Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:43:32 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: kanarki pheo i opal mozaika  (Przeczytany 5758 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie
Wiadomoci: 55

« : Sierpnia 31, 2012, 12:39:02 »

Witam mam pytanie dotyczące kanarków pheo i opal mozaika a więc czy też łączy się je intensywny z nieintensywnym ??
jeśli bł już taki temat to przepraszam (ja nie znalazłem konktetów)  Umiech
za wszystkie odp z góry dzięki

gosia121
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 01, 2012, 03:58:12 »

Temat ten już był poruszany,ale odpowiem na kanarki pheo,które posiadam.Tutaj nie mówi się kanarek intensywny lub nieintensywny.Jest siedemnaście kolorów tych ptaków.Ja posiadam mozaikę czerwoną.
Więc krzyżuje się pheo mozaiki czerwonej ze szpaltem na pheo,w moim przypadku kanarki brunatne.
Może być samica pheo i samiec brunatny,lub odwrotnie.W zasadzie nie powinno się krzyżować dwa kanarki pheo,z uwagi na występujące u młodych choroby i wadliwe upierzenie.W@ załączaeniu link do kanarków pheo.
Uwaga: jeśli nie masz praktyki w hodowli kanarków,to raczej tej rasy nie trzymaj,kanarki ładne,lecz sprawiają trochę kłopotu.
http://www.vogelforen.de/showthread.php?232580-Phaeo przetłumacz stronę na polski.

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 01, 2012, 09:05:49 »

dzięki za odpowiedŹ
w linku jest fotka mojej pheo nie wiedziałem że jest z tą rasą tyle komplikacji  Smutny
a możesz mi powiedzieć (jeśli wiesz) czy jak skrzyżuje tą pheo z tym żółtym samcem również widocznym na zdjęciu to młode będą miały dobre upierzenie tzn nie będą miały za długie lub mało piór

gosia121
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 02, 2012, 04:12:38 »

Witam,skrzyżować możesz,jakie kolory wyjdą to nie wiem .będą trochę podobne do pheo,trochę do  żółtego.Powodzenia.

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 02, 2012, 08:47:38 »

Dzięki za odp Umiech

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 02, 2012, 10:10:01 »

Więc krzyżuje się pheo mozaiki czerwonej ze szpaltem na pheo,w moim przypadku kanarki brunatne.
Może być samica pheo i samiec brunatny,lub odwrotnie.
Wynika z tego, że pheo dziedziczy się recesywnie, czyli młode na pewno nie będą podobne do pheo. Długość i twardość piór to kwestia intensywności a nie koloru upierzenia.

Chiara
Go
« Odpowiedz #6 : Padziernika 10, 2012, 03:23:17 »

Moim zdaniem dlatego pheo krzyżuje się z kanarkami brunatnymi, szpaltami na pheo, gdyż mają one właśnie pheomelaninę, a nie czarną melaninę- eumomelaninę... (Tylko nie zgadza mi się tu jedna rzecz- brunatne niby są odmianą czarnych kanarków- ale może tutaj to kwestia nazewnictwa?). Niemniej jestem ciekawa...

Gdzieś na Wortalu czytałam też, że dwa pheo połączone razem dadzą w pierwszym pokoleniu nawet może niezłe młode, ale dalsze pokolenia będą kiepskiej jakości- dlatego się ich nie krzyżuje.

Co do krzyżówki pheo z żółtym kanarkiem- rozumiem że nie jest on szpaltem- 100% młodych będzie kanarkami "normalnymi"- czyli pewnie przyjmą barwę lipochromu jednego z rodziców, będą też szpaltami na pheo (wszystkie-100%). Wd moich wiadomości z takiego połączenia żaden ptak nie będzie pheo- do tego musiałbyś mieć szpalta na pheo- wtedy 50% młodych wychodzi pheo, 50% normalnych/szpaltów pheo. Są to oczywiście dane statystyczne, i jako że w pierwszym przypadku 100% to znaczy że wszystkie, to przy połowie mogą być jakieś odchylenia- nie wiem jaka grupa ptaków brała udział w badaniu.

Dane te wzięłam z linku do strony o pheo, którą kiedyś podawała canarissimo- niestety samej strony nie zanotowałam, tylko wyniki skojarzeń.

gosia121
Go
« Odpowiedz #7 : Padziernika 10, 2012, 09:39:33 »

Witam,tak krzyżuje się kanarki pheo z brunatnymi,ale młode brunatne muszą być po krzyżowce pheo z brunatnym/dlatego nazywa się je szpaltami lub połówkami/Skrzyżowanie pheo z pheo daje marne upierzenie,mogą występować choroby,czego doświadczyłem krzyżując w ten sposób,bo pojawiła się cysta na skrzydle /doświadczałem ten sposób krzyżowania./Oczywiście samica i samiec muszą być po innych parach.Pozdrawiam.

Chiara
Go
« Odpowiedz #8 : Padziernika 14, 2012, 10:30:47 »

Dziękuję za odpowiedŹ. Jakiś czas temu pisałam mały artykuł n.t. tej odmiany, można go przeczytać tutaj:
http://www.kanarek.fora.pl/kanarki-pheo,319/kanarki-phaeo,3805.html
Pisząc opierałam wyłącznie o Źródła, sama mam prawie zerową wiedzę praktyczną jeśli chodzi o pheo (zainteresowały mnie, bo to piękne ptaki, lecz "odłożyłam" pomysł hodowli ich na póŹniej, gdy nabędę doświadczenia). Jeżeli macie jakieś uwagi- śmiało zapraszam do komentarzy (nie trzeba się logować). Mam nadzieję że Moderator wybaczy mi podanie mi linka...

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #9 : Padziernika 15, 2012, 11:39:30 »

Ten link jest równie dobry jak jak inne podawane na wartalu.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!