Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:44:10 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pytania - rasa, spiew, itp. (zdjecia i filmiki)  (Przeczytany 2245 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
bumbo1987
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« : Czerwca 11, 2012, 03:13:41 »

Witam

Mam pare pytan odnosnie mojego "Cwirka" :-)

Odrazu zaznacze ze miaszkam w USA.
Zakupilem kanarka jakis tydzien temu. Sprzedawca zapewnial ze samiec "red factor", mlodziutki (ok. 5miesiecy).  Nie slyszal go aby jeszcze spiewal, ale gwarantowal ze sie rozspiewa juz niedlugo.

Kupilem mu naprawde duza klatke:

W nastepny dzien po zakupie, z samego rana zaczal spiewac ale bardzo cichutko:
http://youtu.be/YnE95tb8OuI - Spiew

Teraz co rano cwierka sobie, ale jak sie zblize do niego to przestaje odrazu.
Ptaszek jest bardzo ciekawski i ruchliwy.

Czasami jak mowie do niego to pisknie (raczej zakrzeczy - troche niepokojace):
http://youtu.be/-2TMubVmiHk

"Cwirek" bacznie wszystko obserwuje.
Widac ze jest szczesliwy.
Zawsze ma swieze jedzonko i wode kazdego dnia.
Duzo lata po klatce.

Wiec moje pytania:

1. Jaka to dokladnie rasa, odmiana?

2. Czemu jego spiew byl tak cichy i "nieskladny"? Czy dlatego ze jest jeszcze mlodziutki?

3. Czy jego glos moze sie jeszcze zmienic?

4. Czy to dobry pomysl wstawic mu lusterko? Czytalem rozne opinie na ten temat.

5. Kupilem mu basenik, byl bardzo nim zaciekawiony lecz jeszcze sie nie plumkal. Zostawic basenik i czekac az wejdzie sam do niego?
Czy zdjac i wlozyc za pare dni?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2012, 12:28:15 wysane przez Jacky » Zapisane

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #1 : Czerwca 11, 2012, 10:45:53 »

Dzien dobry!  Umiech

Cwirek wyglada na zdrowego ptaszka.  Nie moge uslyszec spiewu bo mi tu moje zagluszaja  Mrugnicie  Z formy/wygladu przypomina samczyka - ale to tylko foto. 
Rasa jest taka jak mowil sprzedawca - kanarek kolorowy, czerwony - tylko po piorkach to widac sporo pomaranczowego.  Albo nie dostawal regularnie farbnika dla czerwonych kanarkow, albo tak ma w genach (np. gdy ktorys z rodzicow mial zoltego rodzica).  Jak mu nie bedziesz podawal farbnika podczas pierzenia, zrobi sie pomaranczowy.  To tak piekny kolor, ze az zal, ze nie jest uznawany na wystwach.

Lusterka mu nie dawaj.  Jedna i wlasciwa opinia, ze jest to bezsens.  Ptak w lusterku widzi rywala i jest ciagle w niepotrzebnym stresie.  W naturze tez nie kazdy samczyk znajdzie samiczke, a poniewaz kanarki nie sa ptakami stadnymi - nie ma problemu, ze siedzi u Was sam.  Wyglada przez okno, moze stac w ogrodku, a jak klatka bedzie zawsze stala w pokoju w tym samym miejscu, to bedziesz mogl go za 2-3 tygodnie wypuscic na wolne fruwanie - wtedy sam znajdzie swoja klatke i do niej wroci na jedzenie i picie.  Do baseniku tez powinien sie przekonac - moze nie zna basenikow od hodowcy.  Ptaki niechetnie wchodza do zamknietych/zadaszonych pojemnikow.  Moje sie przyzwyczaily - ale na poczatku stawialam im wode w naczynku na podlodze, bo kapiele sa wazne (tylko wtedy zadnych przeciagow).

Jedyne, co bym zmienila w tym, co Cwirkowi oferujesz - to wystroj klatki.  Zerdki sa ok - fajne naturalne i roznej grubosci.  Ake zaczep je nie wzdluz, ale w poprzek - tak zeby ptak mogl przefruwac z jednej na druga.  W wielkosci klatki liczy sie nie jej wysokosc, a tez nie tak bardzo jej glebokosc - jak jej szerokosc.  Czyli mozliwosc kilkakrotnego machniecia skrzydlami przefruwajac z zerdki na zerdke.  Jedna z nich moze by skosna, albo np z miekka odnoga, zeby ptak mogl jak w naturze, chwycic mocno zeby nie spasc podczas hustania.  Umiech 

Powodzenia
Agata

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Czerwca 13, 2012, 02:40:24 »

Kanarek jest rasy red factor czyli kanarek czerwony. Jeśli chcesz uzyskać kolor 100% czerwony podqawaj mu w czasie okresu pierzenia barwnik czerwony do pokarmu.
Młode samczyki świerkolą, dlatego niemożna nazwać na samym początku śpiewem, ponieważ muszą się go nauczyć, ale to tylko kwestia czasu. Co do różnego rodzaju zabawek nie podawaj mu niczego. Wystarczy żeby kanarek miał min. dwie żerdzie czyli patyczki z których może sobie poskakać oraz powierzchnie do lotu.
Co do baseniku -na pewno jest to nowość dla Twojego pupila dlatego czai się. Możliwe że problem tkwi w ilości nalanej wody- może jest jej za dużo. Ujmij wody a zobaczymy czy wejdzie. Pamiętaj że kanarki kochają kąpiele, dlatego powinno się podawać basenik jak najczęściej i co ważne należy pamiętać że w godzinach rannych- najchętniej korzystają z kąpieli.
Jako dodatek dodam że podawaj mu urozmaicony pokarm- tzn. dodatek do podstawowej mieszanki ziaren, czyli jabłko, brokuł surowy, jak już zauważyłem podajesz tartą marchewke- podawaj, dzięki carotenowi kanarek będzie miał ładniejszy kolor, ale nigdy czerwony, dlatego należy podawać jak już wcześniej wspomniałem barwnik.
To tyle , jakby były jakieś pytania pisz na priv. Pomogę jak będe umiał . Pozdrawiam Rafał.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!