Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:41:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Skubanie się młodych kanarków  (Przeczytany 2994 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 80

« : Sierpnia 09, 2012, 05:43:51 »

Witam,
moje młode kanarki w klatce lotowej skubią się już przez dłuższy czas, jak do tej pory to powiesiłem im jakieś sznurki, wstążki z materiału do zabawy oraz dostają ogórka, nawet dałem im jakieś smakołyki w postaci kolb. Nie wiem co jeszcze im można dać aby dalej się nie skubały. Proszę o rady.

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 10, 2012, 11:31:02 »

Witam,
Na podstawie mojego doświadczenia sądzę, że przegęszczenie, i wiążący się z nim stres, jest jednym z podstawowych czynników wywołującym skubanie się młodych ptaków w wylotówkach. W takiej sytuacji podawanie różnych smakołyków i instalacja "urządzeń" mających odwracać uwagę od skubania może nie pomagać. Proponuję zwrócić uwagę na skubiące ptaszki i oddzielać je do innych klatek ze znacznie zmniejszoną obsadą młodzieży (2-3 osobniki). Ptaki się uspokajają i przestają się skubać wzajemnie. Przetestowałem to w swojej hodowli. W zależności od wielkości wylotówek i innych klatek (polęgowych) staram się trzymać od 5 do 10 młodych ptaków w jednej klatce. W związku z tym tegoroczne młode kanarki są rozmieszczone w 7 klatkach. Owszem jest wtedy więcej pracy, ale ptaszki mają większy komfort życia, moim zdaniem.
Pozdrawiam

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze
Wiadomoci: 107

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 10, 2012, 11:33:59 »

Witam polecam gałązki sosny Umiech
Pozdrawiam

kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 10, 2012, 07:13:28 »

Dzięki za radę chyba tak zrobię jak radzisz Pandan0, w lotówce mam razem 12 młodych kanarków, przeniosę kilka do drugiej klatki mam nadzieję że przestaną się skubać.  Umiech

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 11, 2012, 02:39:06 »

Witam,
uprzytomniłem sobie, że zapomniałem spytać się Ciebie, czy masz w klatkach króciutkie żerdki "prywatne" umożliwiające izolację siedzącego ptaka od pozostałych? Hodowcy stosują takie rozwiązania celu minimalizacji stresu związanego z przegęszczeniem i nudą. Ta metoda jest niezwykle pomocna przy odstresowaniu się ptaszków. Patyczki te są różnie skonstruowane. Jeżeli nie masz tych żerdek, to powinieneś je sobie sprawić. Sam mam  w klatkach krótkie drewniane żerdki przekręcane i są one usytuowane  mniej więcej co 8-9 cm od siebie. Po zamontowaniu patyczków obserwowałem, że ptaki dalej potrafiły się łapać za ogony, ale przy małej liczbie kanarków w klatce te zachowania szybko zanikały. W najbliższym czasie planuję długie żerdki przedzielone przegródkami. Ten ostatni typ żerdki umożliwia izolację odpoczywającego ptaka od pozostałych osobników.
Załączam linki do stron przedstawiających różne rodzaje żerdek "prywatnych".
Pozdrawiam  Umiech
http://www.abbaseed.com/Breeder_Supplies/Perches/perches.html
http://kankan.pl/zakupy/138-1095-0-Krotkie_zerdki____op__10_szt_____NOWOSC__.html
http://kankan.pl/zakupy/138-877-0-Zerdka_z_daszkiem_.html
http://mojeptaki.info/archives/1872

kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 13, 2012, 06:05:52 »

Dzięki za pomysł,
ja już rozdzieliłem kanarki po 6 sztuk w 2 klatkach i na razie się nie skubią, bynajmniej nie zauważyłem. Ten pomysł z tymi siodełkami spoczynkowymi jest świetny bo ptaki przynajmniej pod wieczór nie kłócą się o miejsca noclegowe - tak słyszałem od jednego hodowcy gołębi który w swojej hodowli stosuje takie siodełka dla młodych gołębi i bardzo je zachwala. Pewnie jak te "siodełka" krótkie patyczki działają w przypadku gołębi to i kanarków też.  Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!