Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:54:11 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Segmnet podzielnych klatek skrzynkowych  (Przeczytany 6478 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jurek
Go
« : Sierpnia 08, 2008, 04:16:33 »

Od wtorku konstruowałem nowe klatki segmentowe.

Już przed dwoma laty robiłem podobne (z takich samych regałów), ale wtedy popełniłem mnóstwo błędów. Klateczki były coprawda podzielne, ale żeby wyjąć przegrodę, trzeba było zdjąć przednią kratkę, co oczywiście związane było z wyłapywaniem znajdujących się w klatkach ptaków. Podłogi tamte klatki miały aż trzy: jedna duża dla klatki lęgowej i dwie pojedyncze po przedzieleniu.

Teraz wprowadziłem zasuwy, które po prostu wsuwa się między kratkowany przód, bez potrzeby jego zdejmowania. Oczywiście istnieje teraz możliwość zastosowania zasówki siatkowej, np. dla zapoznania się przyszłej parki (każdy ptaszek siedzi w swoim przedziale), albo w czasie gdy samiczka wysiaduje następny lęg, podczas gdy samczyk troszczy się w drugim przedziale o dorastającą dziatwę.

W przyszłym tygodniu przerobię stary segment i w efekcie będę miał osiem klatek lęgowych, które po przedzieleniu stworzą 16 pojedynczych klatek o wymiarach 36 x 38 x 40 cm, doskonale nadających się jako klatki treningowe wybranych kanarków przeznaczonych na wystawy.

Fotki robiłem w piwnicy, gdzie konstruowałem segmenty. Po ustawieniu całości w pokoju „kanarkowym“ dodam nowe zdjęcia.

Pozdrawiam

Jurek

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2008, 04:19:10 wysane przez Jurek » Zapisane

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 08, 2008, 07:17:20 »

Jurku jest świetny, a jaki jest koszt takiego regału?

Jurek
Go
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 08, 2008, 10:51:30 »

No cóż, regały dostałem za darmo w instytucie, w którym pracuję. Miały zostać wyrzucone.

Dodatkowo trzeba dokupić cztery przody po 8 Euro za sztukę, okleinę marmurkową, trochę listewek, śrubek, haczyków, zamocowania do żerdek, karmidełka i poidełka... Szuflady wykonałem z płyty „pleców“ starej szafy...

Tak więc za ten cały dodatkowy kram wydałem gdzieś ok. 50-60 Euro.

Trochę było kombinowania przy tych prowadnicach do przegród, ale jakoś sobie poradziłem.  One są bardzo ważne, bo właśnie dzięki nim segmet jest taki wielofunkcyjny i bardzo łatwy w obsłudze...

Dzisiaj przerobiłem następną fruwalkę, a jutro poprawię stare segmenty. Tak więc w przyszłym tygodniu będę miał całkiem nowy rozkład klatek (16 pojedynczych boksów treningowych) i dwie identyczne fruwalki.

Narazie cała młodzież siedzi jeszcze w dwóch wolierach, ale zaraz po wypierzeniu się całego stada wybiorę 16 kandydatów i rozpocznę treningi indywidualne.

Pozdrawiam

Jurek

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!