Witam!
Sporo czytam o rasach kanarków, często piszecie, że kanarek taki a taki jest nierasowy, lub jest mieszanką etc. Chciałam zapytać czy w świecie kanarków tak jak u psów czy kotów obowiązują rodowody. Widziałam kilka wątków o rodowodach, udokumentowanych pokoleniach, ale bardziej wynikało z nich, że jest to wewnętrzna dokumentacja Hodowcy niż poświadczony "certyfikat". Pytanie dotyczy po pierwsze - kupna rasowego ptaka. Jako całkowity amator rozróżniam podstawowe kanarki kształtne i podstawowe kolory, ale już w żaden sposób nie ocenię czy nie jest to np jakaś mieszanka która wygląda jak rasowy kanarek, o śpiewających czy bardziej skomplikowanych kolorach nie wspomnę.. Być może w świecie kanarków nie ma to znaczenia i czerwony kanarek zaliczany jest do rasy czerwonych? Z drugiej jednak strony kilka razy czytałam że czerwony nierasowy kanarek nigdy nie osiągnie idealnego koloru, bez względu na podawane mu barwniki.. etc..Czyli na jakiej podstawie zalicza się kanarka do rasowych lub nie ? Drugi punkt dotyczy kojarzenia ptaków - jak sprawdza się pokrewieństwo? Czy to jest tak, że kupując u danego Hodowcy, mogę poprosić o wypis genealogii ptaka i to wystarczy, czy wydaje się jakiś dokument? Moje wątpliwości wynikają również stąd iż obrączki, jako oznaczenie ptaka ( taki chip w sumie : ) ) są zalecane, ale nie obowiązkowe. Zapewne inne spojrzenie w moim przypadku wynika z obracania się do tej pory w świecie psich i kocich wystaw. Dlatego będę wdzięczna za przybliżenie tej kwestii.
pozdrawiam
Sarenzir
Co do rasowości to najlepiejej kup w PFO standardy poszczególnych ras kanarków, wybierz te rasy, które Ci się podobają i poczytaj o nich i w owych stanadardach i w Internecie.
Co do rodowowdów to zasze pytaj sprzedawcę o owe rodowody. Powinien mieć notaki hodowlane, ale jakiś program do ewidencji ptaków. Jeśli nie ma, to lepiej nie kupować u Niego ptaków. Te informacje przydadzą Ci się, żeby stwierdzić pokrewieństwo określonych ptaków.
Co do jakości ptaków to poszperaj w starych katalogach z wystaw, czyje ptaki były nagradzane. Jeśli nazwisko hodowcy powtarza się w wielu katalogach to znaczy, że ptaki ma dobre, rasowe. Jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność to zapytaj takiego hodowcę o ptaki z wystaw i poproś o ich karty ocen.
Kupuj ptaki tylko obrączkowane obrączkami zamkniętymi.