Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:44:36 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: AMADYNY ONLINE (kamerka w budce)  (Przeczytany 15780 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« : Czerwca 30, 2012, 10:13:47 »

Witam, pod tym linkiem można zobaczyć życie amadyn wspaniałych z mojej klatki:)
http://cam4net.pl/Show.aspx?uid={961B8567-ADF9-4BA7-BDE6-FE2FD0960EAB}&cc=1,

Wykluły się już 4 młode zostało jeszcze jedno jajko. Samica trochę dziwnie się zachowuje bo czasem bierze małe za ogon do góry są to jej pierwsze lęgi może nie wie o co chodzi Mrugnicie

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Lipca 01, 2012, 04:37:11 »

na ten moment jest 5 maluchów Duy umiech kanał nie działa cały czas ponieważ pracuje więc nie zawsze jestem w domu Umiech ale będę się starał nadawać jak najczęściej.

Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #2 : Marca 31, 2013, 01:06:58 »

Krąży ogólna opinia, że amadyny są bardzo płochliwe i delikatne pod względem zdrowia. Możesz to potwierdzić?

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 01, 2013, 11:38:00 »

no z tego co zauważyłem u moich to są płochliwe szczególnie w czasie lęgów, w nocy podczas wysiadywania najmniejszy hałas potrafi spłoszyć samiczkę z jajek. Co do zdrowia to często się zdaża że ptak coś złapie lub wygląda źle (brak piór itp). Aktualnie obraz online jest niedostępny bo mam problemy z ruterem i nie mogę ustawić odpowiedniego połączenia, ale nagrywam filmy więc wrzucę je na YT i przedstawię na forum. Z sześciu jajek wykluły się 5 młodych jedno padło w jajku.

Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 02, 2013, 01:17:25 »

To już Twój kolejny sezon lęgowy. Jak jest z pisklętami, które się wyklują i je odchowasz. Są ufne do ludzi czy tak jak rodzice - płochliwe? Jest zainteresowanie tymi ptakami przez kupujących?

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 03, 2013, 09:42:49 »

młode są na początku bardziej płochliwe niż rodzice, które w codziennym życiu nie są bardzo płochliwe (wiadomo to nie papuga która je z ręki ale też nie zabijają się o klatkę jak dziki szczygieł czy makolągwa). Co do kupujących jak z wszystkimi ptakami w sumie to na ten temat tak dobrze ci nie odpowiem bo ja nie hoduje na handel tylko dla przyjemności nie jeżdżę z ptakami po giełdach czy innych miejscach. Hoduję, patrzę jak rosną, nagrywam i się tym cieszę z tego, to że je później gdzieś sprzedam to już drugorzędna albo i trzeciorzędna sprawa bo najchętniej to zostawił bym je wszystkie u siebie (ale niestety brak miejsca).  Mrugnicie

Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 03, 2013, 12:08:17 »

O rynku zbytu pytam tylko i wyłącznie dlatego, że sam nie dysponuję dużymi warunkami lokalowymi.
ps. przy okazji znalazłem fajną stronkę o amadynach wspaniałych: http://bastorek.pl.tl/Amadyna-wspania%26%23322%3Ba.htm
i ten ptak mnie urzekł Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 03, 2013, 03:58:37 »

Ładny ptaszek. Za takiego patka, dużego, o ładnej budowie i dobrze wybarwionego trzeba dać 400zł albo więcej.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 03, 2013, 10:33:10 »

bardzo łany ptak niebieski pastel podwójny gen (prawdopodobnie) niebieski i żółty ciężki do uzyskania ze względu na to że tworzony z rzadkich krzyżówek:)

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 03, 2013, 10:54:23 »

bardzo łany ptak niebieski pastel podwójny gen (prawdopodobnie) niebieski i żółty ciężki do uzyskania ze względu na to że tworzony z rzadkich krzyżówek:)
Wg mnie to nie jest niebieski pastel tylko srebrny (dwufaktorowy żółty + niebieski), bardzo rzadki, ale trafiają się.

Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 04, 2013, 12:01:51 »

Woow nawet nie wiedziałem, że wkleiłem zdjęcie takiego unikatu i za taką cenę Mrugnicie Przy okazji dowiedziałem się, że mamy kilku znawców amadyn na Forum. Amadyny bardzo mi się podobają ze względu na barwy. Jednak ich zakup muszę odłożyć w czasie m.in. dlatego, że nie mam pojęcia o ich hodowli. A takie moje "chcę" na pewno nie byłoby profesjonalne Mrugnicie Tak więc skupię się na kanarkach czerwono-czarnych a dopiero za jakiś czas kupię (bo na pewno to zrobię Mrugnicie ) amadynę.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 05, 2013, 12:34:35 »

yotan raczej dwufaktorwy niebieski i żółty jeden faktor, w drugą stronę byłby to ptak raczej żółty ponieważ gen żółty jest silniejszy od niebieskiego dlatego są żółte szpalty na niebieskie Mrugnicie
poczytaj trochetutaj o tym fajnie opisane:
http://www.gouldianfinch.info/genetics/body.htm

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 05, 2013, 01:13:46 »

Hm... Nie będę się spierał, ale napisałem tak, ponieważ ptakó niebieskich nie określa się jako jedno- lub dwufaktorowe - są albo niebieskie (czyli dwufaktorowe) albo szpalty (czyli jednofaktorowe, zielone). Określenia "dwufaktorowy" używa się w przypadku amadyńców do określenia fenotypu żółtych (i srebrnych) samców - tylko i wyłącznie samców, bo gen żółty jest sprzeżony z płcią, więc samice nie mogą być dwufaktorowe. W związku z powyższym samce mogą mieć jeden gen żółtego (jednofaktorowy, pastelowy) lub dwa geny żółte (dwufaktorowy, w niemieckiej nomenklaturze: złoty). Do tego jeszcze istotnym czynnikiem definiującym kolor grzbietu samca jest kolor piersi, gdyż tutaj kolor biały jest ko-dominującym w stosunku do genu żółtego i tak samce jednofaktorowe/pastelowe z białą piersią będą żółte, a jednofaktorowe samce z fioletową piersią będą pastelowe. Natomiast samce żółte z fioletową piersią będą żółte tylko w przypadku obecności dwóch genów warunkujących barwę żółtą (na obu chromosomach płciowych).
Odróżnienie samców jedno- i dwufaktorowych w przypadku ptaków białopierśnych następuje po kolorze otoczki (lamówki) głowy - samce dwufaktorowe mają (wg standardów PFO) kolor zbliżony do białego.
Te same zasady dotyczą ptaków srebrnych, które powstają w wyniku obecności dwóch genów warunkujących kolor niebieski oraz genu/genów warunkujących barwę żółtą grzbietu.
O tych sprawach można spróbować dowiedzieć się ze standardów amadyny wspaniałej wydanych przez PFO.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 05, 2013, 01:24:00 »

gen żółty jest silniejszy od niebieskiego dlatego są żółte szpalty na niebieskie Mrugnicie
Dodam jeszcze, że oba geny warunkujące barwę grzbietu amadyńców (niebieską i żółtą) są recesywne i żaden nie jest "silniejszy" od drugiego. Różnica między nimi jest taka, że gen "niebieski" jest genem recesywnym autosomalnym, a gen "żółty" jest genem recesywnym sprzężonym z płcią. Aby ptak był niebieski musi mieć dwa geny niebieskie (fenotypowo: niebieski), jeśli ma tylko jeden to jest tylko szpaltem (fenotypowo: zielony). A w przypadku barwy żółtej samiec z fioletową piersią z jednym genem żółtości, którego możnaby pokusić się o nazwanie "szpaltem" będzie pastelowy (niepełnie wyrażony; w j. angielskim takie ptaki określa się mianem "dilute"), a samiec z dwoma takmi genami będzie żółty. W przypadku, kiedy mamy do czynienia z ptakami niebieskimi z genami żółtości - takie ptaki będą odpowiednio: niebieskie pastelowe lub srebrne, gdyż mutacje te nakładają się na siebie.

Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 05, 2013, 01:35:22 »

Ale rozgorzała dyskusja. Nawet nie spodziewałem się, ze gdy wkleję zdjęcie ptaka z internetu będzie taka burza Mrugnicie

To w takim przypadku jakie dwa konkretne ptaki należałoby skrzyżować aby uzyskać tego u góry? Jeśli można to proszę o ilustracje Umiech - jestem wzrokowcem.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!