Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:12:38 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: dokument potwierdzający rasę u kanrków ?  (Przeczytany 18217 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #30 : Padziernika 17, 2012, 08:04:03 »

To w tym wypadku  mam coś pośredniego

Nie hodowca- bo nie ma planu hodowlanego i nie rozmnaża rasowych kanarków , ale tez nie handlarz, bo maja w sumie maksymalnie 3 legi rocznie  , a ptaki  mieszkają w obszernej wolierce zewnętrznej i wewnętrznej . To są zakręceni na punkcie ptaków ludzie, którzy przy okazji prowadza sklepy zoologiczne, te  6- 10 kanarków które im się co roku lęgną hodują na sprzedaż w sklepie właśnie. W tym roku był o 8 młodych - Fabi z rodzeństwem to czwórka i czwórka innego lęgu. Wybrałam Fabiego od nich , między innymi ze względu na warunki w jakich trzymają ptaki i że nie był to ptak z hurtowni , o niewiadomym całkiem pochodzeniu.  Fabi i samiczka były  jednolicie kolorowe, a drugi samczyk i  druga samiczka były  pomarańczowo- szekowate- brązowe pióra i ogony - wyglądały super jak dla mnie Mrugnicie. Zwłaszcza że początkowo miały różowy kolor i chyba na ten kolor się dałam złapać Mrugnicie
Nie podejrzewałam ze mnie kanarki wciągną i będę myśleć o rasowych ptakach , chciałam mieć takiego zwykłego ćwiekacza w domu , stąd Fabi i nie szukałam wtedy jakiejś konkretnej rasy Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #31 : Padziernika 17, 2012, 08:08:02 »

Nie wiem czy jest sens znajdować określenie - jak dla mnie najbardziej pasuje miłośnicy kanarków.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #32 : Padziernika 17, 2012, 09:58:45 »

Nie wiem czy jest sens znajdować określenie - jak dla mnie najbardziej pasuje miłośnicy kanarków.

W sumie fakt Umiech tak z marszu nazwalam hodowcą, " po kociemu" , w takim razie po kanarczemu  będzie  "miłośnik " i już nie będzie wątpliwości  Umiech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #33 : Listopada 07, 2012, 02:13:24 »

Witam!
Sporo  czytam o rasach kanarków, często piszecie, że kanarek taki a taki jest nierasowy, lub jest mieszanką etc. Chciałam zapytać czy w świecie kanarków tak jak u psów czy kotów obowiązują rodowody. Widziałam kilka wątków o rodowodach, udokumentowanych pokoleniach, ale bardziej wynikało z nich, że jest to wewnętrzna dokumentacja Hodowcy niż poświadczony "certyfikat". Pytanie dotyczy po pierwsze - kupna rasowego ptaka. Jako całkowity amator rozróżniam podstawowe kanarki kształtne i podstawowe kolory, ale już w żaden sposób nie ocenię czy nie jest to np jakaś mieszanka która wygląda jak rasowy kanarek, o śpiewających czy  bardziej skomplikowanych kolorach nie wspomnę.. Być może  w świecie kanarków nie ma to znaczenia i czerwony kanarek zaliczany jest do rasy  czerwonych?  Z drugiej jednak strony  kilka razy czytałam że czerwony nierasowy kanarek nigdy nie osiągnie  idealnego koloru, bez względu na podawane mu barwniki.. etc..Czyli na jakiej podstawie zalicza się kanarka do rasowych lub nie ?  Drugi punkt dotyczy kojarzenia ptaków - jak sprawdza się pokrewieństwo? Czy to jest tak,  że kupując u danego Hodowcy, mogę poprosić o wypis genealogii ptaka i to wystarczy, czy wydaje się jakiś dokument? Moje wątpliwości wynikają również stąd iż obrączki, jako  oznaczenie ptaka ( taki chip w sumie : ) )  są zalecane, ale nie obowiązkowe.  Zapewne inne spojrzenie w moim przypadku wynika z obracania się do tej pory w świecie psich i kocich wystaw. Dlatego będę wdzięczna za przybliżenie tej kwestii.
pozdrawiam
Sarenzir

Co do rasowości to najlepiejej kup w PFO standardy poszczególnych ras kanarków, wybierz te rasy, które Ci się podobają i poczytaj o nich i w owych stanadardach i w Internecie.
Co do rodowowdów to zasze pytaj sprzedawcę o owe rodowody. Powinien mieć notaki hodowlane, ale jakiś program do ewidencji ptaków. Jeśli nie ma, to lepiej nie kupować u Niego ptaków. Te informacje przydadzą Ci się, żeby stwierdzić pokrewieństwo określonych ptaków.
Co do jakości ptaków to poszperaj w starych katalogach z wystaw, czyje ptaki były nagradzane. Jeśli nazwisko hodowcy powtarza się w wielu katalogach to znaczy, że ptaki ma dobre, rasowe. Jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność to zapytaj takiego hodowcę o ptaki z wystaw i poproś o ich karty ocen.
Kupuj ptaki tylko obrączkowane obrączkami zamkniętymi.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #34 : Stycznia 13, 2013, 09:02:22 »

W sumie fakt Umiech tak z marszu nazwalam hodowcą, " po kociemu" , w takim razie po kanarczemu  będzie  "miłośnik " i już nie będzie wątpliwości  Umiech

Dokładnie macie rację!
Miłośnik to taki miłosnik co choduje z miłosci a nie dla wyników sportowych!

Od siebie dodam że zamiast 'szlifować' ptaszorki genetycznie dla pucharów, czego nie neguję oczywiście!
Ja wolę romnażać swe stadko kundelkowe w sposob odpowiedzialny, po czym propagowac i zarazac kanarczarstwem znajomych i ich dzieci.
Mam nawet na to pewna konwencje jako alternatywe dla wszech obenych gier komputerowych.
Rozpoczyna sie przygode od wersji trial-owej czyli 4 tygodniowego uzyczenia czyli darmowego, pelnego dostepu do ptaszorka wraz z kompletna infrestruktura!
Ale to temat juz na inna opowiesc...

Siwobrody
Ps. Kusi mnie jednak co wykluje sie z jajek kiedy moj holederski Hrabia polnocny dostanie panienke ze swojej klasy spolecznej  Co?

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #35 : Stycznia 13, 2013, 10:08:17 »

Ja wolę romnażać swe stadko kundelkowe w sposob odpowiedzialny, po czym propagowac i zarazac kanarczarstwem znajomych i ich dzieci.
Mam nawet na to pewna konwencje jako alternatywe dla wszech obenych gier komputerowych.
Rozpoczyna sie przygode od wersji trial-owej czyli 4 tygodniowego uzyczenia czyli darmowego, pelnego dostepu do ptaszorka wraz z kompletna infrestruktura!
Ale to temat juz na inna opowiesc...

Siwobrody zakładaj nowy wątek i opisz wszystko dokładnie co i jak. Uważam, że to bardzo interesujące!

Chiara
Go
« Odpowiedz #36 : Lutego 02, 2013, 01:12:26 »

Ja niestety na własnej skórze przekonałam się że nie wszyscy hodowcy rzetelnie traktują sprawę pochodzenia i genetyki...
Jesienią kupiłam (na wystawie) białą samicę- miała być dominująca...W żółtawym świetle jarzeniówek ciężko było zobaczyć że ptak nie ma żółtego nalotu na skrzydłach-co jest cechą k. białych dominujących. Zaważyłam to w domu-wklejenie zdjęcia samiczki do mojej galerii potwierdziło obawy-kilka osób wyraziło opinię że to ptak recesywny.
Zadzwoniłam do hodowcy który sprzedał mi ptaka. Pamiętał mnie i najpierw próbował podtrzymać swoją teorię że samica jest dominantem. Postanowiłam spróbować "z innej strony"-zapytałam czy mogę ową samiczkę połączyć z białym samcem(którego z resztą nie mam Mrugnicie). Pan odpowiedział że oczywiście-tak. Poczułam jakby ktoś po prostu wciskał mi kit(łączenie dwóch kanarków białych dominujących jest niestosowane-zarodki zamierają lub rodzą się mało żywotne a nawet kalekie). Uświadomiłam to hodowcy-albo raczej pokazałam mu że znam różnicę-nagle przypomniało mu się że "pomylił się"-tłumaczył to grypą Z politowaniem...(której nie miał sprzedając ptaka).
Wszystko byłoby wyjaśnione-gdyby nie fakt że detale głowy samiczki bardzo przypominają mi wygląd głowy consorta rasy koroniatej- np glostera. Do hodowcy nie mam co dzwonić-wątpliwe żebym dowiedziała się prawdy(choć wiem że pan ten glostery posiada również).

Podsumowując-jestem jak najbardziej za prowadzeniem ewidencji hodowlanej-co byłoby pewną gwarancją dla kupujących a także(w przypadku dużych hodowli) pozwoliłoby hodowcom mieć porządek "w papierach" i tym samym nie dopuszczać do sytuacji którą opisałam (choć niestety wątpię by w tym wypadku zaszła pomyłka-raczej hodowca widząc młodą kobietę w botkach na koturnie nie ocenił mnie poważnie).

Szkoda też że poza obrączkami ptaki nie mają innych "związkowych" dokumentów-podczas gdy nawet myszy i chomiki mają już rodowody do 3-ech pokolen wstecz...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #37 : Lutego 02, 2013, 01:34:35 »

Pamiętał mnie i najpierw próbował podtrzymać swoją teorię że samica jest dominantem. Postanowiłam spróbować "z innej strony"-zapytałam czy mogę ową samiczkę połączyć z białym samcem(którego z resztą nie mam Mrugnicie). Pan odpowiedział że oczywiście-tak.

Nie wiem czy to wynika z bezczelności hodowcy czy z jego niewiedzy. Też spotkałem się z taką sytuacją - kanarek, którego chciałem kupić miał rodziców dwóch szafirów, a tego też nie wolno robić. Wydaje mi się, że niektórzy hodowcy po prostu uważają, że genetyka to taka egzotyczna przyprawa do ryżu.

i tym samym nie dopuszczać do sytuacji którą opisałam (choć niestety wątpię by w tym wypadku zaszła pomyłka-raczej hodowca widząc młodą kobietę w botkach na koturnie nie ocenił mnie poważnie).
Pewnie masz rację. Może powinnaś mieć gniazdo na głowie jak Radagast z Hobbita? Albo nosić obdziobany szalik? Chichot

Szkoda też że poza obrączkami ptaki nie mają innych "związkowych" dokumentów-podczas gdy nawet myszy i chomiki mają już rodowody do 3-ech pokolen wstecz...
Wszystko do zrobienia, wszystko przed nami...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #38 : Lutego 02, 2013, 01:37:05 »

wybacz, nie mogłem się powstrzymać  Duy umiech

Chiara