lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« : Maja 17, 2012, 04:34:44 » |
|
Witam, jedna z moich młodych samiczek wspaniałych pierzyła się i nagle pierzenie zostało zahamowane nie wiem z jakiego powodu, ponieważ inne normalnie skończyły pierzenie i są ładnie wybarwione. Co mogę zrobić żeby samiczka wybarwiła się do końca jak wywołać u niej pierzenie? Proszę o poradę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
Wiadomoci: 103
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 17, 2012, 06:58:26 » |
|
Nie znając przyczyn każde działanie to " zgaduj zgadula". Spróbuj do wody dodać mini ilość jodu ( płyn lugola czyli roztwór JKJ ) oraz dać do dziobania ogórki ( biotyna ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maja 17, 2012, 10:00:40 » |
|
czy może to być płyn lugola kupiony w aptece czy coś specjalnego ze sklepu zoologicznego? jak długo mam podawać ogórka i jak często?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 17, 2012, 10:25:51 » |
|
aha i jeszcze jedno pytanie czy oddzielić niewypierzoną samice od wypierzonych jak będę podawał jod i ogórka? czy te wypierzone nie zaczną się ponownie pierzyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 17, 2012, 11:06:36 » |
|
Z płynem Lugola trzeba uważać, bo dawka jodu jest tam bardzo duża i możesz ptakom zaszkodzić. Ogórka możesz podawać ciągle i bez przerwy - nie zaszkodzi. Jod w diecie też nie spowoduje, że inne ptaki zaczną się pierzyć. Generalnie amadyny wspaniałe z powodu niedoboru jodu nie przerywają pierzenia, objawem niedoboru jodu, częstego u amadyńców, jest łysienie. Przerwane pierzenie u amadyn wspaniałych jest bardzo częstą przypadłością. Zdarza się to i u młodych ptaków i u dorosłych, ale u tych pierwszych jest widoczne, bo zostają piórka z upierzenia młodzieńczego. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie ptaka w spokoju. Z moich doświadczeń wynika, że takie ptaki nie kończą pierzenia, nawet pod wpływem dodatkowej stymulacji różnymi suplementami. Dopiero w kolejnym pierzeniu wypierzają się zupełnie i całkowicie. Choć wydaje się, że podając zieleninę (zwłaszcza gwiazdnicę) w dużej ilości, czasami udaje się doprowadzić takie przerwane pierzenie do końca. Moja rada: zostaw tą samiczkę, za kilka miesięcy sama się wypierzy i będzie wyglądać jak jej rodzeństwo. Nie "zmuszaj" jej do pierzenia dodatkami żywieniowymi, bo jej możesz zaszkodzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Klarysamay
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 15
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maja 21, 2012, 09:20:33 » |
|
a masz ta samiczke od tego samego chodowcy? mialam raz amadynki od chodowcy,ktory zeberkom jajka podrzucal. dowiedzialam sie od innego znajomego chodowcy. i te ptaki rzeczywiscie byly slabsze,chorowite.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 21, 2012, 10:14:59 » |
|
nie to moje ptaki więc pewne dobrze wykarmione. nie wiem co się stało że zahamowała pierzenie. nie chce też za bardzo ingerować w jej cykl zobaczymy spróbuje ogórka i gwiazdnicę:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maja 21, 2012, 10:49:52 » |
|
Zastopowanie pierzenia może być spowodowane zmianą warunków bytowych (zmiana klatki, karmienia) bądŹ stresem. Wśród hodowców była nawet opinia że młodych nie odsadza się od rodziców tylko rodziców odsadza się od młodych. Podobno ptaki które odsadza się od rodziców przepierzają się póŹniej bądŹ się stopują.
Znam hodowców którzy trzymają ptaki w obszernych klatkach i nie odsadzają młodych, dopiero po 2-3 lęgu wyjmują budkę i zakańczają lęgi. Dzięki takiej hodowli młode z pierwszego lęgu karmią młode z kolejnego.
Zastopowanego ptaka można delikatnie poderwać dzięki czemu można przyśpieszyć pełne przepierzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maja 23, 2012, 04:26:01 » |
|
Może i dość że zmiana otoczenia ponieważ ptaki stały w łazience bo było tan najcieplej w okresie wczesnej wiosny a ponad miesiąc temu przeniosłem je do pokoju bo wszędzie jest jednakowo ciepło. Na początku stały na zachodnim oknie a teraz stoją na wschodnim może to też wpłynęło na to. Co to znaczy delikatnie poderwać? Wyrwać pióra ale ile i z jakiej części ciała? i czy to nie wpłynie na zdrowie ptaka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maja 26, 2012, 12:06:48 » |
|
już wiem co było przyczyną zahamowania pierzenia u mojej amadyny zauważyłem że zaczęła tak jak by kaszleć szukałem odpowiedzi w necie i znalazłem... http://mojeptaki.info/archives/804 Sternostomatoza. Znalazłem na youtube jak sprawdzić czy to ta choroba . U mojego ptaka to dopiero początek choroby i nie widać tak dużo pasożytów jak u tego z youtuba, ale widać że występują nie tylko w układzie oddechowym ale i na skórze. Udało mi się jednego złapać i umieścić pod mikroskopem. Zrobiłem zdjęcia i nakręciłem filmik dla weterynarza. Będę musiał udać się do lekarza po iwermektynę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|