Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:23:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: dokument potwierdzający rasę u kanrków ?  (Przeczytany 18209 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #15 : Padziernika 09, 2012, 07:17:52 »

Sarenzir,

jak bedziesz jechać do łazisk to weŹ ze sobą kaski w gotówce tylko na jedego ptaszorka!  Umiech
I absolutnie nie bierz żadnej karty płatniczej!  Duy umiech
Bo innaczej możesz nie dasz rady jak Cię poczytałem/poznałem w ostatnich dniach  Z politowaniem

Pozdrowionka
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #16 : Padziernika 09, 2012, 09:40:48 »

Teraz to i ja się boję. Też jadę do łazisk...

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #17 : Padziernika 09, 2012, 11:27:24 »

Musimy się jakoś umówić, to poznamy się osobiście.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #18 : Padziernika 09, 2012, 11:43:26 »

Hi hi, a potem będzie (trzymając w rękach po dwie transportówki)
"hej, znamy się przecież z forum, pożycz mi jeszcze na jednego kanarka..."

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #19 : Padziernika 09, 2012, 12:14:27 »

O kurczaki , to tam można płacić karta płatniczą??? Duy umiech Musze koniecznie kartę kredytową zostawić w domu  Duy umiech.
Tak na poważnie, myślę że moja kobieca natura mnie uchroni bo się nie będę umiała zdecydować jakiego chcę , a na wszystkie z pewnością mnie nie będzie stać   Duy umiech .
Pomysł spotkania na wystawie - bardzo fajny  Umiech
Ja, to będzie taka kobieta  miotająca się z obłędem w oczach  Duy umiech.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #20 : Padziernika 09, 2012, 02:48:38 »

Część z nas będzie miała wpięte znaczki wortalu.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #21 : Padziernika 14, 2012, 07:53:28 »

to już zupełny off-topic, ale dopiero teraz się dowiedziałem, że jest znaczek Mrugnicie
a że w wątku http://kanarki.eu/index.php/topic,776.45.html od stycznia nikt nie odpowiedział - zapytam się tutaj - czy znaczki są i co trzeba zrobić, żeby je otrzymać?

Chiara
Go
« Odpowiedz #22 : Padziernika 15, 2012, 10:42:13 »

He he, łatwo powiedzieć... Chichot Ja po wczorajszej i sobotniej wystawie miałam założenie- jeden- 2 ptaki a wróciłam... z pięcioma Duy umiech.

Sarenzir- ja tylko wrócę do Twojego porównania dokumentacji ptasiej i psiej (bo sama hoduję psiaki- chihuahua i staffiki). żadne organizacje zrzeszające hodowców ptaków nie wystawiają rodowodów, jedyną "dokumentacją" jest obrączka stała- rok urodzenia, hodowca itp. Reszta informacji- np. kolory rodziców- musisz już wypytywać hodowcę, który- przepraszam, nie chcę nikogo urazić- nie zawsze musi powiedzieć Ci całą prawdę. Trochę inaczej jet jak już nawiążesz znajomość z hodowcą- wtedy po kilku rozmowach, obejrzeniu hodowli, sama wyrobisz sobie zdanie. Taki człowiek też już inaczej Cię potraktuje- nie chcąc sobie "robić wizytówki" i sprzedając Tobie kiepskie ptaki.

Co do rasowości kanarków czerwonych- sama do końca tego nie rozumiem, ale podam Ci przykład z mojej własnej hodowli. Kupiłam samicę (z resztą jako samca) czarno-czerwonego. Po pierzeniu- samiczka przechodziła przez różne fazy- od zielonej (chodzi mi barwę lipochromową) przez szarą, aż stanęła na szaro-pomarańczowej- gdybym podczas pierzenia podawała kantokstantynę- byłaby czerwona. To właśnie nie jest rasowy czerwony (czarno-czerwony) kanarek.
Z kolei ptak, któremu nawet nie poda się barwnika, powinien wypierzyć się na kolor pomarańczowy- wtedy moim zdaniem jest rasowy (nie wnikając w jego genealogię, w tej chwili mam na myśli fenotyp). Nie na darmo rasa kanarka pomarańczowego została wykreślona z rejestru ras przez C.O.M.

Podkreślę tylko, że to moje subiektywne zdanie- mogę się mylić.   

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #23 : Padziernika 15, 2012, 11:42:06 »

ptak, któremu nawet nie poda się barwnika, powinien wypierzyć się na kolor pomarańczowy

Z tego co wiem dokładnie tak powinno być

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #24 : Padziernika 15, 2012, 07:30:20 »

ptak, któremu nawet nie poda się barwnika, powinien wypierzyć się na kolor pomarańczowy

Gdyby nie rodzeństwo  miałabym  w takim razie totalnie rasowego kanarka czerwonego Mrugnicie .

Chiara - dziękuje , konkretnie i na temat i już nie mam żadnych wątpliwości jak to wygląda  Umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #25 : Padziernika 15, 2012, 08:37:33 »

Gdyby nie rodzeństwo  miałabym  w takim razie totalnie rasowego kanarka czerwonego Mrugnicie .

Chiara - dziękuje , konkretnie i na temat i już nie mam żadnych wątpliwości jak to wygląda  Umiech
NMZC, mogłabyś tylko przybliżyć o co chodzi z tym: :Gdyby nie rodzeństwo?". Chodzi Ci o Twoje rodzeństwo czy o rodzeństwo ptaka?

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #26 : Padziernika 16, 2012, 11:04:23 »

Oczywiście o rodzeństwo ptaka Umiech . Moje do rozstrzygania  rasowości kanarków raczej niewiele by wniosło Mrugnicie . Rodzeństwo Fabrizia to były śliczne szeki , więc z pewnością nie jest czystym barwnym kanarkiem Umiech Zresztą od samego Hodowcy wiem , że mieszają różne kanarki Umiech .

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #27 : Padziernika 16, 2012, 12:01:55 »

Rodzeństwo Fabrizia to były śliczne szeki , więc z pewnością nie jest czystym barwnym kanarkiem Umiech Zresztą od samego Hodowcy wiem , że mieszają różne kanarki Umiech .
To raczej nie hodowca.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #28 : Padziernika 16, 2012, 04:49:43 »

Rodzeństwo Fabrizia to były śliczne szeki , więc z pewnością nie jest czystym barwnym kanarkiem Umiech Zresztą od samego Hodowcy wiem , że mieszają różne kanarki Umiech .
To raczej nie hodowca.

Jot-ka11 to zależy od tego co się rozumie przez słowo "hodowca". Zresztą była chyba gdzieś tutaj taka dyskusja już na ten temat. Na pewno nie hodowca rasowych kanarków, ale że ma regularne mioty na sprzedaż i dba o ptaki to jak go nazwać z braku innych określeń ?  Jest "Osobą która hoduje kanarki "  Mrugnicie 

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #29 : Padziernika 16, 2012, 05:07:37 »

Hodowca to osoba, która dąży do określonych celów, zazwyczaj do doskonalenia rasy, zna podstawy generyki, standard rasy, a swoim ptakom stara się zapewnić jak najlepsze warunki życia.

Osobę, która rozmnaża ptaki "na ilość, trzyma je w ciemnej i brudnej piwnicy, przewozi w "kontenerkach" 3x3x12 cm jakoś łatwiej mi nazwać handlarzem niż hodowcą

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!