam 2 parki izabelek - bialych i zoltych, samczyki z genotypem pastel.  Daze do wyhodowania pasteli.  Umiech 

Teraz zapytam dwa razy:
1. czy niestosowanie PLiterek sprawia, ze "posadzana" bede o bledy ortograficzne?
2. jak nazywa sie to, co nazwalam genotypem po polsku?  Nie umialam sie doszukac.  A moze tak jest ok?

Serdecznie pozdrawiam!
Agata

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 30, 2012, 07:21:42 »

Witam. Trzymam kciuki żeby ci się lęgi w pełni udały . Niestety tu samo dodaje czerwony napis , że brak ortografii . Domyślam się , że masz Niemiecką klawiaturę więc nie warto dla forum tylko kupować polską Umiech Pogadaj z Adminami może będzie się dało żeby ci zdjąć ten napis , może zrobią wyjątek jak będzie się dało i napiszesz jaki problem (napisu na razie nie ma ale po paru wątkach pisanych bez Polskich znaków się pojawi). Nie znam się ale chyba dobrze napisałaś Mrugnicie pastel to odmiana barwna po prostu ,a barwa leży na genotypie. Jeśli się mylę proszę o szybkie sprostowanie Mnie Mrugnicie Pozdrawiam Damian.

Sygnum - D027
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Maja 01, 2012, 01:18:07 »

Miło nam powitać kolejnego Użytkownika wortalu. Co do tych tych charakterystycznych dla naszego ojczystego języka znaków, to netykieta stanowi wyraŹnie:
Używaj poprawnego kodowania znaków.
Pamiętaj o używaniu i deklarowaniu (przez poprawne skonfigurowanie swojego czytnika) języka lub zestawu znaków właściwego dla języka polskiego. O ile jednak możemy przymknąć oko na wpisy cudzoziemców na wortalu, to jednak nie będziemy pobłażliwi dla rodaków stosujących kodowanie uniwersalne
.

Czyli wygląda na to, że ujdzie to na sucho, jeżeli mieszkasz w Aachen. Pozdrawiamy Aachen, a szczególnie tamtejszych hodowców i fanów Alemannia Akwizgran. Macie tam piękny stadion Der Neue Tivoli. Kiedyś dostałem pocztówkę z Twojego miasta z tym pięknym obiektem sportowym.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #3 : Maja 01, 2012, 08:56:11 »

O genotyp chodzilo mi nie o pastel, ale o samo slowo genotyp - czy uzywa sie go do opisania kolorow niewidocznych, tylko odziedziczonych i ukrytych w genach....

Duy umiech Uzywam przecinkow i kropek, co tez jest nie bez znaczenia dla wygodnego czytania.  Duy umiech
Mogłabym właściwie używać PLiterek.  Gdyby nie Y i Z, które są w niemieckiej odwrotnie i cała masa znaczków przecinkowo-pytajnikowych.  Z politowaniem Spróbuję. 
(jeśli znaczki pokazują się poprawnie)

Mieszkam właściwie w małym mieście Alsdorf obok Aachen, ale wtedy nikt by nie wiedział gdzie to może być, więc podaję Aachen jakos odośnik.  Ze sportem mam mało do czynienia - mój teść kibicuje piłce nożnej jako jedyny z nas. 

Wielu hodowców z okolic mam nadzieję poznać na jesień, podczas mistrzostw okręgowych.  Jestem w bardzo fajnym i kameralnym związku. 

W Niemczech widać nikt z Was nie bywa na wystawach.  A tym bardziej w moich okolicach.   Zawstydzony

Pozdrawiam!
Agata

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Maja 01, 2012, 10:24:40 »

Witam na naszym wortalu. Jak widzisz znaczki są tak jak być powinny. Co do naszej bytności na wystawach w Niemczech to wielu z nas od lat regularnie bywa na Mistrzostwach Niemiec. Wielu kolegów utrzymuje kontakty z niemieckimi hodowcami. życzę sukcesów w hodowli.

Chiara
Go
« Odpowiedz #5 : Maja 01, 2012, 01:39:16 »

Witam Agata Umiech,
Jeżeli chodzi o genotyp, to poprawnie użyłaś tego słowa (genotyp jest to wd definicji:"Ogół genów danego osobnika, informacje zawarte we wszystkich genach organizmu"). Jeżeli więc odnieść to do koloru, to również kolor upierzenia zawarty jest w genotypie, z tym, że są mutacje dominujące i recesywne, a także sprzężone z płcią, ale to już wyższa szkoła genetyki. Tak naprawdę, jak już się zrozumie podstawy, jest to bardzo ciekawa dziedzina nauki- jednak wszystkiego w naturze matematycznie wyliczyć się nie da, stąd np nowe mutacje itp.

Jeśli chodzi o Twoje starania wyhodowania odmian pastelowych z izabel- z tego co wiem, raczej nie będzie to łatwe, o ile w ogóle możliwe... Ale mogę się mylić. Te wszystkie pastele- jaspisy, satynety, pheo, i cała reszta łączy się pomiędzy sobą. Jednak- z drugiej strony- izabela to wśród kanarków o "normalnej" (nie rozjaśnionej) melaninie najjaśniejsza grupa. A pastele swe nazwy i przyporządkowanie do poszczególnych nazw zawdzięczają oryginalnemu rysunkowi na piórach- a właściwie powinno się wziąć takie pióro obejrzeć jakby każde pojedynczo- stąd np określenia "agat czarno-czerwony jaspis" czy inne. Trochę to trudne do ogarnięcia, nie wiem też czy dobrze wszystko wytłumaczyłam, bo sama się dopiero uczę o tych mutacjach, więc niech mnie ktoś poprawi jeśli gdzieś się mylę.

No i witam oczywiście...

P.S. Masz gdzieś tutaj zdjęcia swoich ptaków?

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #6 : Maja 01, 2012, 02:00:10 »

Hej,
co do mistrzostw, to widzialam tylko watek o zagranicznych i nie pojawily sie tam Niemcy.  Ale znalazlam tez dzis inny, gdzie umawialiscie sie calymi grupami na wyjazd do Bad Salzuflen.  Fajnie!  To chyba tez powinnam sobie za jakis czas zakupic wpinke forum  Duy umiech

Chiara - wlasnie nie wiem do konca czy ok ten genotyp.  Tutaj mojego samczyka opisze tak:

Isabel Gelb schimmel /spalt pastell (widac na nim izabel+gelb, ale pastel nie widac, ma go tylko w genach i odda na potomstwo)

- o slowo "spalt" mi chodzi.  Jak Wy to nazywacie opisujac kolor widoczny i ukryty?   Tu sie nie powie "genotyp pastell" - tylko wlasnie spalt.  Tzn jak by "rozdzielnosc". 

Co do wyhodowania pasteli, to oba moje samczyki niosa te ceche w genach - kupilam wszystkie 4 ptaki od b.dobrego hodowcy tych kolorow.  Mam wiec z obu parek szanse na pastelowe samiczki.  Poki co wyfrunely 3 biale izabelki.  Mrugnicie  ...dopiero - bo jedna samiczka miala caly leg niezaplodniony.  Tym razem ma 5 zaplodnionych, a druga 5 niewiadomych jeszcze. 

Masz racje, musialabym przedstawic moje orly.  Duy umiech

Pozdrawiam
Agata

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #7 : Maja 01, 2012, 09:15:43 »

Canarissmo witaj na naszym forum.
W lutym tego roku wracając z Belgi  od utytułowanego hodowcy glosterów Rene Vercammena
odwiedziłem w Aachen-Haaren pana Heinza Giron hodowcę szczygłów(agat,izabela),gili,
czyży czerwonych oraz mieszańców.Jest to piękna hodowla hodowcy z wieloletnim stażem
masz niedaleko warto zobaczyć i poznać tego hodowcę a być może  należycie do tego samego  stowarzyszenia w Aachen.
Odnośnie słowa "spalt"zostało spolszczone na szpalt jest też używane przez naszych hodowców
a dokładniej określa że jest to nosiciel genu mutacji.
życzę udanych lęgów oraz sukcesów hodowlanych.
Pozdrawiam

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #8 : Maja 01, 2012, 09:20:17 »

ooo... dziekuje Ci za tipp ze slowem szpalt  Umiech

Zwroce uwage jesienia, czy Pan Giron bedzie na mistrzostwach okregowych.  Jesli bedzie okazja, zaczepie go.   Spoko

Pozdrawiam rowniez

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #9 : Maja 03, 2012, 12:46:53 »

Witaj Agato, przeczytałem Twoje posty i obejrzałem zdjęcia:-). Cieszę się, że masz takie ładne ptaszki i to w tak dobrych warunkach. życzę Ci powodzenia w hodowli i w wymianie informacji między nami kanarczarzami,
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek:-)

Chiara
Go
« Odpowiedz #10 : Maja 05, 2012, 03:06:19 »

Chiara - wlasnie nie wiem do konca czy ok ten genotyp.  Tutaj mojego samczyka opisze tak:

Isabel Gelb schimmel /spalt pastell (widac na nim izabel+gelb, ale pastel nie widac, ma go tylko w genach i odda na potomstwo)

- o slowo "spalt" mi chodzi.  Jak Wy to nazywacie opisujac kolor widoczny i ukryty?   Tu sie nie powie "genotyp pastell" - tylko wlasnie spalt.  Tzn jak by "rozdzielnosc". 
Nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi, ale ptaka, który nosi np w sobie (w genach, czyli w genotypie) gen na upierzenie koloru np. cynamonowego, a ptak jest np biało-szafirowy, po polsku mówi się: biało-szafirowy, szpalt na cynamon. Także jest ono b. podobne do niemieckiego "spalt".

Co do wyhodowania pasteli z samiczek-izabel i samców pastelowych to wd strony, z której kiedyś sobie wynotowałam takie info ale niestety nie zapisałam adresu strony Zawstydzony wygląda to tak:
-100% kanarków młodych będzie szpaltami na pastel, ale z wyglądu będą to izabele;
-jeżeli któraś z Twoich izabeli ma ojca/matkę pastela, czyli jest szpaltem na ten konkretny pastel, to taka izabela połączona z pastelem da 50% pasteli i 50% izabeli/szpaltów na pastel;

Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłam, chociaż ja akurat z pastelami jeszcze nie miałam do czynienia- nie licząc agatów, które w prawdzie pastelami nie są, ale należą do tych jakby nowych w nazewnictwie kanarków...

życzę powodzenia.

Aha, i jeszcze jedno- jeżeli jesteś gotowa i nie masz nic przeciwko chowowi wsobnemu (ang. inbreed) to masz już gotowy "materiał" na swoje pastele. Wystarczy skrzyżować te samce z Twoimi izabelami, a z potomstwa (nazwijmy je pokoleniem F2, F1 to byli rodzice) zostawiasz kilka samic (szpaltów na mutację pastelową). W następnym roku- i jednocześnie w pokoleniu F3, krzyżujesz te samiczki z ich ojcami- i z takiej krzyżówki 50% to już będą pastele, takie jak ich ojcowie (i jednocześnie dziadkowie...). Co do samego inbreedu- o wiele bezpieczniej jest połączyć ojca z córką niż brata z siostrą- nazywa się inbreedem pionowym. Dlaczego tak jest, niestety nie wiem dokładnie, poza tym, że jest to po prostu bezpieczniejsza krzyżówka z tego względu, że brat ma jednak genotyp bardziej podobny do genotypu siostry niż jej ojciec. Trochę to pokręcone, ale rodzeństwo zawiera geny zarówno ojca , jak i matki, dlatego cechy zarówno dobre , jak i wady mają tutaj większą szansę się uwydatnić. Natomiast ojciec, porównując jego genotyp z genotypem córki, nie ma kopi genów matki- tak więc patrząc w ten sposób jest jakby genotypowo mniej podobny do samiczki. Logicznie patrząc, pewnie to jest powodem stosowania w hodowli zwierząt (również psów i koni) chowu wsobnego "pionowego"- czyli łączenia ojca z córką, matki z synem...

Chiara
Go
« Odpowiedz #11 : Maja 05, 2012, 03:10:13 »

Przepraszam za post pod postem, dodam tylko, że "spalt" w tym wypadku chyba nie można dosłownie tłumaczyć- jeżeli miałabym jakoś określić to słowo polskim odpowiednikiem powiedziałabym "nośnik" genu takiego i takiego (z ang. carrier).

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #12 : Maja 05, 2012, 10:42:38 »

Hello

Chiara,, WIL.K Cie uprzedzil z tym szpaltem.   Duy umiech

Moje Izabelki zostaly przeniesione do genetyki, wiec mozna tam je "rozpracowywac".
Jak mowilam, dziedziczenie izabeli i pasteli mam juz wyuczone. 
Ty tez niezla masz wiedze.  Tyle tylko, ze ani w izabel ani w pastel nie moze byc samiczka szpalt.  Ale masz racje - mam juz material na wyhodowanie pierwszych pasteli.  Chichot  Jedyne co mnie "razi" to ewentualne niedoskonalosci moich izabelek, bo nie chcialabym "produkowac" byle jakich izabelek przy okazji dazenia do pasteli.  Podobaja mi sie w koncu wszystkie.   Spoko  Dlatego jak sie jeszcze zapoznam z jakoscia mojej mlodziezy, pomysle o ewentualnym dokupieniu nowego ptaka albo dwoch, zeby w 1-2 parki wpuscic nowa krew i zobaczyc czy cos dobrego z tego wyjdzie.

Zapraszam do watku izabelek do dzialu genetyka.   Mrugnicie

pozrdrawiam
Agata

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!