Wymiary odwrotnie: szerokość x głębokość x wysokość . Czyli powierzchnia podłogi byłaby 120 x 50 lub 100 x 50
Co do wysokości klatki, czytałam właśnie, że kanarki wolą latać w poziomie niż w pionie, niemniej jednak widzę po moim samczyku , że ten dostępny pion chętnie wykorzystuje. Generalnie podoba mi się też idea mini wolierki , do której wstawiam "drzewko" , a na dole zostawiam w odpowiednich okresach kiełki, czy sadzę rośliny przyjazne kanarkom.
Jeśli chodzi o bastardy, myślałam o legalnych krzyżówkach, z pewnością są droższe, zdaję sobie z tego sprawę.
Zastanawiałam się pod tym względem czy wtedy mogłabym trzymać samczyka wtedy razem z samiczkami- czyli np mieć trzy ptaszki w jednej dużej klatce dla radości patrzenia na nie i słuchania ich. - Taka idea "mały rajski ogród".
Zasadniczo wolałabym jednak kanarki - jest tyle pięknych odmian i ras !
Gdybym podzieliła wysokość na pół - w takim wypadku - zamiast jednej dużej klatki o wysokości 150 cm czy 100 mogłabym zrobić dwie półki i mieć dwie klatki o wielkości podłogi 100x 50 i wysokości 50 cm - co dało by mi możliwość trzymania dwóch samczyków osobno na przykład. Druga większa byłaby dla samiczek poza okresem lęgowym i jako wylotka.
Taką opcję brałam pod uwagę gdyby mnie wciągnęło tak bardzo, że chciałabym hodować

Wtedy jeden samczyk hodowlany ( plus mój Fabi ) i np dwie samiczki w wolierce , plus czasowo klatki lęgowe , wtedy ta wyższa klatka byłaby równocześnie wylotką dla młodych ? Biorąc pod uwagę ilość możliwych kanarków na powierzchnię , myślę że ewentualne młode zanim znajdą nowych właścicieli, mogłyby się pomieścić. Mogłoby tak być?
Z innej beczki:Co do rytmu doby dla kanarków- pracuje w domu, mój samczy już ma zaburzony rytm, bo czasami po prostu siedzę długo w nocy przy świetle, a czasem wstaje w nocy i pracuję i biedak się budzi. Znajomi zabezpieczają swoje papugi w ten sposób że zakrywają wolierke zasłoną- można coś takiego zastosować dla kanarka ? Trochę się martwię, że takie zasypianie, a potem budzenie się w różnych porach wieczornych nie bardzo jest zdrowe dla niego.