Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:09:05 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Jak określić kolor tej samiczki?  (Przeczytany 8042 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Chiara
Go
« : Wrzenia 18, 2012, 10:14:21 »

Witam. Mam wśród swoich kanarków jedną niespełna roczną samiczkę, która po wypierzeniu przeobraziła z "wróbelka" w ślicznego ptaka. Problem w tym, że nie umiem nazwać tej odmiany- ani czarno-żółta (głowę ma antracytową) ani też całkiem szara... Tutaj kilka fotek:

A tak wyglądała przed pierzeniem:

Patrząc na zdjęcie rodziców (niestety samiec jest mało wyraŹny) ojciec trochę przypomina czerwonego kobalta- gdyby nie jasny dziób. Tutaj rodzice samiczki:

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #1 : Padziernika 17, 2012, 09:22:01 »

Wygląda na Agat żółta mozaika.

Chiara
Go
« Odpowiedz #2 : Padziernika 17, 2012, 09:48:49 »

Wygląda na Agat żółta mozaika.
Dziękuję Luka za odpowiedŹ Umiech. Mam jednak pewne wątpliwości, gsyż żaden z rodziców nie był  mozaikowy...
Co by pasowało z tego co piszesz- faktycznie, znaczenia lipochromowe ma w miejscach gdzie są one u mozajek- troszkę (mała plamka) na piersi, na krawędzi skrzydeł, na głowie, ale nie cała maska- bo to samica... To jest ta sama samiczka która aktualnie jest na forum jako logo (zdjęcie "Tośka w kąpieli").
Ale przy takich rodzicach (lepszego zdjęcia nie mam, właścicielka zawsze pisała że  matka jest "zielona"- wd mnie raczej czarno-żółta, ojciec na zdjęciu po barwieniu, w tej chwili ma upierzenie naturalne i nie wiem jak wygląda).

Cóż, może to po prostu kundelek ale za to ładna Umiech. Zastanawia mnie tylko skąd to rozrzedzenie na głowie innych częściach ciała eumelaniny i poza piórami długimi- brak pheomelaniny (jest taka jakby srebrna). Z kolei pióra długie- w przeciwieństwie do kanarków agatowych- nie mają perłowoszarej obwódki (mam samicę czarno-czerwoną agatową, więc sobie mogłam porównać). 

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #3 : Padziernika 17, 2012, 09:54:11 »

Zdjęcie jej matki może nie wyraŹne ale też wygląda na agat żółtą mozaikę może nie najlepszej jakości jeśli ten samiec to jej ojciec to ta samiczka to mieszaniec tyle że wdała się w matkę.
Lepiej jak napiszę że najbardziej przypomina agat żółtą mozaikę.  Mrugnicie
« Ostatnia zmiana: Padziernika 17, 2012, 09:55:56 wysane przez Luka » Zapisane

Chiara
Go
« Odpowiedz #4 : Padziernika 18, 2012, 12:50:59 »

Dzięki Umiech. A czy mógłbyś mi jeszcze pomóc w doborze samca dla tej samiczki? Ja myślałam o zielonym, żeby wydobyć te zielone znaczenia, ale teraz już sama nie wiem... Co?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #5 : Padziernika 18, 2012, 11:27:33 »

To już jak uważasz bo skoro tamten samiec to jej ojciec to nie wiadomo co może po niej wyjść, oczywiście może być zielony ja osobiście wolałbym dać jej do pary agata żółta mozaika tak z ciekawości zobaczyć jakie wyjdzie potomstwo.

Chiara
Go
« Odpowiedz #6 : Padziernika 18, 2012, 11:27:42 »

Hmmm... Takiego ptaka nie mam akurat, ale do lęgów zostało jeszcze trochę czasu...  W tej chwili muszę przystopować z zakupami ptaków, bo na ostatniej wystawie w Warszawie nabyłam 4 kanarki i gołąbka diamentowego- chwilowo muszę się wstrzymać.
Ale ciekawa jestem co z takiego połączenia wyjdzie... Tylko nie wiem czy agaty żółte mozaiki można łatwo dostać? (Na wystawie z mozajek były tylko standardowe, tzn bez melaniny na plecach...).

Chiara
Go
« Odpowiedz #7 : Listopada 01, 2012, 12:43:55 »

Tutaj dodam jeszcze jedno zdjęcie- ukazujące rysunek pleców, oraz barwę lipochromową na zgięciu skrzydła (ptak oczywiście na pierwszym planie):

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #8 : Listopada 01, 2012, 04:59:32 »

Chiaro! Tu jest kilka fotek agat żółta mozaika [topaz] które powinny rozwiać Twoje
wątpliwości co do rasy tej samiczki! http://pintasilgo.skyrock.com/ Ja dałbym jej samca w typie agat żółty [zielony] nie mozaikowy. Gdyż samiczka ta najbardziej przypomina mi kanarka tej rasy! Umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #9 : Listopada 02, 2012, 10:31:25 »

Piękne te mozaiki Jzyk
Właśnie dla mnie trochę za ciemne ma to tło pod kreskowaniem... (Ale przecież to nie jest czysta mozaika- powyżej było zdjęcie rodziców- ojciec czarno-czerwony kobalt podobno). Samiczka po matce odziedziczyła ubarwienie, po ojcu- ciemne (prawie czarne) nogi i pazury. Dziób z kolei- "agatowy", tzn. z zabarwioną jedynie końcówką. Najbardziej by mi pasowało zakupić teraz samca z grupy melaniny "czarnej"- pasowałby mi do 3-ech samic, a agatową wd tabelki zamieszczonej w "Nowej Exocie" skrzyżowanie samca czarno-brunatnego z samicą agatową daje szanse na: 50% samców czarnych/agatowych, 50% samic czarno-brązowych. Lub ewentualnie samca agatowego (takie połączenie też jet dozwolone, jeśli chodzi o tamte dwie samice- jedną agatową, drugą czarno-żółtą). 

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!